Apa Yang Salah Kalau Idea Entri Sama?

entri copy paste


Tia ada baca entri dari blog Taufiq Arifin yang bertajuk SALAH KE KALAU WAT ENTRY YANG SAMA? Hrmm, boleh jadi entri jugak kan ni. Entry yang sama dimaksudkan ialah idea yang sama.


Kalau kita ambil idea seseorang tu tapi olahan adalah olahan sendiri, itu kira ciplak jugak tak? Bukan apa, Tia pun selalu dapat idea nak buat entri bila terbaca tajuk atau isi entri tu bila blogwalking.


Tia tak maksudkan kebetulan, tapi memang dapat idea dari baca entri blogger lain. Dapat idea dari blogger lain. Tapi tajuk, ayat, isi, penutup semua tak sama. Adakah masih di kira "mencuri" idea orang?


Pada pandangan Tia tak salah sebab tak ada apa yang sama. Takkanlah idea pun nak berkira kot. Takkan nak kongsi idea pun kedekut? Yup! Tia tak rasa salah. Malah Tia rasa idea yang mulanya cuma sikit tapi bila dikembangkan lagi oleh orang lain ia dah jadi sesuatu yang menarik.


Contoh macam entri yang Tia buat ni, lebih berkembang sikit kan dari apa yang Taufiq bincangkan dalam entri dia tu. Boleh nampak tak pendapat yang berlainan di situ? Kenapa nak sempitkan fikiran dengan

"Itu idea aku, takkan idea aku pun dia nak tiru.."

Melainkan entri tu adalah COPY dan PASTE. Bulat-bulat semua sama. Tajuk entri, ayat entri, isi, penutup segalanyalah sama. Yang ni baru dikira SALAH! Ini baru peniru sejati. Hahaa. Tak ada idea sampai copy paste bulat-bulat.


Apapun, masing-masing ada pendapat sendiri kan.
Sekian...

Previous
Next Post »

39 Comments

Click here for Comments
shatooman
admin
August 17, 2011 at 4:35 AM ×

idea sama x pe.. pengisian sama pon x pe..jgn ambik ayat sebijik2 sudah.. tu yg salah.. say no to copy n paste~

Reply
avatar
August 17, 2011 at 5:04 AM ×

betoooll!
sokong idea tia..
sebb tu kite berBW sume..
utk tmbh pengetahuan dan mnjana idea kan?

Reply
avatar
adan
admin
August 17, 2011 at 5:08 AM ×

idea sama tak apa la.. janji pembaca nak tengok jugak olahan dari penulis.. nak tahu jugak apa pendapat penulis terhadap satu2 isu tu...

Reply
avatar
Miss Tira
admin
August 17, 2011 at 5:41 AM ×

Bernas pandangan ini. Cuma satu Tira nak tambah. Kalau ada idea yang kita ambil dan kupas kalau boleh pun letaklah link sebagai rujukan buat pembaca walaupun ayat kita tidak sama. Tira cuma cakap berlandaskan masa kita buat assignment. Kan last kena buat reference. Ia lebih profesional. Selain itu dapat mengelakkan sebarang kesilapan. Kalau orang cakap apa yang kita tulis salah sekurang-kurangnya kita boleh cakap kita ambil dari link ini. Itu sahaja :)

Reply
avatar
H.J
admin
August 17, 2011 at 5:44 AM ×

boleh je kot..tak de hal la.haha

Reply
avatar
FaKArePa!n
admin
August 17, 2011 at 5:51 AM ×

tak kisah pon entri lebih kurang.. kan persaingan sihat tu..

Reply
avatar
August 17, 2011 at 6:36 AM ×

tajuk je same isi len xpa ...jgn tajuk sama, isi pun nak sama jugak..itu nk pelempang tu.heee

Reply
avatar
August 17, 2011 at 7:10 AM ×

tak suka kopipes pastu berlagak macam tulis sendiri. Pastu berlagak tunjuk nuff hehehhe

Reply
avatar
August 17, 2011 at 7:13 AM ×

tak semua orang sama pandangan :)

Reply
avatar
Nik Thoha
admin
August 17, 2011 at 7:15 AM ×

Salam. copy anda paste memang tidak baik. Saya pernah terjumpa seorang penulis blog yang copy paste artikel dari blog saya 100% tapi mengaku itu hakcipta sendiri. Tapi dah setel lepas saya hubungi pemilik blog tu.

Bagi saya kalau idea sama tak salah. Tulis je mengikut apa yang kita faham menggunakan olehan gaya bahasa dan kefahaman kita sendri. Kalau nak copy paste jugak bagi la kredit kepada panulis asal. Kita kena hormati hakcipta orang lain. :)

Reply
avatar
Cik Gee
admin
August 17, 2011 at 7:15 AM ×

idea same? xpe lah.. tapi huraikan dari perspektif kita sendiri.. baru la nampak idea tu berkembang.. ye dop?

Reply
avatar
August 17, 2011 at 7:39 AM ×

sebab tu aku mushkil siket tia.. aku nengok ade beberapa blogger tu wat entry xpuas hati sebab tuduh menuduh orang len ciplak idea die.. padahal olahan ayat xsama.. just point2 die ada persamaan siket :)

Reply
avatar
August 17, 2011 at 8:24 AM ×

bagi saya, tak salah kalo idea tu sama..pembaca tau nk nilai olahan dan huraian idea penulis tu..kdg2 ada org olah2 panjang2 pun tp stil xjumpa point idea..kdg org ada point idea cuma tak reti explain..

kesimpulannya, kalo idea sama, tak salah hehe

Reply
avatar
August 17, 2011 at 8:48 AM ×

kalau idea dan entry sama, tiada masalah. yg pasti cara penyampaian itu berlainan. contoh juga lain. ikut orang, ikut citarasa. masing2 punya care tersendiri.

tiada erti curi idea orang sbb ilmu tu datang dari tuhan. apa salahnya jika dikongsikan bersama.

Reply
avatar
Ezay Hadry
admin
August 17, 2011 at 8:50 AM ×

ha'a akhirnye tia bersuara..hehe yup kalau idea same ok je kan..ni kalau copy bulat2 cam news dlm akhbar on9 tak syok la kan?

Reply
avatar
August 17, 2011 at 8:55 AM ×

tema blog dah berubah..blue..

kita pun tiru idea orang lain tetapi olahlah lain sikit xnak sama idea dan kita sertakan link osumber2 yang terlibat...weee

Reply
avatar
Bro ahmad
admin
August 17, 2011 at 9:37 AM ×

kalau tak..kita blogger ni nak tulis apa tia..semua orang dah buat....hahaaaa cuba search je isu blogger ni..semua sama je..olahan je lain,

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
August 17, 2011 at 9:40 AM ×

btul tu..idea je sama..olahan berlainan..dunia blog ni kecik aja..kdg2 pusing2 situ balik..

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
August 17, 2011 at 9:41 AM ×

memang selalunya bila BW kat blog lain ni..kita boleh dapat idea dari entri2 kat blog tu..tak salah kalau ambil idea tu..olah dgn cara kita sendiri la..(^^,)

Reply
avatar
August 17, 2011 at 9:56 AM ×

ala takpe kot,


Bill Gate dulu idea asal Microsoft tuu bukan dia punya, idea asal yg dia dpt tu dia decorate bagi style pastu buat hak dia.


ok kan ?

Reply
avatar
yatie Awang
admin
August 17, 2011 at 10:10 AM ×

kakak sependapat ngan Tia...

Reply
avatar
August 17, 2011 at 10:40 AM ×

tak salah. aih, takkan tajuk sama pun tak boleh kan. entry copy paste tu yang buat sakit hati. kalau tajuk sama tapi pengisian lain, sangatlah tak salah. takkanlah orang tu sorang je yang boleh cerita pasal tu kan.

Reply
avatar
Luqeem™
admin
August 17, 2011 at 10:48 AM ×

ayat asalkan lain takpe la..point of view setiap orang lain..jd boleh la nk buat entri..:)

Reply
avatar
zarulfarhana
admin
August 17, 2011 at 10:53 AM ×

mest pndapat lain2 kn...

Reply
avatar
August 17, 2011 at 10:55 AM ×

Blogger ni macam promoter sesuatu barang..
Jadi rezeki masing-masing lah kan bila serba-serbi semua sama?

Reply
avatar
Munna
admin
August 17, 2011 at 11:10 AM ×

hi tia =)
lama x komen sini..

for me....boleh je nk ltk tajuk yg sama dan pengisian yg sama...mcm tia ckp td mgkin ada idea2 lain yg bleh dikembangkan,..kt sini cara tia bgus sbb at least tia bg kredit kat tuan punya idea..so sama2 dpt rasa.

smlm munna ada buat entry ttg tajuk propa...which is tajuk yg sama, dan mybe idea pun sama...cuma entry blog yg lain tu x ade pengisian yg bkaitan.

Reply
avatar
Lieyda
admin
August 17, 2011 at 12:23 PM ×

a'ah,betol2.jgnla kedekut idea,apa slhnya share.xluak pun

Reply
avatar
MerLe
admin
August 17, 2011 at 12:46 PM ×

idea sama tape.. sy pn penah..lps wat entri, tgk2 ada yg lbih kurang sm ngn kita jgk... biasa la tu kn.. asal jgn copy paste yg org laen...tu yg xleh..

Reply
avatar
August 17, 2011 at 1:21 PM ×

yang copy paste bulat2 tu yang tiru and salah kan..

Reply
avatar
August 17, 2011 at 1:36 PM ×

kan..asal jgn copy n paste bulat2 sudah..tapi klo ade org copy bulat2 blog aku..seyes aku suka..
nmpk lah entry aku tu berkualiti..
tingkatkn prestasi kurang kn kontroversi..hahaha

Reply
avatar
Mya
admin
August 17, 2011 at 4:24 PM ×

idea sama itu tak salah kot. mungkin bole buat issue utk dikupas. yg penting bukan plagiat! =)

Reply
avatar
alif haris
admin
August 17, 2011 at 8:19 PM ×

yg jadi kesalahan bile ditiru bulat2 .. hehe

Reply
avatar
cucu umie
admin
August 18, 2011 at 1:50 AM ×

kalo ayie tidak salah pon..yg pntg ubh tajuk sedikit and point yg berbeza.. itu shje...

Reply
avatar
Kaki Wayang
admin
August 18, 2011 at 5:44 AM ×

Bagi aku lah kan..aku rasa ok je kot kalau dia nak copy dan paste kan..no hal punyer..lagipun hampir semua tapi tak semua entri JKW yang copy dan paste dari blog lain..cuma olahan idea tu penting..dia nak copy no hal..rasa hebatlah jugak kan sebab entri kita dicopy..cuma yang tak baiknya..janganlah sampai nak mengaku entri tu di punya padahal dia copy dari blog lain..

http://informations-the.blogspot.com/2011/08/betol-betol-hangat-segmen-kad-raya.html

Reply
avatar
Farah Ezzaty
admin
August 18, 2011 at 8:35 AM ×

betul2..sy pnh jumpa minah kepoh yg perasan say tiru entry dia..habis dia bising kat fb..padahal sy xbuka2 pun blog dia..

Reply
avatar
August 18, 2011 at 9:10 AM ×

sokong tia..idea same bukan meniru..ape salah idea yang sama tapi satu tajuk tu boleh olah dengan kreativiti masing-masing :)

Reply
avatar
syaz@rozelt
admin
August 18, 2011 at 9:37 AM ×

setujuu..kadang2 klu satu mase tu dapat tangkap 2, 3 entry yg sama..klik n bce semua..saje nak tawu pndapat diorg tntg isu yg tengah hngt tu..hihi

Reply
avatar
anismelon
admin
August 18, 2011 at 11:13 AM ×

anis pon xrase salah..sebb bukan semua org akan pg bace entry org toh kan..at list kite buat entry same pendapat yg len and dye sebar kat kwn dye..kite sbr kt kwn blog kite..haaa

Reply
avatar
mrs redzuan
admin
August 23, 2011 at 10:41 PM ×

tak salah punggg....jgn copy paste sudah...

Reply
avatar