4 Sebab Lambat Kahwin

Assalamualaikum ..

Dari sudut Islam, perkhawinan adalah satu ibadah. Perhh, sebut kahwin je laju je. Eh, ke Tia sorang je yang laju? Hahaaa! Kali ni kita sembang pasal kahwin kejap. Banyak sebab kenapa seseorang tu lambat kahwin. Jom kita selongkar satu-satu.


Terlalu memilih
Hish! Bahaya kalau terlalu memilih ni. Nak yang ustaz lah, nak yang ustazah lah. Ciri-ciri macam tu sekarang dah susah nak jumpa. Tak payahlah nak cari yang sempurna sangat. Lepas kahwin nanti, sama-sama berubah ke arah yang lebih baik.


Fobia dengan cinta sebab pernah dikecewakan
Yang ni popular jugak ni. Mentang-mentang pernah kecewa terus tak percaya siapa-siapa. Sampai bila? Jadikan pengalaman pernah dikecewakan tu satu pengajaran sudahlah. Selalunya, orang yang pernah kecewa ni hati dia kental tau!


Lelaki tak cukup duit
Hahaa! Yang ni popular. Masing-masing dah setuju dah nak kahwin. Rancang itu rancang ini. Tapi disebabkan nak buat "Wedding of The Year" nampaknya terpaksalah tangguh lagi 10 tahun ek. Lepas tu, mulalah buat perkara tak senonoh.


Target umur sekian, sekian, sekian
Macam ni pun ada. "Aku nak kahwin masa umur aku bla, bla, blaaa". Tak payah target sangat. Nanti target-target last-last tak terkahwin. Ingat, kita cuma merancang. Allah yang tentukan. Tak elok tau kahwin lambat-lambat. Cari dekat google "Kesan Kahwin Lambat" dan sebagainya.


Heheh! Cukup empat. Ada banyak lagi sebenarnya. Kalau Tia hurai semua, terjojol biji mata korang baca kang. Baru Tia dapat update. Demam lorhhh. Idea tak boleh keluar.. Ni elok sikit lah ni..


Sekian...

Previous
Next Post »

35 Comments

Click here for Comments
miErah halim
admin
August 4, 2011 at 10:17 PM ×

adoi Tia...yg last tu mmg dah ade..huhu

Reply
avatar
Shaherah
admin
August 4, 2011 at 10:18 PM ×

tak elok kahwin lambat ea.. nnti shera google.. hehehe..

Reply
avatar
aimaniman
admin
August 4, 2011 at 10:24 PM ×

alahai.. buat apa nak susahkan benda yang senang.. tuw sumer alasan yang direka2.. padahal hati kata maw.. tp malu....

Reply
avatar
August 4, 2011 at 10:24 PM ×

hehe, tia ni bila nak kawen?? :p

Reply
avatar
Kancil 8349
admin
August 4, 2011 at 10:32 PM ×

setuju sangat dengan 4 sebab nie...hehehe

Reply
avatar
aKu_aG
admin
August 4, 2011 at 10:39 PM ×

nombor 3 tu yg best...hahaha...

Reply
avatar
adan
admin
August 4, 2011 at 10:46 PM ×

senyum2 jak baca entri ni.. aku selalu target umru.. biar kewangan stabil konon baru pikir pasal kawin.. ngee :P

Reply
avatar
adan
admin
August 4, 2011 at 10:47 PM ×

opss... btw semoga cepat sembuh tia.. jaga kesihatan..

Reply
avatar
teyn teyn
admin
August 4, 2011 at 10:48 PM ×

wahhh .. target pon takleh ea. tanak target la gitu . hehehe

Reply
avatar
hira
admin
August 4, 2011 at 10:50 PM ×

setuju! hahaha. tapi tu bukan saya. hehe :D

p/s: semoga cepat sembuh kak :)

Reply
avatar
August 4, 2011 at 11:02 PM ×

wan tak sabar nak kawin!!..
hahaha

Reply
avatar
Luqeem™
admin
August 4, 2011 at 11:06 PM ×

betul. rmai skrang ni yg fikirkan macam tu..tp tulah mentaliti masyarakat skrng,,semua nak duit ja, nk rupa paras, nak ikut adat, adat ni dan itu.

yg penting iman ja..kena tabah la..ni semua nak start senang..

Reply
avatar
Nurnajwa
admin
August 4, 2011 at 11:07 PM ×

Kita baru 16 sis ;P Lme lg nk khwin.

Sis tuuu ;) Hehehe.

Reply
avatar
August 4, 2011 at 11:08 PM ×

pakar dah bab ni eh tia? hhaha..

betul2, tak perlu cari yang sempurna jika kita pun tak sempurna. sama2 bimbing ke arah yang sempurna, tu kan lebih baik

Reply
avatar
aiman
admin
August 4, 2011 at 11:14 PM ×

hehe.. sy ada masalah dgn nombor 3.. haha..

Reply
avatar
pha is
admin
August 4, 2011 at 11:15 PM ×

rasanya point yg no.3 tu yg paling tepat... hehehe

Reply
avatar
Freaky
admin
August 4, 2011 at 11:17 PM ×

lelaki tak cukup duit.. hurm huraian hantaran tinggi sangat. kekeke :P

Reply
avatar
August 4, 2011 at 11:23 PM ×

yahh Ticer kategori lambat... kuikuikui.... apapun semua ni ketentuan Allah... kita hanya merancang namun perancangan Dia yang terbaik..

tak tau aa kena mengena ngan topik ke tak komen Ticer nih.. ramai nau orang wat entri bab2 kawen ni.. hihi :)

Reply
avatar
cucu umie
admin
August 4, 2011 at 11:39 PM ×

yang ayie pasti..sellu bab duit yg menjadi penghlng..huhuh

Reply
avatar
August 4, 2011 at 11:47 PM ×

ahahaha... btul2.. antara alasan kenapa lambat kawin... :)

Reply
avatar
Cik Gee
admin
August 4, 2011 at 11:54 PM ×

ermmm tak terfikir pulak nak kawin awal.. hehe...

Reply
avatar
zieyzain
admin
August 5, 2011 at 12:06 AM ×

haha~ tapi bg sy tetapkan tempoh sekian2 tu sebab nak bersedia fizikal mental,..ehehe..

kak tia,..meh try join my 1st contest,..ehe..

http://bicaraohsicinta.blogspot.com/2011/08/my-1st-contest-lagu-dihati-oh-sicinta.html

Reply
avatar
August 5, 2011 at 12:07 AM ×

Ada lagi SEBABnya..
SEBAB.... Tak ada orang yang nak!
Ha-ha-ha:D

Drama Bulan Puasa Menyentuh HATI

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
August 5, 2011 at 12:11 AM ×

tia tk de tuto ke pasal nak cepat kwen ni.. kih kih kih kih

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
August 5, 2011 at 12:12 AM ×

tia esk g bazar ramadan kt jalan nak airport tu plak..mcm best je kt sana..

Reply
avatar
August 5, 2011 at 12:30 AM ×

kalau belom sampai seru nak wat cm ne kan.. xkn nak paksa diri gak kn.. hehe :)

Reply
avatar
August 5, 2011 at 12:31 AM ×

agaknye
cila sebab makcik saya x kawen..wuwuwuw

Reply
avatar
August 5, 2011 at 12:43 AM ×

sebab number dua kot, sy tak kawen2 lagii..yawww hehe

Reply
avatar
Cik Wunny
admin
August 5, 2011 at 1:30 AM ×

waaa...suke sangat entri ni tau tia...hehehe

semua sebab yang kat atas tu, mmg Cik Wunny rasekan...cewaaahhh....ni pon si dia tak ade wet nak kawen..hahaha

Reply
avatar
Farhan Hanif
admin
August 5, 2011 at 6:02 AM ×

saya target lepas graduate...okay x camtu? =D

Reply
avatar
mrs redzuan
admin
August 5, 2011 at 6:46 AM ×

masa sekolah menengah akak dan sorang bepren borak2 pasal kawen dan plan kawen umur 25. (miang tak?)
akak capai target tu. tapi kawan akak kawen lebih awal hihi.

Reply
avatar
CutieLiesa
admin
August 5, 2011 at 8:15 AM ×

hurm kebanyakkn mmg mcm tu lah...nak yg bagus tpi diri sendiri xder pun nk ke arah yg bagus...nak grand tpi susahkan kepala otak sampai berhutang2..xpayah nk target2 semua dah ditentukan Allah SWt...

Reply
avatar
August 5, 2011 at 8:36 AM ×

yang tak cukup duit tu memang popular..hehe..:)

tia demam ke..moga cepat sembuh ye..

Reply
avatar
siti kektus
admin
August 5, 2011 at 8:40 AM ×

target kawen 26. masa tu kewangan dah kukuh sikit lah. insyaallah. moga dipermudahkan.


tapi lama lagi tu, 5 tahun lagi. +_+

Reply
avatar
alif haris
admin
August 8, 2011 at 3:26 AM ×

haha laki tak cukup duit memang salu jadi ..
haha ^^

Reply
avatar