Sunday, June 14, 2015

Sambal Ikan Bilis Ringkas

Nak cerita pasal sambal bilis kali ni. Sibuk sembang dengan mr.B pasal memasak then tetiba boleh keluar idea dia untuk suruh aku masak. Aku pun macam "hah? Aku? Masak?" Hahaaa. Dekat rumah pun aku goreng telur goreng ikan tumis sayur je. Ni nak suruh aku masak pula? Tapi, demi dia. Aku iyakan je. Kengkonon aku masak. Besoknya aku dah kalut nak masak apa untuk dia?

Then aku teringat sesuatu. Dekat rumah sewa masa study dulu, aku pernah masak sambal ikan masin. Boleh tahan sedaplah. Lagipun senang gila nak masak. Resepi dia tak susah. Bahan-bahan pun senang nak dapat. Aku pun cadang nak masak sambal juga. Tapi tukar guna ikan bilis pula.

Duk kelentung kelentang dekat dapur, akhirnya siap sambal ikan bilis aku tu. Lupa nak ambil gambar sebab pagi tu dah kelam kabut nak pergi kerja. Seriouslyyyyy. Masa masak tu, aku just main campak je. Sebab nak cepat. Masuk itu, masuk ini. Tumis lagi. Dapat rasa juga sambal tu tapi just rasa macam tu je lah. Sedap ke tak aku pun tak boleh nak judge.

Lepas dah masak sambal, panas-panas aku sumbat dalam kontena. Tak fikir apa dah. Sebab nak cepat. Masa dah bagi mr.B dengan staf lain rasa sambal segera tu, aku memang tawakal habis. Sedap tak sedap, aku redha. Tengah mr.B duk makan sambal tu, aku jeling-jeling juga nak tengok reaksi dia.

Alhamdulillah. Dorang kata sedap. Aku pun masa tu macam "eh, biar betul?" Sebab aku masak tu dahlah tak ada sukatan. Main campak je pula tu. Dan sekarang dah ada request pula dah dari mr.Ben. Beliau nak 1 kontena penuh. Mak aihhh. Kemain demand tauuu. Dia kata sedap aku masak. Sekarang, bila dia dah buat permintaan suruh aku masak lagi sambal tu. Aku jadi kecut. Boleh sedap lagi ke macam yang mula-mula? High expectation sungguhlah bos aku sorang ni.

Tadi dia ajak pergi supermarket Giant untuk beli bilis. Dia nak aku masak lagi. Aku ikutkan je lah. Malam ni aku ingat nak sedia bahan. Besok pagi tinggal sesi menumis. Harap-harap aku tak kecewakan dia.

posted from Bloggeroid

Tuesday, June 9, 2015

Sim Magic Celcom yang Baru

Kelmarin sampai lambat dekat tempat kerja. Ingat dah lambat sangat. Rupanya manager pun tak sampai lagi. Yelah, jauh kot perjalanan dorang tu. Lebih kurang sejamlah. Mana nak harung jalan yang sesak lagi. So, memandangkan dorang belum sampai. Aku plan nak turun bawah kejap beli reload. Internet aku dah tak bernyawa sekaligus menyebabkan whatsapp aku, wechat, twitter, instagram, facebook tak boleh nak on.

Masa tengah beli topup tu, mata terpandang satu sim celcom. Aku tengok dekat sikit, ada tulis Sim Magic kalau tak silap. Yang pasti, perkataan Magic tu jelas di ruangan mata. Aku pun tanyalah akak dekat kaunter tu.

"Kak, sim apa ni?"

"Sim celcom yang baru."

"Boleh tengok tak kak?"

"Kami belum jual dik."

Okey baiklah. Hampa gila aku nak tengok sim tu. Tapi seriously macam best. Nampak macam sim tu bagi free basic internet. Means, untuk whatsapp boleh lepaslah kan macam yang hotlink buat tu. Tapi aku tak sure sangat. Lagipun, belum kena jual lagi. Aku tertarik sebab aku memang pengguna celcom tegar. Banyak-banyak sim yang aku dah try, celcom masih berada di carta hati walaupun ada jugalah beberapa kali curang dengan rangkaian lain. Hewhew.

Celcom punya pakej internet ni nak kata mahal, hmm tak juga. Tapi sikit mahal tu aku angguk laju-laju jugalah kadang-kadang bila takde duit. Dan tapi juga. Walaupun dia macam mahal kan, serius aku puas hati. Aku dah berapa kali beli yang RM38 sebulan untuk 2GB. Suka gila kottt. Dekat area yang aku pergi, selalunya line celcom yang ada. Line lain tak berapa nak ada. Tu yang kadang angin juga.

Eh ehhh. Aku dah lari topik. Tadi nak cerita pasal sim magic celcom je. Hahaaa. Tapi kalau dah boleh jual nanti, aku ingat nak beli dan cuba juga. Dari info yang aku jumpa, sim tu akan dijual dengan harga RM5 dan ada kredit RM3 dalam sim tu. Oh dan rupanya sim ni memang baru diperkenalkan. Okey nampak sangat aku tak alert dengan berita semasa. Sibuk sangat kerja.

Sim magic celcom, mu tunggu aku datang dehhhh. Hehhh.

posted from Bloggeroid

Friday, June 5, 2015

Tahan Hati dengan Bos

Tempat aku kerja tu baru buka. Adalah dalam seminggu lebih. Jadi perlukan pekerja immediately. So, manager aku pun mula buat walk in interview. Boleh tahan ramai jugalah yang datang mohon kerja. But most of them muslim. Manager ai tak nak. Nanti hari raya semua staf ambil cuti. Takkan manager kot yang kena urus semua benda. Means, ramai yang tak kena pilih. Tapi ada jugalah beberapa orang yang dipertimbangkan.

Lepas dah pilih beberapa orang, ada staf yang apply full time kena panggil masuk kerja. Okey dia masuk kerja. Manager pun kasi baju uniform. At first, semuanya okey. Dekat sana ada CCTV tau. So, bos atau manager boleh pantau kitorang melalui benda alah tu termasuklah pekerja baru kita tadi. Memula dia macam okey tau. Ada customer datang, dia layan. Bercakap dengan customer. Explain itu ini. Itu okey.

At the moment dia kena belajar buka bil customer yang nak beli cermin mata, dia tak nak belajar. Manager nak ajar, dia boleh kasi manager tu sendiri yang buka bil. Dia pula jarakkan diri dan tengok je manager menulis. Manager nak tegur pun tak boleh. Ada customer. Kena jaga tu juga. Okey takpe. Dimaafkan. Mungkin masih awkward. Kan hari pertama kerja. Hmm?

Next incident. Masa ni manager keluar pergi tapau makanan. So, tinggal aku dengan 3 lagi staf termasuk staf baru. Aku suruh staf yang sorang tu ajar staf baru cara nak guna mesin check mata. Yelah, sementara customer tak ramai kan. Belajarlah. Lagipun, kitorang volunteer nak ajar. But then, masa kita kata "marilah belajar guna mesin ni." Boleh dia menolak tawaran emas tu? Eh aunty. You kerja situ, you kenalah belajar apa yang kita orang dah belajar. Manager dah bagitau syarat nak kerja situ. You pun ye ye aje setuju. Tapi sekarang apa jadi?

Aku pun tak boleh nak tegur. So, aku bagitau manager. Kot-kot manager boleh tegur. Lagipun, rasanya manager lebih sesuai kalau bab tegur menegur ni. Masa aku bagitau kejadian mesin tu, manager macam dah mula angin. Tak pandai takpe. Boleh ajar slow-slow. Tapi tak nak belajar. Aku ulang, tak nak belajar. Kau rasa kau kerja situ kena buat apa? Berdiri saja-saja? Tak kan?

Manager aku pun suruh panggil staf tu. Aku berdiri ada jarak sikit antara mereka. Tapi terdengar jugalah sikit perbualannya. Hehehhh. Dialog dia cenggini.

"You kenapa? You ada masalah ke?"

Pekerja baru tu geleng.

"Habis tu masa staf I nak ajar you guna mesin tu kenapa you kata tak nak?"

Pekerja tu tak menjawab. Dia senyap je.

"Kalau you nak kerja sini, you kena belajar apa yang dorang dah belajar."

Pekerja tu senyap je. Tak menjawab. Lepas kena tegur, dia balik tempat dia semula. Kejadian selepas tu aku tak tau sebab aku macam ada keluar rehat kejap. Tapi rupanya ada sesuatu yang berlaku masa tu. Aku dengar manager tanya, "mana dia? Staf baru tu?" Kitorang jawablah tak tau. Aku pun macam perasan tak nampak kelibat dia. "Hmmm, dah baliklah tu. Kalau nak balik, cakap jelah nak balik. Tak payah tipu cakap nak rest. Tapi sebenarnya terus balik." Manager cakap.

Aku yang dengar macam tu terus "hahhh?! Biar betul kau kak? Balik?" Aku tak terus tanya manager masa tu. Aku buat senyap dulu sebab aku perasan manager macam tengah hangin. Tak payah cari nahas lah kan nak tambah bengang dia. Tapi masa balik sama-sama tu, mood manager aku macam dah okey sikit. Dah boleh gelak-gelak balik. Aku pun rasa lega. Dia bukalah cerita pekerja baru tu.

"Dia ingat I tak nampak dari CCTV ke yang sebelum dia nak keluar pergi rest tu, dia bagi beg dia dekat adik dia. Eh, I nampak dari CCTV lah. Lepas tu keluar bagi alasan nak pergi rest. Sampai kedai dah tutup, tak nampak langsung batang hidung. Kenapa nak tipu? Cakap je lah tak nak kerja dekat situ dah. I pun tak nak ada staf yang tak boleh buat satu kerja pun."

Hamboiiii. Kemain tau manager aku menyentap. Aku pun dah tak boleh nak cakap apa dah. Perasaan aku dah bercampur. Kesian ada, lawak ada, sedih ada. Isk! Macam-macamlah. Entahlah. Susah nak cakap. Betul jugalah. Kerja dekat kedai cermin mata ni bukan senang. Eh, kedai lain aku tak sure macamana. Tapi kalau yang tempat aku kerja ni aku tau. Nak kata susah tak juga. Aku okey je. Masih hidup juga sampai sekarang. Nak cakap senang pun tak juga. Aku sendiri berkakai nak belajar banyak benda baru dalam masa sehari. Explain pasal cermin, check mata guna mesin, buka bil, buka stok baru, serve customer.

Tapi seriously. Nak kerja tempat aku ni, tak boleh lembab. Kena laju belajar. Banyakkan bertanya. Banyak bercakap explain itu ini dekat customer. Kalau tak, memang tak lamalah jangka hayat dekat situ. Manager aku tu boleh tahan temperature dia bila dah hangin satu badan. Kena stay cool lah di sisi beliau bila dia tengah marah. Aku sebagai pekerja kenalah bersabar. Kalau kena marah sikit tak payahlah nak menyentap bagai. Perkara biasa kot kena marah. Tak ada lah sampai tahap kena dera. Kau gile. Hahahaaa.

Haish. Ada banyak benda nak cerita. Tapi nantilah. Aku kumpul dulu. Mihmihmihhh.

posted from Bloggeroid

Wednesday, June 3, 2015

"Pak cik nak lamar kamu untuk anak pak cik boleh?"

Ini betul-betul berlaku di tempat kerja aku tu. Ada pak cik ni. Dia, isteri dia dengan dua orang anak dia datang nak buat cermin mata. Lepas bayar, pak cik tu dengan selamba tanya "berapa hantaran anak ni?" Aku pun macam hah?? Aku salah dengar ke? "Pak cik nak lamar kamu untuk anak pak cik. Boleh?" Eh pak cik ni. Saja nak test aku ke tu? Aku tak jawab. Aku just gelak-gelak. Pak cik ni mungkin nak bergurau senda dengan aku.

Lepas dah bayar, dorang pun gerak. Kena tunggu sejam baru cermin mata boleh siap. Dorang kata nak jalan-jalan dulu. Aku pun okeylah.

Sampai masa nak ambil cermin mata, pak cik tu datang sorang. Aku pun kebetulan ada dekat kaunter. Boleh pak cik tu pergi tanya lagi. "Jadi tak?" Aku pun macam blur. "Berapa hantaran?" Like seriouslyyyy pak cik? Dan macam biasa. Aku tak jawab soalan pak cik tu. Entah serius ke entah memain dengan aku. By the way, aku terhibur jugalah. Seharian ni aku kena layan customer. Ramai gila kot customer hari ni.

Ada macam-macam lagi karenah yang aku jumpa. Haishhh. Dah macam jadi tempat cari jodoh lah pula tempat kerja aku tu. Kalau ibu tau, comfirm aku kena basuh. Hahahaaaa.

Okey jum rehatttt. Aku nak rehat. Besok ada staf baru. Welcome darlinnnn.

Goodnight everyone.

posted from Bloggeroid

Monday, June 1, 2015

Berkawan dengan Anak Bos

Dekat tempat kerja aku, ada sorang amoi cantik. Aku panggil dia miss S bukan nama sebenar. Ada khabar mengatakan dia anak bos. Aku tak sure sangat. Tapi, dari yang aku dengar. Bapa dia bukanlah bos cuma ada bantu big boss dapatkan tempat untuk buka kiosk cermin mata tu. Masih anak bos eh? Heheh.

Aku suka kot berkawan dengan budak ni. Humble. Seriously. Dia tak guna pun power dia even bapa dia ada shares dengan company tu. Dia tak berlagak. Weols suka dia. Terutamanya aku.

Contoh macam hari tu. Pagi lepas kedai buka je, aku terus sambar kain lap nak lap cermin. Lepas dah lap semua, dia datang mai dekat aku.

Miss S : Sini kasi tu kain ai basuh untuk you.

Aku pula masa tu macam blur. Eh betul ke budak ni?

Aku pun kata "eh takpe ke?"

Dia kata takpeeee. Then dia ambil kain dari tangan aku dan terus bawa pergi toilet untuk dibersihkan. Dia tak suruh aku pun. Siap dia yang volunteer nak pergi basuh kain lap tu.

Pasal makanan pun macam tu. Budak ni tak cerewet tau. You bagi je dia, memang dia bantai punya. Macam hari tu, aku beli aiskrim dalam cup. Macam biasalah. Dah aku yang beli. Akulah yang balun dulu aiskrim tu. Ye dak? Lepas dah puas menyekik, aku sua dekat miss S. Dia tak cakap banyak. Dia sambung balun aiskrim yang aku bagi kat dia tu. Dia macam tak kisah nak share makanan dengan kitorang.

Sweet tau budak ni. Dahlah cantik, perangai pun elok. Ai shuke dia tauu. Amoi cantik manyak baik. Muah ciked dekat you Shaynnnnn.

posted from Bloggeroid

Kerja Sebulan Tak Cuti

Dah lama kot aku tak update semenjak sibuk kerja. Eleh. Sibuklah sangat Tia oi. Gile kau tak sibuk. Masuk kerja pukul 10 pagi. Habis kerja 10 malam. Balik rumah, dah penat. Pagi tak payah ceritalah. Hahaa. Waktu kerja pula, tak boleh nak main handphone sangat. Dapat pegang pun kejap je. Nak melekat dengan handphone, memang tak lah kan.

Tadi sir P ada tanya semua staf. Untuk bulan 6 nanti nak cuti masa bila? Semua staf dah pilih tarikh nak cuti. Sampai giliran aku, aku kata tak nak ambil cuti. Nak kerja sebulan penuh. Dia pun macam shock kejap. Biar betul budak ni tak nak bercuti. Hmm. Plan aku, macam tu lah. Untuk bulan Jun nanti, aku tak nak ambil cuti. Kalau Allah izinkanlah. Sebab big boss kata, kalau kerja tanpa ambil cuti dapat double payment. Aku pun macam "eh, biar betul?" Sebab, kalau dapat double. Banyak tu.

Untuk mula-mula ni, aku eksaited jugalah nak kerja. Kan first time. Tu yang sampai tak terfikir nak ambil cuti. Nak seronok-seronok tu semua, aku tolak tepi dulu. Aku nak tolong family. Anak sulung kot. Adik-adik pun masih sekolah. Kesian dekat ibu and ayah aku.

Aku mula kerja 23 Mei 2015. Kalau masuk hari ni, kira dah seminggu 1 hari aku kerja. Boss aku baik gile kot. Tak payah nak tunggu genap sebulan baru dapat gaji. 3 Jun 2015 ni dapatlah gaji. Sekali dengan slip. Kalau tanya berapa tu, aku tak taulah. Aku bukan kerja ofis. Sales assistant je dekat kiosk cermin mata. Untuk gaji pertama ni, afdhal sungguh rasanya kalau bagi family.

posted from Bloggeroid