Macamana Korang Menaip?

Assalamualaikum. Tia tak tau macamana nak buat pendahuluan untuk entri yang satu ini. Tapi ianya berkaitan dengan cara korang menaip entri. Ye, menaip atas kekunci-kekunci komputer dan laptop itu.

Tia rasa, kebanyakkan blogger ni hebat tau. Terutama blogger tegar. Menaip mesti laju gila. Kira dah luluslah jadi kerani duk ketuk-ketuk mesin taip tu. Tia pun laju-laju jugak tapi cara Tia menaip ni.

Tia laju menaip bila jari tengah menaip mata pun tengok keyboard. Bukan tengok skrin. Tia pernah cuba belajar menaip tanpa tengok keyboard dan mata cuma tengok skrin. Tapi tak menjadi. Huruf habis berterabur.

Dah tu pulak yang aktif bergerak cuma jari telunjuk kanan. Jari kiri standby dekat kekunci Shift dan huruf A atau S. Rasa macam jari telunjuk ni dah tumpul pun ada. Hahaa! Ada ke yang cara menaipnya sama macam Tia. Ke korang lagi expert ni?

Sekian...

Previous
Next Post »

52 Comments

Click here for Comments
Freaky
admin
August 23, 2011 at 3:22 PM ×

tia main la game menaip. boleh bantu kita menaip dengan laju

Reply
avatar
cik najihah
admin
August 23, 2011 at 3:24 PM ×

hahaha samelha kite tia..
x terer lagi menaip hoho

Reply
avatar
August 23, 2011 at 3:24 PM ×

menaip memerlukan kecergasan mata dan jari. haha. mata x pandang pada skrin pun x apa. yang penting tangan yang menaip tetap pada keyboard. err. apakah? ngarut sudah. ini adalah contoh tangan yang menaip melihat pada skrin dan juga keyboard. :)

Reply
avatar
Cik Azizah
admin
August 23, 2011 at 3:26 PM ×

xpandai taip laju pon..samalah mata ke keyboard. huhuhu

Reply
avatar
shatooman
admin
August 23, 2011 at 3:34 PM ×

huhuhu..cara kita menaip mmg sama~ jari kiri hanya blh tekan shift, ctrl, A & S.. yang lain2 msti gna jari kanan~

Reply
avatar
Farhan Hanif
admin
August 23, 2011 at 3:36 PM ×

lebih kurang mcm saya...nak space pon pakai telunjuk kanan...hahah

Reply
avatar
August 23, 2011 at 3:42 PM ×

salah satu cara hafal susunan huruf yang ade pada keyboard.. :)

Reply
avatar
AlyNn NyzAa
admin
August 23, 2011 at 3:49 PM ×

tia..sy dulu p0m susah gk mnaip..p practice makes perfect...da lama dk mnaip neyh, jd da leyh hafal mne kdudukan huruf n sbgnya...tia practice r...^^

Reply
avatar
Nizam Ijam
admin
August 23, 2011 at 3:57 PM ×

hehehhe xlaju lagi menaip..hehe

Reply
avatar
syaz@rozelt
admin
August 23, 2011 at 3:58 PM ×

x berapa laju jugak menaip..tp lame2 blogger2 nie mesti ley laju menaip klu dah praktis hr2..iye dok??hehe

Reply
avatar
August 23, 2011 at 4:12 PM ×

saya pun tak reti taip laju2..serius..guna jari tengah je..pastu tekan huruf satu2 hehe

Reply
avatar
cik aisha
admin
August 23, 2011 at 4:42 PM ×

haha...fail jugak nak taip laju2 ni...kalau student OM(office mgmt) mesti blaja skill menaip dgn pantas.

Reply
avatar
Golden Rose
admin
August 23, 2011 at 4:52 PM ×

sha dulu awal2 belajar menaip mcm tu la...pas type tgkmonitor betul ke tak...but lani bila dah lama dah ok dah...lani type tgk keyboard je pastu baru tgk monitor

Reply
avatar
ADAM FIKRI
admin
August 23, 2011 at 4:53 PM ×

kalau selalu menaip laju la..adam dulu mcm tu juga..tp skunk tak tgok pun boleh juga tpi sikit2 la...

adam selalu buat assignment, tu yg cekap (cekap lah sgt kan... ngeeee~

Reply
avatar
Fadzli Amir
admin
August 23, 2011 at 5:04 PM ×

Heheheh.." kita serupa....kita serupa.."

Reply
avatar
August 23, 2011 at 5:32 PM ×

erk.. xpasa lak jari ni duk kat mne...men tekan aje la bila menaip..

Reply
avatar
August 23, 2011 at 5:42 PM ×

sis neh entry saye untuk soalan sis dalam entry neh.

kalau rajin meh lah jengah,,hehehe

http://pinkaholicx.blogspot.com/2011/08/alamak-masuk-wad.html

Reply
avatar
August 23, 2011 at 5:43 PM ×

lebih kurang macam tia jek, hehe :P

Reply
avatar
Bro ahmad
admin
August 23, 2011 at 6:07 PM ×

bro satu jari kanan telunjuk je !

Reply
avatar
MerLe
admin
August 23, 2011 at 6:49 PM ×

sy akan laju menaip kalu ada idea... pastu kna tgk keyboard.. x tgk mmg ntah apa la ditaip.. jari kiri mmg kurang gerak..hehe

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
August 23, 2011 at 7:12 PM ×

eh sama la..sy pun menaip guna jari telunjuk je ni..tgn kanan dan kiri..jari telunjuk je..kih kih kih

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
August 23, 2011 at 7:20 PM ×

hee..sy menaip kdg2 je tgk keyboard..selalu tgk skrin je..tu yg byk typo je kdg2 ni Tia..hee~

Reply
avatar
Clara
admin
August 23, 2011 at 7:47 PM ×

Cr kdg2 tgk keyboard, kdg2 tgk skrin.. Kdg2 eja something tanpa pndg keyboard betul, kdg2 jadik len.. Ikut perkataanlah.. hehhehe


btw, Selamat Berbuka Puasa..

=)

Reply
avatar
August 23, 2011 at 8:50 PM ×

saya menaip guna kaki je..



lalalalalalalala.

Reply
avatar
August 23, 2011 at 9:09 PM ×

kite same la tia...
hahaha
sgt fail type2 ni... huhu

Reply
avatar
amna
admin
August 23, 2011 at 9:10 PM ×

assalam, saya menaip sambil tgk screen tapi dalam 2-3 saat mesti nak tgk keyboard sbb x lancar T.T

slow ja da

Reply
avatar
Bitter
admin
August 23, 2011 at 9:16 PM ×

HAHA! tia, kite pun tgk keyboard lagi..walaupun tgk keyboard, still typo lagi.. weee :)

Reply
avatar
mrs redzuan
admin
August 23, 2011 at 10:27 PM ×

keyboard key byk dah ilang.anak-anak punye kerja so taip mcm siputla kottt...

Reply
avatar
alif haris
admin
August 23, 2011 at 11:26 PM ×

alif menaip tgk skrin je . sekali skala pndag keyboard .. :D

Reply
avatar
August 23, 2011 at 11:28 PM ×

Tak pernah buat uji kajio pasal cara type lah tia-_-"

Reply
avatar
hira
admin
August 24, 2011 at 12:15 AM ×

lebih kurang la kak. tapi jari belah kiri lebih kepada perkataan belah kiri. takkan lah boleh pula langkah ke belah kanan, ye tak? hahaha :D

biasa la tu kak tia. lama-lama nanti pro la. saya pun kadang-kadang nak riak juga kan taip tak perlu tengok keyboard. haha :D gedik kejap :p

Reply
avatar
August 24, 2011 at 12:21 AM ×

yana pon tengok screen lagi. belom expert. T_T

Reply
avatar
August 24, 2011 at 12:35 AM ×

memang pon.. kita sama ja..^^

Reply
avatar
FARIZA AINA
admin
August 24, 2011 at 2:11 AM ×

ish3..u need more practice kot :)

Reply
avatar
FARIZA AINA
admin
August 24, 2011 at 2:12 AM ×

saya menaip pada kadar sederhana laju je..hee..tgk keyboard jugak kadang2..sbb x hafal sgt la huruf tu..hee

Reply
avatar
Ezay Hadry
admin
August 24, 2011 at 3:15 AM ×

slow2 je ezay taip..nak laju2 pun tak pandai..asyik2 backspace je..pastu tuka allignment la..hehe

Reply
avatar
Luqeem™
admin
August 24, 2011 at 8:52 AM ×

aku taip sambil tengok skrin n keyboard..hehe

Reply
avatar
August 24, 2011 at 9:01 AM ×

Sama lah Tia, sy pun cm awak. Haha
Konon-konon nak jadi pro, tp terabur. kekeke

Reply
avatar
August 24, 2011 at 11:32 AM ×

tengah cuba taip tak tengok keyboard. oh menjadi! hehehe

Reply
avatar
dhiera
admin
August 24, 2011 at 12:00 PM ×

Tak pernah terfikir la tia~
macam mana ye nak describe? dua2 tangan menaip ni.tapi jari manis kiri selalu ye berada pada A la.

Reply
avatar
syiela
admin
August 24, 2011 at 12:47 PM ×

syiela pun tgk keyboard je.. tu pun kdg2 ayat berterabur juga

Reply
avatar
August 24, 2011 at 1:09 PM ×

hahahaha. same lahh tia. tapi tade lah jari telunjuk kiri dekat a dan s je. bergerak tapi dua2 tangan pon guna jari telunjuk je. parents dengan pakcik makcik semua tegur. tapi dah biasa. takleh nak ubah. screen tu kadang-kadang pandang atas pandang bawah. tak power sgt la nk fully pandang screen.

Reply
avatar
August 24, 2011 at 1:11 PM ×

ahaakks.. sama arr.. kalu menaip tu...jari telunjuk kanan jerkk lebih gerak..

Reply
avatar
Cik Gee
admin
August 24, 2011 at 3:09 PM ×

takpe tia.. practice makes perfect. dulu gee mcm tia gak, tapi skang bile taip baru perasan >> 'eh eh, aku dah x tgok keyboard..' vasss gittew.. ahakss..

Reply
avatar
mira nur
admin
August 24, 2011 at 4:33 PM ×

saya menaip laju..tapi berterabur..heheheh..

Reply
avatar
Addin
admin
August 24, 2011 at 6:04 PM ×

hahah addin pun sama , tak reti nak menaip tengok scree :D

Reply
avatar
August 24, 2011 at 9:18 PM ×

same la cam aku.. jari tangan kanan aku stand by kat A, S, n D.. yang aktif jari tangan kanan :)

Reply
avatar
Lulu Rahman
admin
August 24, 2011 at 9:22 PM ×

eh , same la , cuma lulu skrg da expert sikit la , kejap tgok keyboard , kejap tgok skrin . bhaha . pastu dulu jari cm tia , standby kat huruf tertentu je , skrg da byk sikit huruf jari kiri boleh pikap :D

* practice make perfect tia ;) HAHA

Reply
avatar
August 24, 2011 at 11:10 PM ×

hhaha.. sambil tengok skrin, sambil tengok keyboard ler.. lama2 ok lah tu.. :)

Reply
avatar
Syuxer
admin
August 25, 2011 at 12:09 AM ×

ibu jari dan jari kelingking(betul ke eja) je syuk agak kekok..kadang2 menaip tanpa tengok keyboard ada..heheh..

bahasa melayu laju je..kalau bahasa inggeris memang slow sikit hehe..

Reply
avatar
amny
admin
August 25, 2011 at 12:38 AM ×

amni taip slowww jee..ehhehhe

Reply
avatar
cucu umie
admin
August 25, 2011 at 5:43 AM ×

hehe,,,stkt nie ayie boleh lg menaip tnpe tgok keyboard..hauahu tpt kdng2 kne tgok juga..

Reply
avatar