Lembutkan Nasi yang Keras

Assalamualaikum. Thanks for dropping by ..

Orang selalu duk kata , hati yang keras kalau kena dengan caranya lama-lama lembut jugak. Hati perempuan toksah kata lah. Hati perempuan memang lembut kan.


Ni bukan nak cerita pasal hati. Cerita pasal hati sampai esok takda penyudahnya. Kita cerita pasal nasi kali ni. Selalu kalau yang berkaitan dengan nasi ni bila kita masak , adalah yang hangit , adalah yang keras. Ha , dan nasi yang dah jadi bubur pun ada.


Kalau dekat blog laman-ayahsu ada tips di dapur untuk elakkan bau nasi hangit , dekat blog Ini Kisah Tia pulak ada tips untuk lembutkan nasi yang keras.


Ini berdasarkan pengalaman penulis sendiri yang pernah masak nasi tapi jadi keras. Keras tahap mana , biar penulis je lah yang tau ye. Takut mengaibkan. Eh?

Gambar : PAK CEK BIOLA

Punca nasi ni keras ialah kurang air. Sepanjang aku masak nasi ni , macam-macam jenis beras aku jumpa. Ada beras yang masa kita nak masak tu takyah guna banyak air nanti jadi bubur. Ada pulak berasa yang perlu guna air yang banyak. Tapi taklah sampai melimpah.


6ixth sense untuk masak nasi ni tak diperlukan ye. Korang just perlu agak je airnya. Hok nasi yang dah jadi bubur tu aku takleh nak tolong. Korang makan jelah. Jangan membazir , amalan syaitan! Tapi kalau nasi yang keras boleh dibantu.


Apa yang korang kena buat mudah je. Lepas nasi tu dah masak , korang rasa nasi tu keras kan. Haa , tambah je air. Tapi masa tambah air tu , nasi tu jangan dilupa kacau. Supaya nasi tu boleh serap air yang kita tuang tadi tu. Jangan letak banyak-banyak. Agak-agak je.


Sekian tips dari bukan tukang masak :)

Previous
Next Post »

13 comments

Click here for comments
adan
admin
April 23, 2012 at 6:23 PM ×

aku masak nasik.. ukur air pakai jari.. setakat ni tak pernah lagi kes nasik keras dan nasik lembut.. sekian..

Reply
avatar
alien
admin
April 23, 2012 at 6:58 PM ×

keras xpernh lg, terlebih air tu penah la

Reply
avatar
cik najihah
admin
April 23, 2012 at 6:59 PM ×

balik umah cek nasi keras ke x hihi

Reply
avatar
April 23, 2012 at 7:05 PM ×

hmmm... keras ke,, lembut ke makan jer.. kalau yg terlebih air sbb tak reti masak nasik sikit..

papepun tips yg berguna.. =)

Reply
avatar
Sis AI
admin
April 23, 2012 at 7:13 PM ×

Ohh.. Mcm tu ya.. Tp slama sy msak nasi, err, jdi bubur time mula2 blajar, hahaha! Tp fmily layan je bubur tu.. Nk buat mcm mana..

Reply
avatar
FEDO
admin
April 23, 2012 at 7:53 PM ×

Aku pun masak nasi ukur guna jari.He2.Mudah dan cepat.

Reply
avatar
April 23, 2012 at 8:41 PM ×

hahahaha
selalu kalau nasi tu keras, tabur tabur air je, pastu kacau la

Reply
avatar
pha is
admin
April 23, 2012 at 8:51 PM ×

ikut pengalaman, nasi keras tak penah jadi lagi. tapi, kalau nasi kawah (selalunya time gotong-royang kenduri kendara), kalau nasi mentah, tak leh tambah air biasa. kena buh air yg mndidih... hehehe

Reply
avatar
ary_lee
admin
April 23, 2012 at 9:33 PM ×

errrr... masak nasi jadi jelantah pun penah.. HUhuhuhu..

Reply
avatar
eva
admin
April 23, 2012 at 9:37 PM ×

ehehe betul2.. pernah jugak. tp jarang .. xboleh kerap sgt haha..

Reply
avatar
Fiksyida
admin
April 23, 2012 at 10:59 PM ×

Sama dengan adan (;

Reply
avatar
April 23, 2012 at 11:15 PM ×

heeeee
baik cikgu

menarik2
tips cpt dn mudah
x yah nak adjust byk2 :)

Reply
avatar
April 24, 2012 at 11:44 AM ×

baru bljr masak nasi guna ukur jari hhaha biasa masak nasi ikut ukuran gelas

Reply
avatar