Jangan Lakukan ini Ketika Melawat Ibu Berpantang dan Bayi Baru Lahir

11 ADAB MELAWAT IBU BERPANTANG DAN BAYI BARU LAHIR | Tahniah buat Datuk Seri Siti Nurhaliza dan suami, Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa yang telah selamat menyambut kelahiran bayi perempuan seberat 3.55kg secara pembedahan kelmarin pada 20 Mac 2018 jam 8.17 pagi. Tahniah buat Siti.


Dalam tengah bergembira menyambut bayi mereka itu, ada juga insiden yang mengecewakan berlaku. Gambar wajah bayi mereka telah disebarkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab di socme.

Ambil pengajaran. Weh! Takkan ko tak tau ADAB MELAWAT BAYI BARU LAHIR wehh? Aduhlah. Yang taktau tu, meh baca ni aku nak kongsi adab2 bila ko pergi lawat baby baru lahir dan please hadamkan elok2.

So lepas ni, kalau ada sesapa yang baru bersalin, ada bayi baru lahir, ko jangan nak OVER excited dari mak bapak budak tu. Bukan ko yang merasa SAKIT MENGANDUNG, SAKIT BERANAK, SAKIT BERPANTANG. Aku ingatkan ye. Bukan ko. Tapi mak budak tu. Sape? Yesss mak budak tu. Pandai. So ko takyah nak lebih2. Berpada sikit.

Balik pada cerita Siti.

Ingat nak mengandung tu senang ke? Dahlah Siti tu menunggu lama baru nak mengandung semula. Pendek kata semuanya menuntut kesabaran yang tinggilah terutama sekali Siti sendiri.

Bila orang dah selamat bersalin, ada pula pihak yang memandai pergi sebar gambar bayi Siti padahal mereka suami isteri pun belum lagi umum apa2 siap minta masa lagi sebelum nak bagitau dekat orang ramai.

"Jujurnya, saya amat terkilan dengan tindakan tidak bertanggungjawab pihak yang menyebarkan gambar itu kerana kami sudah merancang untuk memaparkan wajah bayi kami dan mengumumkan namanya dalam satu majlis khas," katanya kepada BH, malam ini.

Faham tu? TERKILAN. Aku pun kalau di tempat mereka, mesti terkilan. Tu bahasa sopannya. Bahasa kasar, geram. Tau geram? Pandai2 je ko sebar gambar anak aku baru lahir.

[ 11 ADAB MELAWAT IBU BERPANTANG DAN BAYI BARU LAHIR ]

1. SEBELUM DATANG, BAGITAU DULU
• Ini penting. Ibu baru lepas bersalin kadang2 keadaannya tak berapa elok. Kalau ko datang secara tiba2, mungkin boleh menjejaskan emosi ibu tu. So, BAGITAU dulu. Takpayah nak surprise2. Lain kali je. Ni orang tengah sakit bukan nak sambut befday. Paham?

2. PILIH WAKTU YANG SESUAI
• Jangan datang pagi2 sebab masa ni ibu dan anak masih sibuk nak uruskan itu ini. Jangan datang malam sebab ibu kena rehat anak dia nak tido. Paling bagus, call dulu tanya boleh tak datang jam macam ni macam ni.

3. YANG SAKIT JANGAN DATANG
• Ini sangat2 penting. Baby tu baru lahir. Antibodi tak berapa nak ada lagi. Kalau rasa2 diri tu tak sihat, tak payah datang walaupun ko cuma batuk sikit2. NO.

• Pernah dengar pasal batuk KOKOL? Tak tau, pergi cari tau. Aku dengan anak aku Asyraf, malam takbir tahun lepas kena kuarantin dekat hospital sebab anak aku saspek KOKOL. Bila doktor sahkan memang kena kokol, hati aku ni pecah seribu. Tapi alhamdulillah Asyraf dah sihat lagipun sejak lahir aku memang bagi susu badan secara EKSKLUSIF. Susu ibu adalah yang terbaik untuk anak.

4. BASUH TANGAN SEBELUM PEGANG BAYI
• Sebelum nak sentuh2 bayi ke, dukung bayi ke, make sure basuh dulu tangan tu biar bersih. Tak memasal kang bayi tu kena kuman dari tangan kita pula.

5. MINTA KEBENARAN DUKUNG DAN CIUM BAYI
• Tolong jangan sukahati nak dukung2 atau cium2 bayi. Kita taktau mungkin mak dia ambil masa yang lama nak lenakan anak dia. Kecuali kalau mak dia sendiri yang kata, "angkatlah, dukunglah." Okey boleh.

• Lepas tu jangan sukahati cium2 bayi. Nak2 pula kalau yang jenis cium sedut. Kalau dia boleh sedut baby tu, memang dia sedut. Kalau nak juga cium pun, sekali je tapi kalau boleh PLEASE ELAKKAN terutama sekali yang sakit atau yang baru lepas merokok.

6. JANGAN AMBIL GAMBAR BAYI GUNA FLASH
• Jangan buat macam ni. Aku ni yang dewasa pun bila orang ambik gambar guna mode flash boleh sakit mata. Apatah lagi bayi yang baru lahir tu. Sakit mata satu hal, terkejut satu hal.

7. JANGAN POST GAMBAR BAYI BARU LAHIR DEKAT SOCME
• Jangan jadi macam kes Datuk Seri Siti Nurhaliza. Mereka suami isteri pun belum pos gambar anak dekat media sosial, orang lain pulak yang sebok post2. Hormatlah sikit privacy orang.

8. JAGA MULUT
• Jangan tanya soalan2 sensitif.
"Kenapa anak kau ni kecik kau tak bagi susu ke?"
"Kenapa anak kau besar?"
"Kenapa itu kenapa ini?"
Simpan soalan tu nanti je tanya. Tahun depan ke, tahun 2020 ke.

9. JANGAN MEMANDAI-MANDAI
• Tak payah nak bagi tip ka pantang larang ka kecuali ibu tu sendiri yang minta.
"Baby minum susu badan je ke. Mana cukup khasiat. Campurlah susu formula biar dia kenyang."
Hormat orang. Jangan tunjukkan sangat kita takda ilmu pasal susu ibu tapi nak memandai-mandai. Bagi ibu2 yang nak susukan bayi secara eksklusif susu badan tu, KUATKAN HATI. Jangan peduli apa makcik2 dan pakcik bawang2 kata. Eh dah ada pakcik bawang juga ke?

10. BAWA BUAH TANGAN
• Kalau dah datang melawat tu, bawalah buah tangan sikit. Buah-buahan ke, tak pun selit duit untuk bayi. Bukan nak suruh bagi 1k pun. Cukup sekadarnya saja. Nak bagi mak sekali takpa.

11. JANGAN LAMA SANGAT
• Kita datang nak melawat. Bukan menyembang. Terkejut pula bayi yang tengah tidur tu. Bagi peluang pada ibu dan bayi untuk berehat. Kot lah bayi nak menyusu ke. Mak nak tido ke nak makan ke.

Haa tu jelah kot. Aku paham sebab aku pun pernah rasa.

Buat Siti, tahniah ye.
Newest
Previous
Next Post »