Soalan Tentang Domain dan Hosting

Assalamualaikum. Ramai jugak yang bertanya dalam entri Perbezaan Domain dan Hosting. Takpe, dalam entri ni Tia akan jawab satu persatu soalan korang tu.


RM29.95 tu memang harga domain jugak tapi bukan .com. Boleh tengok senarai harga di SINI ye. Oh! Bayaran melalui bank. Ada banyak jenis bayaran tapi Tia pilih bank in/transfer.

Tia bayar setahun cuma sekali. Lama tu, ada 12 bulan. Heheh!

Yup eyfa sayam. Setahun sekali aje bayar.

Taklah Farhan. Bila tukar domain, follower kita sebelum beli domain tu masih boleh tengok update dari blog kita. Tak ada apa yang berubah kecuali URL blog aje. Tak payah risau.

Tia pun mula-mula teragak-agak nak beli domain. Takut membazir ke apa kan. Tapi kalau serius nak berblog, direkomenkan beli domain. Blog akan rasa professional sikit. Hahaa! Ohya, proses nak beli domain tak lama. Lepas bayar aje, contact dorang dan dalam masa 10-15 minit dah bertukar! Seriusly, kalau dah nampak bertukar, rasa excited sangat.

Tia pun dulu blur-blur kak. Tapi dah lama taulah sikit. Hosting je tak pro lagi. Sebab Tia pun tak berniat nak beli hosting lagi.

Hahaa! Takdenya free. Nak free, mohon kerja tempat dorang. Heheh..

Sekian...

Previous
Next Post »

9 Comments

Click here for Comments
hira
admin
August 20, 2011 at 8:22 AM ×

hahaha. jawapan yang sungguh bernas untuk yang terakhir tu :p

Reply
avatar
Wanz Mejuez
admin
August 20, 2011 at 8:59 AM ×

ohhh baru tahu... ehehe ohhh baru tahu... ehehe

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
August 20, 2011 at 10:06 AM ×

bru pham ni tia..bila ada tia buat mcm ni..baru la rasa mcm nak beli jugak..hehehe.

Reply
avatar
Farhan Hanif
admin
August 20, 2011 at 12:33 PM ×

owh...baru paham...sbb tu masih teragak2 nak beli...tp belum profesioanal lg la...type entri pon entah apa2...hehehe

Reply
avatar
NadiRah
admin
August 20, 2011 at 1:53 PM ×

luqeem ni..nk free je...huhuhu

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
August 20, 2011 at 5:37 PM ×

semua nak free susah la..
luqeem2..haha~

Reply
avatar
alif haris
admin
August 20, 2011 at 6:18 PM ×

hehe tia blnje alif domain haha :D

Reply
avatar
Cik Azizah
admin
August 21, 2011 at 4:57 AM ×

alahai..akak punya blog hidup segan mati tak mahu je..hikhikhik mmg teringin nak ada dot com sendiri..tah bila dpt merasa...hehe

Reply
avatar
August 22, 2011 at 11:39 AM ×

macam kero dengan freaky ni susah la, sebab da apply innity. nanti kena apply lagi, huhu

malas, haha

Reply
avatar