Tuesday, October 25, 2016

Cara Lupakan Seseorang, Bekas Kekasih, Crush



Ini bukan kisah throwback. Tapi memandangkan sekarang dah ramai yang mula frust sebab ditinggalkan seseorang. So i think i should share some ways yang korang mungkin boleh cuba untuk lupakan crush, bekas kekasih dan sebagainya. Oh atau mungkin juga bekas laki atau bini? InsyaAllah, you'll find the way. Di mana ada kemahuan untuk melupakan mereka, di situ ada orang lain akan tunjukkan jalan bagaimana cara untuk lupakan mereka.

Actually, taklah lupa 100% clean and clear seolah-olah mereka tak pernah wujud dalam hidup. This is true. Even dah bertahun pun, for once atau certain time mesti akan teringat balik. Teringat ni doesnt mean korang masih sayang atau rindu. Its just you berdua kan dah pernah create some sweet memories seperti berjalan-jalan sambil gelak ketawa. Okey itu sangat cliche. Tapi something macam tu lah. Kalau lalu je tempat-tempat yang pernah ada kenangan, sure ter-throwback kejap.

Mereka-mereka yang pernah datang dalam hidup kita ni and then pergi, semuanya Allah dah tentukan. Kita jumpa orang tu, kita jumpa orang ni. Its either untuk kita belajar dari mereka atau memang mereka ditakdirkan untuk stay jadi partner till jannah. Woahooo. Sendu gila. Sebab tu kita dinasihatkan, bila sayang berpada-pada. Nanti uols dah sayang gegila, tapi tetiba kena tinggal. Haa tu sebab ada yang sampai nak bunuh diri, ubah diri jadi lebih teruk, memandai tukar jantina, keraskan hati. Padahal tu semua trick syaitan untuk sesatkan manusia.Dorang ingatkan kalau buat benda gila, problem akan selesai. Tapi tak. At the end, menyesal sebab pernah jadi bangang sebab manusia. Useless sungguh bila membangangkan diri untuk manusia yang memang dah sedia maklum boleh berubah bila-bila masa.

Kena ingat, untuk melupakan sangat mengambil masa. Ia takkan berlaku saat kita kelipkan mata. T_T


1. BLOCK
Dipersilakan untuk block mereka di semua media sosial. Tak payah nak bajet cool kengkonon hati dah cukup sado. Tapi bila status si dia lalu dekat newsfeed, ko yang meroyan. Tak payah k. Block terus. Block dekat Facebook, Instagram, Twitter dan sebagainya. Paling penting, kalau dah tau siapa partner baru si dia. Block juga. Block dua-dua. Jangan menggedik nak jadi stalker ke, spy ke. Buang masa. Engko juga yang meraung kalau nampak mereka sedang berbahagia. Jangan jadi bangang k. BLOCK dan jangan sama sekali kau unblock semata-mata untuk melihat perkembangan mereka sedangkan kau masih berkurung dalam bilik.

2. JANGAN MENYENDIRI
Ini penting. Jangan bersendirian. Dahlah bersendirian, dengar pulak lagu-lagu tema masa bercinta sambil terbayang kenangan manis. Lagi payahlah nak move on. Cuba stop dengar lagu-lagu tu. Pasang surah-surah. Pasang Yassin ke. Kalau pasang ayat-ayat al-Quran masa bersendiri takpe. InsyaAllah akan mendatangkan rasa insaf dalam hati pastu terbayang satu persatu dosa masa silam. Elok juga. Muhasabah balik. Mungkin ko dah terpelanting jauh sangat jadi Allah tarik rasa bahagia yang tak ke mana tu.

3. TERIMA KENYATAAN
Inilah hakikat pahit yang susah sangat nak telan. Bercinta bagai nak rak bertahun-tahun. Putusnya sekelip mata tak sampai sejam. Ko kena ingat. Dalam dunia ni kita ada undang-undang. Sayang macamana pun, tetap akan berpisah. Kalau tak berpisah badan, berpisah nyawa. Semua pun akan mati. Setakat si dia nak berambus dari ko, biar je lah. Seriously, dalam hal macam ni. Kau tak rugi apa. Dia yang rugi sebab tinggalkan ko yang sanggup nak sayang dia. So, yang nak pergi. Biarkan dia pergi.

4. SIBUKKAN DIRI
Kalau korang masih student, fokus balik dengan study. Kalau korang kerja, fokus dengan kerja. Jangan biarkan diri lapang sangat. Kena sibukkan diri. Cari kawan yang boleh dibawa huhahuha. Jaga anak buah ke, anak jiran ke, anak kucing ke. Basuh balik semua pinggan ke. Tu habuk-habuk dalam rumah yang dah berkepuk semenjak ko aktif bercinta dulu. Bersihkan. Kalau rasa free sangat, elok ko buat bisnes. Haa, dapat duit. Boleh travel cuci mata. Tengok tempat-tempat baru.

5. LUAH PADA ORANG
Jangan pendam sorang-sorang. Kena cari orang lain yang boleh dipercayai untuk meluah segala perasaan. Kalau ko jadi tempat luahan, dengar elok-elok. Tak payah nak kondem dia lebih-lebih. Pastu salahkan dia. Sapa suruh bercintalah apalah. Allah tengah uji dia. Ko cuma perlu jadi pendengar yang setia. Kalau perlu, selit-selitlah nasihat yang tak menambahkan luka di hati.


6. JANGAN TUNJUK LEMAH
Terutama sekali depan orang yang dah pergi tu. Takpayah nak malukan diri sendiri pergi melutut merayu minta diterima semula. Sia-sia. Kalau betul dia nak, tak perlu nak buat benda yang sia-sia. Dia akan datang sendiri sebab dia tau siapa yang lebih baik untuk dia. Kadang bila dia nampak ko macam desperate nak dia, terhegeh-hegeh pulak tu. Tak mustahil dia akan ambil kesempatan di atas kelemahan yang ko tunjuk dekat dia. Mungkin akan terima ko balik tapi diselitkan niat ada udang disebalik batu. Gunakan ko ke, kikis harta ko ke. So lepas tu siapa yang rugi?

7. INGAT ALLAH
Jangan sekali-kali ko abaikan ini. Kalau sekelip mata ko boleh bahagia, sekelip mata juga Allah boleh tarik bahagia tu. Sanggup lupakan Allah demi manusia. Balik semula pada Dia. Minta pada Dia. Ko tak payah merayu pada manusia. Merayu dan merintihlah pada Allah. Dia lagi tahu apa yang terbaik. Kita ni tak tau apa. Yang kita nampak, elok je. Baik je. Tapi sebenarnya, Allah lebih tau semuanya. Semuanya okey. Termasuk yang tersurat dan tersirat.


Janganlah nak berduka lara sangat. Yang patah tumbuh, yang hilang berganti.

posted from Bloggeroid

Macamana Nak Tahu Pergerakan Baby?



Sangat excited since date nak fly ke Kuala Lumpur dah makin dekat. Lama tak naik flight. Rasa rindu. Flight kali ni pun bukan AirAsia. MAS giteww.

"Eleh, MAS je kot."

Memanglah MAS je kot untuk korang. Tapi untuk i yang dari Sabah ni, woahh! MAS okey, MAS. Ada meal for free masa dalam flight since perjalanan nak ke Kuala Lumpur tu lama. Bagi i yang jarang dapat merasa MAS ni, kira rezekilah dapat naik kali ni sebab tiket murah tersangat gila nak pengsan. Ulang alik laki bini tak sampai RM200 pun. Murah kannnnn? Maka, haruslah beli. Lagipun, my tummy tak besar sangat ketika ini even sekarang dah nak masuk 5 bulan. Tapi seriously. Dalam perut ni rasa macam baby sangat aktif. Kejap-kejap dah boleh rasa dia.

Masa kandungan masuk 4 bulan dulu, doktor ada tanya. Dah rasa pergerakan baby tak? Since masa tu belum kenal hint baby lagi, just cakap takdelah. Doktor pun kata sokay. Baby first kan. Memang lambat sikit. Padahal ada. Cuma tak tau nak explain dekat doktor macamana. Kang suruh doktor imagine pun payah juga sebab masa tu doktor lelaki yang interview.

Tapi pergerakan baby tu tak adalah sampai tahap kicking ke apa. Dia macam something like bubble, angin macam 'bloop', and then ada gelombang yang slow motion tapi sangat terasa. Its hard to explain sebab i cuma rasa dari dalam perut. Ada juga cuba google macamana rasa dia bila baby dah start bergerak. Andddd most of them cakap benda yang sama. Ada rasa bubble something like that. Haa, sama macam yang i rasa.

Tapi awal-awal tu sangat jaranglah dapat merasa bubble itu. Dah masuk 18 bulan, it still rasa bubble lagi tapi makin kerap okeyyyy. Kadang tu rasa geli juga. I mean bukan geli apa. Geli yang sekali terfikir "eh, betul ke baby tengah gerak dalam perut ni?" haa lebih kurang macam tu.

Ada pagi tu, husband usap-usap perut and spontan cakap "baby, tendang sikit." Ah lebih kurang macam tulah ayat dia. And suddenly, i rasa someting like kicking from inside my tummy. Taklah kuat sangat. Tapi... Ohmai, ohmaiiiii. I really can feel it. At the same time, husband pun terasa juga tendangan yang tak berapa nak padu dari baby tu. Husband macam panik, macam excited beberapa saat sambil cakap, "sayang rasa tak? tu baby kan, kan, kan? baby kan?" I pun yang tengok muka husband dalam hati sempat lagi kata, "haaa. rasa juga apa yang mommy dah rasa."

Memanglah excited sama tapi saja buat muka rilek depan suami. Sebab memang dah pernah rasa sebelum ni. Dah banyak kali macam tu. Kadang rasa gelombang yang woahhh sambil bagitau suami, " abang, babyyyyy." Laju tarik tangan husband letak dekat area gelombang tu. But then nothing. Gelombang tu dah takde. Tetiba jadi sunyi sepi. Kecewalah sikit sebab masa tu husband tak rasa apa i rasa.

Ada yang kata, bila baby gerak lepas tu husband ganti pegang perut kita, baby akan senyap. Tak taulah kenapa. Ni pun baca dalam forum mak-mak peknen dari google. I rasa, mungkin baby tak biasa kot dengan tangan ayah dia. Habis selalu mak aje yang duk usap-usap belai-belai perut kan. Lepas makan, usap. Sebelum tidur usap. Tetengah malam terjaga, usap lagi. Bangun pagi, dah usap-usap perut. Nampak tak betapa mommy itu sangat dekat dengan baby nya even cuma dari sentuhan luar saja? Bukan nak kata abahnya takde usap. Adaaaa. Cuma, tak sekerap mak dia lah yang lekat 24 jam.

Lately, i macam dah boleh baca sikit pergerakan baby. Bila baring tak kiralah mengiring ke, menelentang ke, ini baring ye bukan tidur. Kira nak take time untuk rileks lah kejap kan. Mesti ada respond dari baby. Kalau tak bubble tu, mesti gelombang yang slow tapi sangatlah terasa dari dalam. Kadang boleh terkejut sendiri. Tapi takdelah sampai nak jerit. Kejutan dia macam sesaat tapi seronok. Kalau takde kerja, i layan juga cari-cari area mana baby tengah usha.

Kadang tu, i perasan. Baby ni cepat respond kalau dengar bunyi bising. Especially bila tengah duduk atas kerusi depan tv. Kejap je boleh rasa macam dia respond. Tu lah suami pesan. Pasang ayat al Quran dekat sikit dengan baby bagi dia dengar. Oh suamiiiii.

Kandungan dah nak masuk 5 bulan. Tapi perut tak nampak sangat. Ontot aje yang makin besar. Bukan perut. Hahahaaa. Dah tu pulak asyik risau aje. Baby muat tak dalam perut ni? Cukup ruang tak dia nak kuak lentang ke, guling-guling gembira ke. Tapi bila rasa macam baby aktif, urut dada lega. InsyaAllah. Baby sihat. Kadang tu, siap boleh main kejar-kejar lagi cari area mana baby tengah stay. Sayangnya, asyik tak terkejar je. Bila dah sentuh part tu, tetiba dia pindah. Sampai jenuh mak nak kejar tauuuu.

Since ini anak sulung, ramai kata lambat sikit dapat rasa pergerakannya. Eh ye ke? Tak taulah sebab lain orang lain pengalamannya. I pulak, masa di hujung-hujung 17 minggu dah dapat rasa bubble tu. Tapi tak keraplah. Tu pun ingat perut masuk angin ke sebab mana nak tau signal baby dah mula bergerak kan. Kalau nak lebih terasa pergerakan baby, kena tunggu minggu ke 22. Untuk first pregnancy macam i lah. Kalau yang dah berpengalaman, awal dari tu kot.

posted from Bloggeroid

Saturday, October 15, 2016

Tak Pandai Masak atau Malas Masak?


Ada baca artikel "Bakal Mak Mentua Batalkan Perkahwinan kerana Bakal Pengantin Perempuan tak Pandai Masak". Haa lebih kurang cenggitulah tajuknye. Tapi saja i panjangkan. Supaya uols boleh dapat mesej yang cuba disampaikan. Malas nak berkias-kias bagai.

Phew! Lap peluh. I terasa okey uolsss. Dahlah sebelum ni buat entri ISTERI PEMALAS pestu banyak refer pada diri sendiri. Ni nak cerita apa pulak? malas masak?

Ishh. Tak baik tau uols kata i pemalas. T_T

Syukur alhamdulillah MIL i tak macam tu. Sangat baik. Even i tak rapat sangat dengan MIL tapi beliau tersangatlah baik. Menerima seadanya menantu tak seberapa dia ni.

Tak pandai masak. Sebenarnya bukan tak pandai sangat pun. Alah. Boleh je aku masak nasi, masak air, goreng telur, tumis sayur. Boleh jeeeee. Sesedap rasa giteww.

Cuma masakan macam ikan masak cili api, mee masak jawa meleleh, udang masak kari kick. Haa tu semua aku tak reti. Kena refer tok google atau mak aku yang nun jauh beribu batu. Guna waksep je ponnnn.

Alasan yang aku ada, dulu belajar masa lebih banyak tinggal dekat hostel. Dah tu pulak hostel melarang sekerasnya kami buat sesi masak memasak hatta masak air je pun. Apatah lagi nak masak nasi. Memang taklah. Since aku contoh pelajar yang baik, sure tak langgar rules tu semua. 😏

Kalau balik cuti semester pun, tak sempat nak master resepi tu semua. Cuti bukannya lama pun. Takat sebulan lebih. Eyp! Untuk menguasai satu resepi memerlukan masa yang lama okey. Alasan. Baru nak pegang senduk, tup tup dah habis cuti. Kena balik hostel. Terpaksa postpone tauuu.

Lepas tu pulak, habis je belajar tau-tau jodoh dah datang. Nak menolak pun bukan tak tolak. Tapi kuasa Allah. Kahwin lah. Lagipun, laki aku baik. Tak ada cacat celanya. Kalau ada pun, aku just anggap tu kekurangan dia sebagai manusia. Duit hantaran bagi kat aku pun cash hasil simpanan dia bekerja. Tak ada nak loan. Tu yang aku respek. Lagipun, aku ni bukannya perfek sangat nak tunggu lelaki yang bagos. Tak memasal, jumpa lelaki bajet bagos je. Cis! Aku dah masuk topik mana? T_T

Okey dah kahwin, tinggal pula dengan keluarga suami. Sebab apa? Ini aku dah story dalam entri INI Tak sampai berapa bulan kahwin, berbadan dua pulak. Even kena guna khidmat MENGURUT sekali. Tak menyabo nak peknen.

Tapi tu asbab kecil je. Allah memang nak kasi. Mana boleh tolak. Kalau bagi alasan ekonomi tak stabil, macam tak relevan sungguh. Seolah-olah takut rezeki tak ada. Tak boleh tauuu. Anak tu rezeki jugak k. And, Alhamdulillah. Rezeki awal sampai kannnnn.

Sekarang kandungan dah 4 bulan lebih. Zaman-zaman mengidam dah berlalu. Kalau dulu hari-hari nak makan kfc, sekarang tengok iklan kfc pun nak muntah. Kadang menyampah pun ada sambil flashback balik pehal lah aku ketagih sangat nak hadap kfc tu dulu kan. Masa awal-awal ngandung, aku memang kuat sangat jajan dekat luar. Nasi kerabu lah, ikan bakar lah, itu lah ini lah. Kesian tak kesian je dengan laki. Baru balik kerja bini dah merengek nak makan ayam lah, kambing lah, lembu lah. Syukur tak minta bukan-bukan. Daging payau ke, daging rusa ke, daging arnab ke kan. Heee. Seriau pula bila terbayang.

Tapi sekarang... Tuhan je tau apa perasaan aku. Macam rasa malas nak makan dekat luar. Malas tu satu hal. Kadang tu macam tetiba rasa tak sedap. Macam entahlahlah. Semenjak dua menjak ni memang dah kurang gila ajak laki keluar semata-mata nak cari satu menu je macam char kuey teow hari tu. Tetiba pula feeling nak makan masakan sendiri.

MIL pulak jarang masak masakan macam mak aku selalu masak. MIL masak simple je. Ikan masak sup, ikan masak singgang, sayur tumis, kangkung masak belacan. Menu yang ala-ala. Sebab FIL jenis tak makan makanan yang berbau. Contoh macam tomato, NO. Bunga kantan, NO. Asam pedas, NO. Masakan ada gula, NO. Dah macam berpantang pula FIL aku.

So, menu agak terhad di situ.

Sebabnya, since ayah aku dari Semenanjung. Mak aku belajar banyak masakan dari sana especially yang dari Terengganu atau Kelantan. Padahal mak aku Sabahan. Suku kaum Bajau ye. Laksa Penang, Keropok Lekor, Ketam Masak Lemak tu semua kita satu family dah biasa makan. Mak aku selalu masak macam-macam lauk. Dah terbiasa.

Sekarang dah masuk dalam family baru, sure lah tak sama macam family sendiri kan. Mula-mula dulu aku tahan lagi. Tapi dah lama, seriously aku pandai mencari. Tekak Melayu giteww. Bahahaaa.

Nak tak nak, aku mula belajar masak. Sifu aku, tempat aku belajar masak, google. Nak masak lemak, google. Nak masak merah, google. Nak buat sambal belacan, google. Handphone dekat tangan asyik nak google resepi aje sampai 40 tab aku buka penuh dengan resepi semua.

Siang malam. Laki yang tengok pun siap suruh aku print out lagi tampal dekat dinding dapur resepi-resepi tu semua. Senang nak refer katanya. Aku pun tak pasti dia nak kutuk aku ke macamana tu. -.-"

Walaupun hasil masakan aku tak adalah sedap mana kannnn. Tapi kata-kata mak aku, memang membakar semangat. Berkobar-kobar aku nak mendalami ilmu masak memasak ni. Walaupun bergurukan google je. Mak aku kata cenggini,

Dulu mak pun tak pandai masak. Masa mak bujang, mak lah anak dara paling malas dalam adik beradik nak masak. Tapi lepas kahwin je, nak tak nak kena juga belajar. Sedap tak sedap, belakang cerita. Boleh perbaiki. Sebab dalam fikiran mak. Mak cuma nak bagi suami makan. Nak bagi anak makan.

Lepas mak aku cakap macam tu, aku rasa macam mak aku tipu je. Sebab, apapun mak aku masak. Sedap gila. Kau cakaplah masak apa. Masak lemak? Masak merah? Masak rendang? Masak laksa? Semua sedap.

Dulu masa aku kecik-kecik, aku siap tolong mak meniaga dekat kawasan perumahan lagi. Selalu je habis. Kalau tak habis pun, anak-anak dia yang akan habiskan. Bayangkan, masa tengah jual-jual dekat bawah tu. Adik dekat atas dah jerit.

"Mak! Ada kuih lagi? Nak kuih."

Hahahaaa.

Aku bukan nak puji masakan mak aku sebab dia mak aku. Tak. Tapi air tangan beliau memang boleh buat anak-anak yang belajar atau tinggal jauh jadi rindu. Macam aku ni lah.

Asyik-asyik whatsapp, "rindu nak makan masakan mak."

Dapat call je, "rindu nak makan rendang mak."

Aku syak, mungkin sebab utama. Dia mak kita. Orang lain pun ada mak. Aku makan, tak sedap juga. Hohooo. Nak juga masakan mak sendiri. Oh makkkkk.

Sekarang dah jauh beribu batu. Aku nak makan apa, aku whatsapp tanya mak aku resepi. Lepas masak, walaupun aku rasa tak sama macam mak aku masak. Laki aku tetap menambah sampai 3 kali. Puas hati jugaklah even dia takda puji melambung. Padahal, aku tunggu juga kata-kata manis dia. Nan hadoooo.

Tak pandai masak, takpe. Boleh belajar perlahan-lahan. Practise make perfect. Macam belajar matematik juga. Ada formula kan. Kalau hari-hari buat latihan, mesti kau dah faham macamana nak buat.

Masak pun macam tu. Kali pertama masak, kalau tak sedap. Takpe. Cuba lagi. Lama-lama mesti boleh sedap punya. Ni pun, mak aku yang kata.

Jangan je malas masak. Malas ni lain sikit. Dia tau masak. Hebat. Masak apapun sedap. Tapi rasa malas dia tu yang buat dia tak nak masak.

Kot-kot lah nanti anak aku dah besar kan. Aku boleh cakap benda yang sama macam mak aku cakap.

Ah! Malaslah nak repeat. Kau scroll balik dekat atas baca apa yang mak aku dah cakap.

posted from Bloggeroid

Friday, October 14, 2016

Isteri Pemalas


Since i kahwin pun masa baru habis study. So, banyaklah benda pasal rumahtangga tak habis kaji. Masak pun tak reti. Takat yang ala-ala tu bolehlah.

"Habis tu, yang duk gatal kahwin juga tu kenapa?"

Amboi mulut. Laser uolsss. I dah 25 tahun okey masa jadi isteri. Banyak masa dihabiskan dekat universiti dan hostel. Haish... Kalau nak tunggu iols kena master dulu pasal hal rumahtangga ni, memang mereputlah tak kahwin sampai bila-bila. So, kena positif. InsyaAllah, lepas kahwin jangankan master. PHD semua iols boleh lepas. Hidup kena konfident k.

So, kahwinlah iols dengan seorang suami yang serba serbi sederhana.

Sebelum kahwin, asyik je cakap dengan dia "i ni tak sempurna. So, harap kena bersedia menerima seadanyalah." Suami pun iye-iyekan je. Tak banyak bantah. Takut kena cancel majlis nikah agaknya.

Tapi alhamdulillah, takat nak sapu-sapu habuk ke, mop lantai ke, sental peti ais ke. i boleh belaka. Takde hal. Dah biasa kot. Kalau nak kemas-kemas bilik, lipat-lipat selimut, tarik-tarik cadar bagi kenchang. Tu semua memang kepakaran i since ada pengalaman duduk PLKN 3 bulan dulu. Masa latihan, kalau cadar tak ketat, tak tegang, tak umppphh! Siaplah. Memang kena dengan cikgu. Lepas dari tu, terdidiklah diri ini untuk kemas cadar katil bagi fit gitu. Tapi depends on cadar katil juga. Kadang duk tarik hujung sana, hujung sini still juga takmo kencang. Yang tu, malas nak layan.

Tapi lepas kahwin, ikut pula husband tinggal dengan family dia. Sebab family kecik kan. Tak sampai hati nak tinggal. Dua beradik je kot. Masa tu i kerja. Waktu kerja pula bukan office hour. Masuk pukul 10 pagi, balik 8.30 malam. So, jadual tak berapa nak chantek lah dekat situ. Alhamdulillah, husband dengan family faham dan tak ada pula bising-bising.

Lagipun, semua dah sedia maklum sebelum kahwin i memang kerja. Mungkin kesian kat menantu baru nanti bosan duduk rumah je. So kasi lah chance kerja untuk sementara waktu.

Memandangkan iols dah kerja. Seriously, tak ada masa nak buat kerja rumah. Selalu tak sempat. Masak untuk suami lagilah. Kecuali sabtu ahad. Banyak kerja dekat rumah tu, mak mentua yang buat. Rasa bersalah jugak. Tapi nak buat macamana. Kerja. Tapi tak adalah semua benda mak mentua yang buat. Baju i dengan husband mestilah cuci sendiri. Tak ada masa macamana pun, kena juga curi masa nak basuh pakaian weols husband and wife. Pernahlah jugak berapa kali. Terlanjur delay basuh pakaian. Menggunung kain dalam bakul i uolsss. Paksa bawa suami gi dobi self service. Gila nak bagi mak mentua basuh. T_T

Balik dari kerja dah malam. Masa dalam kereta nak balik tu dah plan nak goreng ikan masin je sebab nak masak sedap-sedap tak pass lagi. Tapi sampai je rumah, mak mentua dah siap-siap masak makan malam. Tinggal nak kaut sumbat masuk dalam mulut dan kunyah je. Terharuuuuu. Rezeki tak rezeki dapat keluarga sebaik ini.

"Depan kau baiklah, belakang kau entah-entah dah kutuk habis satu kampung. Baru tauu."

Ish! Tak habis-habis negative thinking.

Masuk bulan ketiga, dapat pula berita iols pregnant. Haaa. Memang tu yang ditunggu family especially belah suami. Asyik tanya dah ada isi ke belom. Letih tau dengar. Bukan tak usaha tapi belum masanya. Tapi lepas 3 bulan. Finally, lekat juga. Semua seronok.

Dah tau i pregnant, semua pakat risau i masih kerja. Takmau i buat kerja berat. Kan kandungan masih lemah. Lagipun, cucu pertama kot. Kenalah jaga sebaiknya. Itu tak boleh, ini tak boleh. No, no, no.

Nak tak, kena juga berhenti kerja sebab diri sendiri pun dah mula rasa lelah yang amat. Penatnya yang mengalahkan bekerja sehari suntuk. Padahal tak buat apapun. Asyik nak terbaring aje. Serious sangat penat sampai level muka pucat tak cukup darah. Nasib baik tak pengsan. Maka, berhentilah kerja dan bermulalah hari-hari sebagai suri rumah sepenuh masa.

Dekat rumah pula, masih lagi tak dapat buat kerja sangat sebab mak mentua tersangatlah prihatin. Asyik suruh rehat manjang. Manjakan sangat menantu dia ni. Husband pun macam tu. Dia nampak je bini dia pucat sikit, terus suruh duduk atau baring. Risau sangat.

Pernah juga buat kerja sikit-sikit. Tapi husband keep suruh rehat. Jangan banyak sangat buat kerja katanya. Lagipun, dalam rumah ni takde budak. Yang tinggal pun 5 orang je. Semua dewasa. So, kebarangkalian untuk bersepah tu sangatlah tipis. Tak adalah banyak kerja nak buat.

Husband sangat fahamkan isteri dia. Tak pernah desak buat kerja-kerja rumah. Yang mana dia boleh buat sendiri, dia buat. Macam basuh pinggan sendiri lepas makan ke. Kumpulkan baju-baju kotor ke. Sangat memudahkan bini dia ni.

Betul uolss. Masa mengandung ni, banyak sangat benda i kena deal. I bet, most of bakal mommy yang first pregnancy dia pun mesti ada rasa perubahan yang sangat besar dalam diri. Fizikal, mental. All mixed together. Dengan alahannya, dengan tidurnya, dengan laparnya, dengan emosinya.

Tapi Allah mudahkan. Even kadang diri rasa macam tak kuat tapi i survive jugak. Alhamdulillah. Kena banyak bersyukur nih.

Kadang tu, memang rasa bertuah jugalah. Mungkin ni rezeki yang Allah gantikan dari masa iols kena uji sampai nangis-nangis dulu. Hadiah dari kesabaran dan keredhaan menerima takdir hidup. Tsskk. Sebab rezeki kita ni lain-lain. Tak sama. So, i anggap jelah ini salah satu rezeki yang Allah nak bagi.

Pernah juga tanya husband. I ni isteri pemalas ke? Sungguh-sungguh dia nafikan geleng-geleng kepala kata tak sebab takut wife dia merajuk. Kalau dah merajuk, susah nak pujuk! Hahaaaa.

posted from Bloggeroid

Thursday, October 13, 2016

Gunakan Sihir sebagai Pemisah

Telefon bimbitku berbunyi. Ada whatsApp.

"Salam. Ti, kau busy?"

Memandangkan bekalan elektrik putus, jadinya aku hanya berbaring.

"Wassalam. Taklah. Aku tak buat apa-apa. Blackout sini. Ada apa?" aku membalas.

Mana tahu dia ingin ajak berjumpa. Aku boleh bersiap sekarang juga.

"Aku nak share sesuatu dengan kau."

Perkataan 'sesuatu' sedikit menarik hatiku.

"Alah kau ni. Macam tak kenal aku. Share je. Aku sudi mendengar."

Perkataan mendengar agak tidak sesuai. Kerana kami hanya saling berbalas teks melalui whatsApp. Tapi tak kisah. Yang penting aku sudah tidak sabar ingin tahu apa yang dia mahu kongsikan.

"Aku tahu kau ada blog. Selalu juga aku baca blog kau. Pandai kau mengarang kan?"

Sempat pula memuji aku.

"Tak adalah Rima (bukan nama betul). Blog aku tu biasa je. Ini ke benda yang kau nak share?"

Rasa teruja ku sedikit demi sedikit berkurang. Mungkin dia mahu soal siasat tentang blog sahaja. Maknanya tak ada cerita menarik. Okey tak mengapa. Aku pasrah.

"Eh tak. Ada benda lain aku nak share. Tapi aku ada permintaan. Kau tulislah cerita ni dalam blog kau. Boleh juga orang lain tahu. Cuma, aku tak bagitaulah orang-orang yang terlibat. Nak jaga nama mereka."

Aku mula membetulkan posisi. Pantas jari aku membalas.

"Hal kecil je tu. Kau nak share apa? Cerita je kat aku."


"Kau percaya tak benda-benda sihir?" soal Rima.

Aku terdiam sebentar. Sihir?

"Kenapa dengan sihir?" balasku bersemangat.

"Kau pernah dengar pasal sihir pemisah?"

Seingat aku, sihir ni untuk menyakitkan orang lain. Tapi menakutkan juga bila bercerita pasal sihir ni.

"Pernah kot. Yang nak pisahkan suami isteri tu eh? kataku.

"Lebih kurang macam tu lah. Tapi ni bukan suami isteri. Tunang."

Aku tidak membalas. Hanya menanti balasan dari sahabatku.

"Ceritanya macam ni. Lelaki ni dah sah bertunang dengan seorang perempuan. Tapi aku syak, dugaan bertunang kot."

Aku tekun membaca. Tapi tidak membalas. Sengaja memberi dia ruang untuk menghabiskan cerita.

"Ti, kau baca tak apa aku hantar tu?"

Alamak. Perempuan ni. Aku dah bagi peluang untuk dia bercerita tanpa aku mencelah, sibuk pula tanya aku.

"Aku dekat sinilah. Aku baca apa kau hantar. Aku tak reply apa-apa sebab nak bagi kau fokus cerita. Kau selesaikan dulu cerita kau tu. Nanti aku reply k."

Rasa macam nak jentik dia pun ada.

"Oh ye ke? Okey okey. Aku habiskan cerita."

Seperti dijanjikan, aku bersedia untuk membaca sahaja. Tiada balasan dariku.

"Masa dorang bertunang, lelaki tu dipertemukan dengan seorang perempuan lain. Aku panggil miss.K jelah. Mula-mula lelaki tu tak layan tapi syaitan berjaya hasut dia. Hari demi hari hubungan dia dengan miss.K makin rapat.

Sampailah mereka mulai jatuh hati. Miss.K tu tau lelaki tu dah bertunang. Dia sedih juga. Tapi nak buat macamana. Lelaki tu tak boleh putuskan pertunangan atas sebab-sebab tertentu.

Kau tau lelaki tu buat apa?

Dia pergi jumpa orang dengan niat untuk buat tunang dia sendiri yang pisahkan pertunangan mereka.

Orang yang cadangkan dia pergi jumpa dukun tu kata, dukun tu terkenal juga sebab rata-rata orang yang jumpa dia mesti akan berjaya.

Lelaki tu pergi tempat yang dikatakan. Masa jumpa dukun, dia ceritakan apa yang berlaku.

Dukun tu faham dan dia ada suruh lelaki tu bagi tunang dia minum sesuatu supaya tunang dia akan ada rasa benci.

Lelaki tu berjaya buat tunang dia minum air yang dukun tu bagi.

Ada lebih kurang berapa hari je lagi majlis pernikahan mereka. Lelaki tu dah mula risau sebab tunang dia tak ada tanda-tanda bencikan dia pun. Makin sayang adalah.

Miss.K pun menangis teresak-esak sebab lelaki yang dia sayang bakal berkahwin dengan orang lain.

Tapi lelaki tu tetap percaya yang tunang dia akan putuskan pertunangan mereka.

Sampailah hari pernikahan. Tak ada apa pun yang berlaku. Apa yang dikatakan dukun tu, semuanya tak berlaku. Lelaki tu tak dapat buat apa. Dia tak boleh malukan keluarga. Maka, sah lah lelaki tu dan tunang dia menjadi suami isteri."


"Ti, dah habis."


Aku pun mula menaip sesuatu.

"Ada juga sampai macam tu kan? So, sekarang lelaki tu macamana dan miss.K tu macamana?"

Cerita sahabatku seolah tergantung. Apa jadi pada mereka?

"Aku pun tak tau Ti. Yang aku tau, lelaki tu dah selamat jadi suami pada tunang dia. Miss.K tu pula entah ke mana."

Aku mengangguk. Seolah-olah sahabatku itu ada di depan mata.

Masih panjang perbualan kami. Tapi biarlah aku tamatkan di situ.

Apa yang aku boleh ringkaskan. Inilah dia yang dinamakan jodoh. Kuasa Allah lebih hebat berbanding kuasa dukun tu.

Tolak macamana pun, kalau Allah dah kata. Itu takdirnya, itu jodohnya. Hatta dukun sekali pun tak dapat menghalang.

Dari apa yang sahabat aku cerita, tunang lelaki tu sebenarnya baik. Jaga solat. Mungkin sebab tu Allah lindungi dia. Dia jaga Allah, Allah jaga dia.

Doa aku, semoga lelaki tu bertaubat dan menerima jodohnya kerana apa yang Allah tetapkan buat kita, itu adalah terbaik.

Mungkin miss.K bukan pilihan yang terbaik. Semoga miss.K juga diberikan jodoh yang insyaAllah boleh membimbing dia.

Penulis : Penat juga aku nak mengarang panjang-panjang ni. Phew!

posted from Bloggeroid

Budak Zaman Sekarang


Percaya atau tidak tapi adik-adik yang masih bawah umur. Bukan takat bawah, tapi bawah lagi dah mulai ada masalah percintaan.

Kena buka mata.

Benda ni bukannya rekaan tapi aku nampak depan mata aku sendiri.

Budak umur 12 tahun, yang baru darjah 6 dah ada girlfriend boyfriend. Aku pun ternganga je. Nak tegur, anak orang.

Semalam pun aku tengok berita, budak umur 12 tahun jadi mangsa rogol selepas perkenalan di wechat.

Aku urut dada.

Ini bukan berlaku di luar negara tapi dalam negara kita sendiri. Tak ada masa kita nak banding-bandingkan diri kita yang dulu dengan sekarang.

"Dulu aku umur 12 tahun, tak ada fikir benda cinta ni semua. Aku risau kena marah cikgu je."

Kita semua tahu yang dulu lebih baik. Aku pun tahu.

Sekarang ni kita dah berada di zaman yang serba canggih. Budak sekolah rendah pun dah ada handphone. Bukan handphone biasa. Smartphone ye.

Sedangkan yang dewasa pun boleh kena tipu, apatah lagi budak-budak yang masih nak belajar mengenal dunia. Tak tau apa-apa. Baru nak kenal jenis manusia bertopengkan syaitan.

Ini cabaran dunia. Cabaran ibu bapa. Cabaran pengajar dan pendidik. Cabaran masyarakat.

Aku sendiri takut dengan perubahan ni semua. Kalau sekarang pun anak-anak dah macam ni. Macamana pula bila anak aku dah meningkat dewasa nanti?

Cabaran macamana pula menanti mereka? Aku pasti lebih hebat!

Bukan senang nak jaga anak. Aku sendiri pernah jadi anak. Kawan-kawan aku pun pernah jadi anak. Aku nampak semua tu depan mata aku.

Pantang kena marah dengan mak bapak. Mula memberontak. Lari dari rumah. Ikut kawan-kawan. Buat benda tak senonoh.

Tapi bila mak bapa berlembut, pijak kepala mak bapa pula.

Dunia ni penuh ujian. Takkan pernah kita berhenti diberi ujian.

Aku pun, baru belajar nak jadi ibu bapa. Anak aku bakal dicorak oleh kami. Sungguh aku kadang risau. Bolehkah aku?

Urut dada masing-masing.

posted from Bloggeroid

Tuesday, October 11, 2016

Cara Makan Kek Choc Cheese Berhantu


Aku ingat lagi masa mula-mula laki bawa kek choc cheese ni balik rumah. Dia kata kek ni berhantu. Aku pun dah pelik. Apa yang berhantu?

Ke memang nama kek tu kek berhantu?

Maka sibuklah aku membelek bekas kek tu nak menyiasat part mana yang dikatakan hantu sangat tu.

Tak jumpa juga. Ah malaslah aku nak ambik tahu.

Endingnya, kek tu dihabiskan tanpa aku tahu kenapa laki cakap kek choc cheese lava tu berhantu.

Beberapa hari lepas tu aku craving balik nak makan kek tu. Nak order dengan orang yang sama. Tapi belum buka order pula.

Lalu gigihlah aku buka instagram dan jumpa kek hantu tu. Punyalah aku seronok.

Kali kedua aku beli lagi sedap. Kalau yang pertama kali aku beli tu coklat dan cheese leleh cuma ada di permukaan atas saja. Tapi kali kedua aku beli, pergh!

Atas ada coklat dan cheese, tengah-tengah pun ada. Memang meriah kek akak ni. Puas hati betul. Yang ni barulah boleh panggil kek choco cheese berhantu. Coklat dan cheese menghantui kek yang moist gila.

Ada baki kek tu, aku simpan dalam peti ais. Ingat nak makan sejuk-sejuklah. Selalu macam tu kan. Simpan kek dalam peti ais, makan sejuk-sejuk baru sedap.

Tapi kek ni lain sikit.

Bagi aku, bila coklat dan cheese dia dah mengeras. Rasa 'ummppphhhh' nya kurang. Tak ada lelehan coklat dan cheese dalam mulut.

So, lepas tu bila aku simpan dalam peti sejuk. Masa nak makan keluarkan dan biarkan kejap. Bila coklat dan cheese agak mencair, baru makan.

Sure rasa 'umppphhh' tu datang balik.

posted from Bloggeroid

Sempat Bergelar Isteri 50 Hari Saja


Selain menulis, aku juga merajinkan diri untuk membaca. Sehinggalah aku terbaca satu kisah yang agak tragis bagi seorang wanita yang bergelar isteri.

Sering saja kita mendengar ayat "Bercinta Selepas Nikah" ini bukan?

Untuk remaja yang sedang meningkat naik, mungkin terkesan dengan kisah-kisah romantik dari mereka yang sedang mengecapi bahagia selepas menjadi suami isteri. Kerana mereka ini tiada istilah bercinta sebelum nikah.

Namun harus diingat. Kisah romantik mereka belum tentu akan berlaku dalam hidup kita. Makanya, jangan tergopoh gapah sibuk dengan Bercinta Selepas Nikah kalau tidak kena caranya.

Bukanlah niat untuk menakut-nakutkan. Tapi periksa semula apa niat kita untuk mendirikan rumahtangga. Kerana trend kah? Kerana ikut-ikut kawan kah?

Fikirkan semula. Jika pada awalnya niat kita sudah salah, jangan menangis dibelakang hari.

Semoga kisah Lydia ini menjadi iktibar buat kita semua terutama sekali bagi mereka yang tidak sabar-sabar hendak mendirikan rumahtangga tapi tidak mengambil tahu banyak perkara sebelum bersetuju untuk berkahwin.

Saya dgn bekas suami nikah atas pilihan bekas mentua saya. Kenal mmg tak lama, atas dasar jaga agama. Time nie respect la kan. Jaga hubungan sebelum nikah.

Maka, berlangsunglah majlis nikah, walimah, bertandang dlm masa 3 hari non stop. Saya stay dirumah mentua, (saya, bekas suami/mentua/adik2 ipar). Bekas suami anak sulung. Bekas suami seorang yg akan taat apa mak dia suruh/perintah tapi akhirnya makan diri.

Minggu pertama ok. Start minggu kedua dan seterusnya dah lain. Which is, mentua take over/control semua urusan dlm rumah tu. Bersangka baik. Tp bila dah dia masuk campur urusan rumahtangga saya, saya bincang dgn suami. Sy x kisah ditegur tp whole thing dikawal termasuk pergaulan sy dgn suami sendiri.

Nak berjalan berdua, salah. Makan berdua, salah. Kalau ikutkan, semua salah la. Yg tu satu hal. Bincang lagi dgn suami, mak awak tak boleh buat mcm nie. Kita dah suami isteri kan. Suami jawab, kita kena taat mak. Ok, jalan.

Saya bleeding nak pergi klinik, mentua tak beri

Sampai la saya warded sebab bleeding. Pagi sahur tu dah bagitau mentua, nak pergi klinik. Dia x bagi, cakap saya manja lagi. Sampai la tak tahan mcm nk pengsan, baru la suami bawak pergi klinik. Tu pun lama jgk sbb nak dapatkan permission mak dia dulu. Saya dah nangis time nie. Sempat lagi la call nk bagitau nak bawak saya ke klinik.

Sampai klinik terus refer hospital sebab HB drop sampai 6. Bila dah warded saya dgn suami dah macam panas sebab doc ckp saya pregnant mayb twin tapi satu dah gugur (skrg dua2 dah xde dlm rahim).

Saya warded pun kena marah jgk sbb menyusahkan anak dia nak keje. Saya cakap cuti je la. Tak boleh katanya sebab mak dia suruh keje, cari duit. Huhu. Mentua xnak cucu sebenarnya sebab katanya menyusahkan. Nak kena pakai banyak duit (bila mentality hanya hidup utk duit)

Discharged hari jumaat. Dia hantar balik rumah mak saya. Dia terus balik sbb mak dia dah pesan lepas hantar saya terus pergi keje. Hari terakhir jumpa suami. Malam tu last call dia cakap tension, stress sbb mak dia marah2 saya balik rumah family. Xde sape nak buat keje rumah, iron baju2 dia etc.

Dia hantar mesej cerai

Sampai la hari ahad (19/6), saya call beratus kali, wasap, msg suami. Langsung xtanye kabar isteri dia mcm mana. Sampai saya persoalkan jugak tanggungjwab dia sbg suami. Yelah, saya dibawah tanggungjawab dia. Last2, dia langsung hantar msg cerai atas sebab saya yg desak dia ceraikan saya (yg nie langsung tak wujud).

Malam tu saya kerumah dia sbb nak ambik brg2 saya. Maruah dipijak2. Nak salahkan saya atas semua nie. Barang2 dihumban dlm kotak je. Saya angkut. Suami langsung tak turun.

Langsung xpertahankan maruah sy sebagai isteri dia. Umpama kain buruk la. Sebelum mintak jd isteri, sgt beradab la ambik sy dgn mak abah.
Tapi, bila xnak buang mcm tu je. Semua end up by sms, call. Cerai pun buat main2, urusan hidup mereka pun main2 agaknya.

Nie ustazah tau. Sepatutnya nasihat anak jgn sampai bercerai. Tapi, ustazah beria suruh anak ceraikan saya. Sebab? Sebab saya xikut ckp ustazah. Xde sape nak iron baju2 kan. Ustazah sedar saya pregnant tapi sengaja nak bunuh anak2 saya. Tegarnya hati.

Sila buang title itu

Suami, xsalah nak pertahankan mak sendiri. Awak ada tanggungjwb awak jgk terhadap isteri. Ada perkara boleh ikut, ada boleh bantah. Even sy pregnant awak pun x ambik tahu. Cuma persoalkan tanggungjwb saya terhadap awak. Jadi, mna tanggungjwb awak selama nie. Nafkah langsung x bagi sebab mak xbg beri pd saya. Bagusss

Sila buang title ustaz, ustazah tu. Sangat tak layak. Mentua buat menantu macam pembantu. Suami buat isteri macam hamba. Ya, dunia akhir zaman. Nie baru sikit ceritanya. Kadang2, title tu mengaburi mata kita sebenarnya. Ingat boleh tumpang sikit2 ilmu agama.

Semua dah selesai. Selesai di dunia. Akhirat tanggung sendiri wahai bekas suami, mentua. Anak2 saya pun dah selamat kat syurga. Moga jadi asbab untuk sy ke syurga. Semoga jd asbab untuk kalian kerana menzalimi saya sebagai isteri, menantu.

Tak sempat bercinta pun

Maka, berakhirlah kisah saya yg mengharapkan bercinta lepas nikah nie. Xsempat bercinta pun. Honeymoon pun ramai2. Ingatkan till jannah tapi till jahannam dia buat pada rumahtangga kami. Hati budi pun jauh sekali nak kenal.

Saya tak cakap bercinta lepas nikah nie tak kekal lama tapi bergantung atas pengemudi rumah tangga tu sendiri. Thats why nikah nie amanah yg berat, tanggungjwb pun dah tak sama. Nak happy forever kena lalui suka dan duka.


‪#‎50DaysMarried‬
Tq,
Lots of love,
LYDIA (12/7/2016)


Penulis : Jangan kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

Sumber : Vanilla Kismis dan Facebook Lydia Murni

posted from Bloggeroid

Semenjak Jarum Kali Pertama


Mana yang dah jadi mak-mak tu tau lah. Jarum dan dia ibarat tak boleh dipisahkan. Nak-nak lagi mak yang kena anemia. Kurang darah merah. Memang tiap 2 minggu ada date je lah jumpa jarum.

Macam aku.

Selain ubat, jarum menjarum dan cucuk menyucuk ni juga antara benda yang aku hmmm. I is cannot!

Pertama kali kena jarum masa dah tau aku mengandung, memang sampai bila-bila aku akan ingat.

Kenapa?

Nurse jarum lengan sebelah kiri sampai 2 kali. Aku ingat selesai lah. Bila dia kata sebelah kiri tu sensitif. Aku terus rasa hmm. Baiklah. Maknanya, nak kena jarum lagilah lengan sebelah kanan ni.

Syukur yang sebelah kanan ni senang je nurse buat. Kalau tak, aku dah lari pusing sekeliling klinik tu.

Mula dari situ, nurse pesan. Lepas ni kalau nak ambil darah lagi. Hulur lengan kanan. Senang nak jumpa urat. Okey, aku akur.

Tapi masa aku ke klinik swasta nak ambil darah untuk check Talasemia. Ada juga aku bagitau doktor tu yang sebelah kiri sensitif kalau nak jarum. Doktor tu tengoklah. Dengan yakin dia cakap,

"Mana ada susah. Senang saja. Kalau saya buat, sekejap saja sudah siap."

Aku iyekan je. Tapi tetap bagi lengan kanan juga masa dia nak ambil darah. Tak sia-sia aku bagi lengan kanan tu. Dari skill doktor tu, aku nampak macam payah dia nak jarum. Nurse sebelum ni rilek je. Dalam hati aku, syukur tak bagi lengan kiri ni. Kalau tak, makan jarum je lah aku.

Bila dah biasa kena jarum ni, aku boleh rilek sikit. Taklah nervous sangat macam mula-mula dulu.

Cuma tu lah. Tiap kali nurse jarum, aku takkan tengok. Samada pejam mata atau alihkan pandangan ke tempat lain. Tak kuasa aku nak tengok.

posted from Bloggeroid

Monday, October 10, 2016

Menang Membeli Kek Choc Cheese Lava


Aku tak tau pulak kalau kek Choco Cheese Lava ni popular. Tau pun masa tengah google resipi. Kengkonon bersemangat jitu nak membuatnya.

Bila check senarai bahan-bahan. Mak aih. Terbantut semangat mak.

Bukannya nak buat banyak. Sikit je. Lagipun, pertama kali nak mencuba. Takut pula kalau tak menjadi.

Tak nak lah membazir. Kalau bahan nak buatnya tu murah, boleh juga aku pejam mata. Buat tak kisah. Ala, murah je punnnn. Ni tak. Satu bahan je, dah nak RM10. Kalau 5 bahan?

Yang tu aku kena fikir.

Lagipun, chef yang merangkap mak aku tak ada dekat sini. Kalau beliau ada, beranilah juga aku nak ajak buat. At least, kalau ada salah apa ke. Beliau tau macamana nak handle.

Lain kali aku cuba buat. Tapi bukan sekarang.

Jadinya, rajinlah aku buka instagram. Syukur rezeki. Ada extra kek choco cheese lava kena jual dengan harga RM15 untuk 1pax.

Gigih mak booking tau.

Bawalah balik. Sampai je rumah, terus melantak. Mak oii. Kenapa sedap sangat kek akak ni. Memang sedap. Kena dengan tekak aku.

Kek sangat moist. Lelehan cheese dan coklat memang kebaboom! Tak sampai 15 minit, dah lebih separuh licin.

Baki kek, aku masuk peti. Esok boleh sarapan dengan kek tu.

Bagi aku, tak salah nak membeli. Mungkin ada yang cakap, "ala. Buat sendiri je lah. Bukannya susah pun. Belum cuba belum tahu."

Cakap tu senang. Yang membeli bahan-bahannya bukan kau. Aku. Bukannya pakai duit kau, duit aku.

posted from Bloggeroid

Friday, October 7, 2016

Mudahkan Orang Lain, Allah Akan Mudahkan Kita


Ada sesuatu yang berlaku dekat klinik masa aku pergi appointment kelmarin.

Aku dengan suami tengah tunggu giliran aku untuk jumpa doktor. Nak main handphone, battery dah low. Jadinya, aku tengok jelah orang keluar masuk bilik nurse.

Tiba-tiba ada sorang akak ni berjalan ke bilik nurse sambil gendong baby kecik dia.

Aku perhatikan je. Dan dan tu jugalah aku nampak stokin baby dia tercicir masa sibuk-sibuk nak masuk bilik nurse.

Insiden tu berlaku di khalayak ramai. Kiri kanan ada orang. Aku dapat tengok mata masing-masing tangkap kejadian tu. Tapi takde sorang pun yang nak bangun untuk tolong.

Satu benda aku ingat. "Kita mudahkan urusan orang lain, Allah mudahkan urusan kita."

Maka, aku pun bangunlah pergi kutip stokin baby tu dan duduk balik. Suami nampak, dia tanya. Stokin sape? Aku katalah stokin akak yang dah masuk jumpa nurse. Tercicir.

Mulanya, aku ingat nak tunggu akak tu keluar baru bagi. Tapi nombor giliran aku untuk jumpa doktor dah dekat. Suami kata jangan suruh dia sebab dia tak ingat akak yang mana satu.

Aku pun masuklah bilik nurse tu. Agak ramai orang juga. Sebab tu tadi aku tak nak masuk. Sebab memang tahu ramai dalam tu. Kalau aku pun masuk, tambah crowded gila bilik tu.

Tapi takpe. Aku nak masuk kejap je pun.

Akak tadi tu tengah duduk dengan baby dia. Nurse depan dia pun aku tengok tengah calling. Aku ambil kesempatanlah dan tegur akak tu.

Aku cuit bahu dia sebab tengah membelakangkan aku.

"Kak, stokin baby akak tadi tercicir depan pintu."

Akak tu pun toleh kejap tengok aku dan stokin yang aku tengah hulur dekat dia.

"Eh, ye ke? Terima kasih banyak-banyak ye."

Aku pun keluar dari bilik tu dengan rasa senang hati.

"Bantu orang lain pun dapat menggembirakan kita."

Walaupun itu cuma stokin. Sebab, aku bayangkan kalau aku di tempat akak tu. Takde orang yang sudi tolong. Mesti aku sedih gila.

Kalau lah akak tu keluar dari bilik nurse dan nampak stokin baby dia atas lantai. Mesti dia nak kutip balik kan? Macamana dia nak kutip kalau tangan dia dah gendong baby.

Hal-hal kecil macam tu, jangan nak pandang remeh sangat.

Lepas insiden tu. Aku sedar beberapa perkara.

"Kita mudahkan urusan orang lain, Allah mudahkan urusan kita."

Perjalanan aku masa appointment tu, berjalan dengan lancar. Sangat lancar. Scan baby pun tak ada masalah. Alhamdulillah. Baby aku pun okey dalam perut mak dia. Check urin pun okey. Tau-tau dah siap. Tak payah nak tunggu lama.

Allah mudahkan urusan aku d klinik.

Lepas tu, singgah pula nak beli nasi kerabu. Ini pun ada cerita. Dah beli nasi kerabu, tekak teringin nak minum ice blended. Dah terbayang-bayang.

Duit kertas kat tangan tak cukup. Jadi ingat nak ambik duit dekat ATM berdekatan. Aku punyalah confident. Order dulu ice blended tu, nanti baru datang balik bayar. Nak pergi ATM cucuk duit dulu.

Allah nak uji akuuuuu.

ATM tu rosak kau tahu??? Ice blended dah order. Confirm dah siap. Duit kat tangan aku pula tak cukup. Suami pun tak cukup sebab duit dalam bank lagi sebab tu nak cucuk tadi.

Aku tarik nafas perlahan-lahan.

Pergi balik kereta dan bagitau suami. Masa ni ada gaduh sikit. Hahaaa. Tak payah ulas lah. Salah aku juga. Yang confirm sangat pergi order dulu tu kenapa?

Habis duit syiling aku korek dalam beg, dalam laci kereta, poket seluar. Dengan syiling 5sen pun aku kumpul nak bagi cukup amaun. Bila agak-agak dah cukup. Aku pun pergi dekat kedai jual ice blended tadi.

Tanya berapa. Syukur duit dekat tangan cukup. Tapi aku sungguh-sungguh minta maaflah sebab terpaksa pakai duit syiling. Nak buat macamana.

Tempat tu agak jauh. Aku kesiankan suami kena patah-patah balik.

Alhamdulillah selesai. Aku jadikan ini pengajaran di masa depan. Jangan nak confident sangat. Hiii.

posted from Bloggeroid

Tuesday, October 4, 2016

Gaji di kedai spek mata


Sekarang ni, susah betul nak dapat kerja. Tak kiralah berpelajaran ke, tak habis sekolah ke. Bukan senang nak dapat kerja.

Tapi rezeki aku.

Masa cuti belajar dulu, aku ada mohon kerja secara online. Kalau tak silap, dekat Jobstreet.

Tak sampai sebulan, aku terima panggilan dari seorang lelaki Cina.

Dia tanya aku, nak kerja tak? Mestilah nak.

Lepas tu dia ceritalah dia nak buka kiosk cermin mata dekat mall. Tengah cari pekerja. Kalau berminat, boleh datang interview.

TAK ADA PENGALAMAN

Aku cakaplah yang aku tak ada pengalaman bekerja.

Bos kata tak apa. Boleh belajar. Yang penting, ada semangat nak belajar benda baru.

Aku punyalah seronok. Sebab itulah pekerjaan pertama aku. Nak belajar benda baru, memang tak ada masalah bagi aku.

Lagipun, aku jenis yang cepat belajar.


GAJI BOS BAGI

Macam biasalah. Aku mesti nak tau berapa gaji boleh dapat kan. Kot dia bagi rendah nak meninggal. Memang taklah aku nak terima.

Bincang punya bincang.

Dia bagi gaji basic RM900. Itu belum termasuk komisyen jualan, OT (kerja lebih masa) dan elaun.

Selama aku kerja sana, paling tinggi gaji aku pernah dapat hampir cecah RM2000. Tu semua termasuk basic dan lain-lainlah.

Bagi aku yang baru mula-mula kerja ni, angka tu agak tinggi.


KEDAI SPEK BOLEH LAKU KE?

Masa mula-mula kerja dekat kedai spek dulu, aku cakap dalam hati. Laku ke spek-spek ni?

Lepas dah kerja sana, baru tau cermin mata ni dah hampir jadi keperluan manusia.

Yang rabun, perlukan cermin mata. Yang dah berusia, perlukan cermin mata. Nampak tak bila cermin mata dah jadi keperluan?

Lagipun, bos aku ada taktik dia sendiri macamana nak buat pelanggan datang ke tempat kami.

Benda ni aku tak tipu.

Pelanggan sampai datang berkali-kali semata-mata nak buat cermin mata je. Buat untuk mak dialah. Untuk ayahlah. Untuk neneklah.


PENGALAMAN KERJA

Dekat sini, aku memang belajar banyak benda baru. Dari seorang yang tak tau apa-apa. Dah ada sikit-sikit pengetahuan tentang cermin mata ni.

Memandangkan aku sendiri pakai cermin mata, aku tau cermin jenis apa yang aku sesuai pakai.

Memang seronok kerja dekat kedai spek aku ni.

Kalau dulu aku tertanya. Macamanalah orang potong cermin. Tapi bila kerja sana, aku diberi peluang untuk belajar cara potong cermin sampai pandai.

Pengalaman berharga tu.

Walaupun aku tak dapat bertahan lama, tapi aku bersyukur sebab berpeluang kerja sana.

Bagi aku, tak kisahlah kerja apa sekalipun. Asalkan halal lah. Tapi kalau kerja yang biasa-biasa pun, apa salahnya mencuba.

Yang penting pengalaman.
posted from Bloggeroid

Saturday, October 1, 2016

Bekas kekasih ingin kembali


"Akak, Ain ada benda nak cakap dekat akak."

Aku tidak menolak. Malah terbit rasa ingin tahu apa yang bakal dikongsikan.

"Apa dia?"

Ain bergerak mendekatkan dirinya.

"Akak masih ingat Amir?"

Amir? Aku cuba mengingati seseorang dengan nama itu. Dan sekejap sahaja, imbas lalu itu tamat. Ya! Aku kenal Amir.

"Ingat. Kenapa dengan Amir?" Soalku lagi ingin tahu.

"Amir nak datang merisik,"

Aku tidak pasti apa aku harus tumpang gembira atau membantah.

"Habis tu Ain macamana?" Aku ingin menduga hatinya.

"Ain tak bolehlah kak. Lagipun, akak tau cerita Amir kan?"

Aku mengangguk.

"Mana mungkin Ain boleh terima dia lepas apa yang dia dah buat dekat Ain dulu,"

Siapa tidak kenal Amir. Lelaki yang terkenal dengan sikap mempermainkan hati perempuan. Ain juga salah seorang dari mangsanya.

Dan sekarang, selepas bertahun lamanya. Amir kembali mencari Ain. Niatnya baik. Aku faham. Dia ingin membina masjid. Tapi mana mungkin ini berlaku.

"Akak tak kata suka dan akak tak kata tak suka. Tapi bagi akak, lebih baik Ain doa banyak-banyak dan minta pada Allah tunjukkan yang mana terbaik untuk Ain. Ain masih sayangkan dia?"

Ain tidak mengambil masa yang lama untuk menjawab soalan aku.

"Perasaan tu dah lama terkubur kak. Lagipun, hal tu dah lama berlaku. Dah bertahun pun. Cuma, Ain dah tak boleh percayakan dia."

Kepercayaan! Ya. Dalam mana-mana hubungan. Percaya itu harus ada. Tapi bila kepercayaan sudah hilang, bagaimana untuk meneruskan hubungan?

Hilangnya percaya hanya akan membawa kepada perasaan ragu-ragu dan was-was. Sedikit sebanyak, pasti akan mempengaruhi sesuatu hubungan.

Kerana itu, percaya harus ada. Jangan pernah hilangkan rasa percaya orang pada kita.

"Akak tak paksa Ain untuk buat keputusan. Tapi sebaiknya, carilah orang lain. Mulakan hidup baru. Kisah silam akan kekal jadi sejarah. Tapi sejarah boleh berulang kembali. Ain kena ingat tu,"

Ain mengangguk. Aku yakin, Ain lebih matang selepas apa yang terjadi pada dirinya. Dia tahu apa yang dia harus lakukan.
posted from Bloggeroid