Tutorial Centerkan Post Title dan Sidebar Title

Assalamualaikum ..

Dah lama Tia tak bagi tutorial kan. Hahaa. Kali ni Tia nak bagi tutorial cara centerkan post title dengan sidebar title. Yelah nak bagi bahagian post title dan sidebar title tu nampak lagi kemas dan teratur.

Banyak tutorial ni korang boleh jumpa di google. Tapi takpelah, ini untuk pembaca-pembaca kesayangan Tia. Kesayanganlah sangat. Hahaaa! Tapi Tia nak bagitau awal-awal, lain template lain codenya.

Jangan risau, kalau korang ada masalah dengan code-code tu nanti. Inform Tia dan insyaAllah kalau Tia dapat tolong, Tia tolong okey. Ah sudah.. Panjang dah bebelan ni. Cekidauttt~

Step1 : Pergi Design > Edit HTML > Tick pada Expand Widget Templates

Macam biasa, kalau nak mudahkan pencarian code tekan di keyboard Alt+F atau F3 ye anak murid. Hahaa! Sambung..

Untuk centerkan post title, korang kena cari code

.post-title {

atau juga

h3.post-title {

Lepas jumpa, korang kena tambah code text-align:center; di bawah code yang korang cari kat atas tu..

Sekarang kita beralih pulak ke tutorial centerkan sidebar title. Kali ni korang kena cari code

.sidebar h2 {

atau juga

h2 {

Lepas dah jumpa, tambah code text-align:center; di bawah code yang korang cari tadi. Wahh! Dah siap. Heheh! Ingat ye, lain template lain code nya. Seboleh-bolehnya korang carilah code yang hampir sama.

Dan lagi, jang terus save! Preview dulu. Tengok samada post title dan sidebar title korang dah center macam yang korang nak atau tak. Okey sudah tamat tutorial..

Sekian...

Previous
Next Post »

47 comments

Click here for comments
azam
admin
August 9, 2011 at 11:59 AM ×

hahahaha...ini yg xsuka nih...xreti woooooo

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
August 9, 2011 at 12:03 PM ×

yg sy punya tk leh buat..tk de kod tu..ermm

Reply
avatar
August 9, 2011 at 12:05 PM ×

Tia : thanks..dah buat da..lawa..centre..

Reply
avatar
August 9, 2011 at 12:08 PM ×

waahhh,


tia, hasil dia nnt mcmana ek ?

Reply
avatar
GaRy™
admin
August 9, 2011 at 12:18 PM ×

thanks tia!! dah jadi la... thanks a lot~.. T^T

Reply
avatar
miErah halim
admin
August 9, 2011 at 12:27 PM ×

tq Tia kasi ilmu.
org yg mmg tak pandai nak buat sdr mcm sy ni mmg tggu2 tutorial mcm ni.

Reply
avatar
cik violet
admin
August 9, 2011 at 12:28 PM ×

xcenter pon ..cmne ek?

Reply
avatar
August 9, 2011 at 12:29 PM ×

FA TAG TIA DALAM 1 CONTEST NYH EA..

http://neracaparadigma.blogspot.com

Reply
avatar
August 9, 2011 at 12:31 PM ×

rajinnya buat tutorial~~

Reply
avatar
cik aisha
admin
August 9, 2011 at 12:46 PM ×

bagus tuto ni...post title mmg xcenter lg...

Reply
avatar
NOOR FATIN
admin
August 9, 2011 at 12:53 PM ×

nice tutorial tia :)

Reply
avatar
H.J
admin
August 9, 2011 at 1:05 PM ×

nak buat ada kaler dalam tajuk kat sidebar tu macam mana plak tia??kaler biru kalo dalam blog tia??ehe

Reply
avatar
Munna
admin
August 9, 2011 at 1:14 PM ×

wahhhh sudah tukar background ka......hihi

Reply
avatar
ABU
admin
August 9, 2011 at 1:28 PM ×

bagus la si tia ni..
nice tuto...
2 sudah tuto ko aku follow step dia hehehe tq

Reply
avatar
August 9, 2011 at 1:38 PM ×

korg mmg terer2 la...
hahaha thanks... ^^

Reply
avatar
August 9, 2011 at 2:07 PM ×

betul tu dear..lain templete lain caranya hehe

Reply
avatar
izfanora
admin
August 9, 2011 at 2:15 PM ×

wah... tq tia.. hihi.. sukernyer..

Reply
avatar
alif haris
admin
August 9, 2011 at 2:18 PM ×

thanks tia ..:)
alif nk buat lah ^^

Reply
avatar
eiela
admin
August 9, 2011 at 2:32 PM ×

bagus jugak nih tia. boleh apply kat blog.

Reply
avatar
Freaky
admin
August 9, 2011 at 4:35 PM ×

thanx tia untuk tutorial ni :)

Reply
avatar
Bro ahmad
admin
August 9, 2011 at 5:16 PM ×

nak center mcm mana..tak faham hmm

Reply
avatar
FaKArePa!n
admin
August 9, 2011 at 5:24 PM ×

nak try la..bgus ni Tia.. hehe

Reply
avatar
mrs redzuan
admin
August 9, 2011 at 6:04 PM ×

asal nampak perkataan kod jek kepala akak terus jem. kena byk mkn minyak ikan kod scott emulsion kot..

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
August 9, 2011 at 6:04 PM ×

hee..tak terfikir pon nak cari tutor center kan sidebar title tu..thankz tia..(^^,)

Reply
avatar
August 9, 2011 at 6:11 PM ×

Tia,awat jarang update ni?

BTW,jemput join segmen Musicbrilliant.com

Reply
avatar
Cik Gee
admin
August 9, 2011 at 11:00 PM ×

hah! dah pening tgok coding2 ni tia.. huhu...

Reply
avatar
August 9, 2011 at 11:08 PM ×

insya'allah, coming soon akan dibuat :)

Reply
avatar
alif haris
admin
August 10, 2011 at 1:36 AM ×

alif dah buat yeay :)

Reply
avatar
amna
admin
August 10, 2011 at 1:56 AM ×

banyak betul ilmu si tia ni.. best3~

Reply
avatar
PeRmAtA bIrU
admin
August 10, 2011 at 2:49 AM ×

saya selalu cuba tutorial nak centrekan post title nih.. tapi x menjadi.. hehehheeh... :)

Reply
avatar
Unna
admin
August 10, 2011 at 8:53 AM ×

rajin buat tutorial. hihi thanks tau :)

Reply
avatar
August 10, 2011 at 9:48 AM ×

nice ^^

sharing is loving gituuuu..hihi

Reply
avatar
amny
admin
August 10, 2011 at 2:18 PM ×

wawahh....da lama xsinggah sini..:DD

salam ramadhan dari amni...(hope kenal lagi..) hee

Reply
avatar
echaRierie
admin
August 10, 2011 at 5:58 PM ×

wahhh..rajin3..hehe :)

Reply
avatar
August 11, 2011 at 1:59 AM ×

thanks...tapi tak boleh buat...huhu :(

Reply
avatar
Terbelog
admin
August 11, 2011 at 2:11 AM ×

hasilnya center la hanif hehe

Reply
avatar
syiela
admin
August 11, 2011 at 12:42 PM ×

thanks ye.. dh cantik skit blog syiela.. tidak nmpak cam serabut ja

Reply
avatar
Tea Dno
admin
August 12, 2011 at 9:02 PM ×

hoho ni ada tutor nih.. sape yang tanya aritu ekk.. ==,

Reply
avatar
Anonymous
admin
October 25, 2011 at 8:44 PM ×

/* Headings
----------------------------------------------- */
h2 {
font: $(widget.title.font);
color: $(widget.title.text.color);
text-align:center; <---- letak sini
}

Reply
avatar