Tutorial Dapatkan Tulisan Yang Menarik!!

Assalamualaikum ..

Entri kali ni berkait rapat sangat dengan entri Tutorial Buat Header Sendiri. Nak buat header yang SUPERB, kena ada tulisan yang cun. Kalau dah ada, buat header simple macamana sekalipun tetap nampak hebak okey!


Step1 : Mula-mula korang kena search di google untuk download apa-apa jenis tulisan. Kalau agak ragu-ragu, korang boleh cari di 1001freefonts. Jangan risau, percuma! Hahaa.

Step2 : Pilih mana-mana jenis tulisan yang korang suka. Klik "Windows Download" (RUJUK GAMBAR DI BAWAH). Tak sampai 5 minit pun masa untuk download.




Step3 : Lepas dah download, buka fail tu. Klik di tempat yang Tia bulatkan warna merah. (RUJUK GAMBAR DI BAWAH)




Step4 : Nanti akan keluar satu halaman (RUJUK GAMBAR DI BAWAH), korang klik "Install".




P/s : Kalau gambar terlalu kecil, klik aje okey. Jangan risau, open new tab jugak. Page yang ni takkan hilang..


Cara menggunakan tulisan : Korang boleh buka Paint, Microsoft Word atau Microsoft PowerPoint. Tapi, tak semua tulisan akan ada dalam Microsoft Word atau Microsoft PowerPoint. Cuba tengok dekat Paint, insyaAllah ada lah tu..


Selamat mencuba yaw!
Sekian...

Previous
Next Post »

20 comments

Click here for comments
ArulchelseA
admin
August 1, 2011 at 1:36 PM ×

ok nk cuba la nnt..tq..

Reply
avatar
August 1, 2011 at 1:37 PM ×

hehe, dah lama ada. bukan tia jugak dah bagitahu dulu?

Reply
avatar
August 1, 2011 at 2:12 PM ×

nice entri Tia... header Ticer yang first dulu pun guna tulisan yang di download dari tenet jugak..xsangka ehh banyak tulisan menarik... cun plak tu :)

Reply
avatar
August 1, 2011 at 2:21 PM ×

install eh? baru tau..selalu download font pastu copy terus kat control panel>font..hehe

Reply
avatar
CikMiMiey
admin
August 1, 2011 at 2:27 PM ×

okeh , nice one !!!
misti mau dicube nih , thnx dear Tia :)

p/s : salam ramadhan & selamat berpuasa dari CM

Reply
avatar
Munna
admin
August 1, 2011 at 2:30 PM ×

rajinnya tia ni godek2 ye...bagus2 ni la blogger contoh...hehe

Reply
avatar
Siti Arfah
admin
August 1, 2011 at 2:34 PM ×

Nice sharing. :). Tq !

Reply
avatar
amna
admin
August 1, 2011 at 3:08 PM ×

selamat berbuka & bertarawih tonight :) thanks for the info (tuto)

Reply
avatar
Freaky
admin
August 1, 2011 at 3:10 PM ×

bagus tuto.. tp jangan pelik sangat tulisan. kang susah nak baca :D

Reply
avatar
kotak bulat
admin
August 1, 2011 at 3:32 PM ×

kb bila download pastu extract file, trus copy fonts tu masuk lam folder fonts yang ada kat dalam control panel..hehehe

Reply
avatar
alif haris
admin
August 1, 2011 at 3:49 PM ×

oouh mcm tu rupanya :)
hehe thanks tia..

Reply
avatar
Wanie
admin
August 1, 2011 at 4:07 PM ×

ni web lain dari yg wanie gune untuk dwload font..

Reply
avatar
fae jamal
admin
August 1, 2011 at 6:06 PM ×

wah! best ni..nak try la nnti..:D

Reply
avatar
bunbun
admin
August 1, 2011 at 6:12 PM ×

haha, haritu lepas laptop kene format terus pigi cari font2 baru. sobsob.



my newest fav font skrg ni; LEMONS CAN FLY. HAHA comel font ni.



eh tia, nnti bunbun buatkan doodle oke. sila menantikan ^^

Reply
avatar
Nurnajwa
admin
August 1, 2011 at 6:26 PM ×

Mmg ni la cara yg kte pakai :)

Reply
avatar
Hanis
admin
August 1, 2011 at 10:16 PM ×

tutorial yang sangat berguna..thanks 4 sharing.. :)

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
August 1, 2011 at 11:59 PM ×

macam2 font ada kat internet tu..download je..heee~

Reply
avatar
August 2, 2011 at 7:43 AM ×

thanks tia ajar cara ni..dh download & install :)

Reply
avatar
August 2, 2011 at 8:45 AM ×

oh macam tu ye..nanti leh try :)

Reply
avatar