Tak Nak Bertudung Takpe

Assalamualaikum. Selesai sudah menyenaraikan mereka-mereka yang dah join segmen Tia. Sekali lagi terima kasih di atas sokongan korang semua. Korang boleh check samada link korang ada dalam senarai tu atau tidak. Kalau tak ada, maklumkan dekat Tia. Check di SENARAI PESERTA SEGMEN : BLOG GUA BERAT TAK?

Cukup pasal segmen, sekarang Tia nak korang fahamkan quote di bawah.. Credit to izzati

"Ada Ustaz bagitahu, bahawasanya Islam TIDAK MEWAJIBKAN pun anda utk bertudung... Tapi Islam mewajibkan kita SEMUA untuk MENUTUP AURAT... 
Tak kesahlah nak pakai LANGSIR ka, SELIMUT ka, KARPET atau TUDUNG SAJI sekalipon.. Islam itu mudah, janganlah kita menyukarkannya.."

Korang faham? Yee, Islam itu mudah. Tak bertudung takpa. Yang wajibnya adalah menutup aurat. Takde tudung bukan alasan untuk tak menutup aurat.. Peringatan untuk diri Tia sendiri.


Sekian...

Previous
Next Post »

32 comments

Click here for comments
miss usse
admin
August 21, 2011 at 10:49 PM ×

yup..islam mudah je..pahami konsep mnutup aurat..x kesah nk ttup ngan ape..hehe

Reply
avatar
alif haris
admin
August 21, 2011 at 10:58 PM ×

guna tudung saji la baru style !! :D

Reply
avatar
Bro ahmad
admin
August 21, 2011 at 11:01 PM ×

dah nama tutup aurat mestila pakai tudung tia? habis nak pakai apa? tu kt kepala je tutup..ada pakai tudung seluar ketat pakai leging lagi aishh aurat apa tu tia hmmm

Reply
avatar
August 21, 2011 at 11:03 PM ×

artis2 kebanyakannye selalu mempermainkan soal bertudung ni....*sigh.... baru terbace stetment rozita che wan kat beautifulnara pasal tdung....sedih sgt jwpn diberi cm tuh...apakah??hmmm

Reply
avatar
Apple Pearl
admin
August 21, 2011 at 11:12 PM ×

yup..betul,betul,betul...

Reply
avatar
August 21, 2011 at 11:12 PM ×

hehe langsir ke selimut ke pun bolehhh =D

Reply
avatar
August 21, 2011 at 11:16 PM ×

betul tu,


alasan je kan kalau taknak bertudung tuu.

Reply
avatar
August 21, 2011 at 11:20 PM ×

betol!
kene paham konsep AURAT =)

Reply
avatar
August 21, 2011 at 11:26 PM ×

Bro Ahmad : taklah bro . kalau guna tudung je tak cukup . sebab belum tentu tudung yang dipakai betul-betul menutup aurat . sebab tu , tak pakai tudung takpa . asalkan tutup aurat .

situasi ni sebenarnya lebih kepada situasi yang emergency sebenarnya . contoh satu situasi emergency ..

Tia tengah tengok tv , tiba-tiba ada orang ketuk pintu . tudung semua basuh pulak masa tu . so , apa yang tinggal ? selimut .. yea! Tia akan gunakan selimut untuk tutup kepala Tia . kepala sajalah sebab Tia akan buka pintu pun sekerat saja ..

tulah maksudnya .. jangan fokus sangat dengan tudung :)

Reply
avatar
Farhan Hanif
admin
August 21, 2011 at 11:38 PM ×

selalunya bila emergency akan terjadilah mcm ni...silap2 ada yg tak perasan diorg gunakan sapu tangan...hahaha

Reply
avatar
ujah
admin
August 21, 2011 at 11:59 PM ×

peringatan untuk ujah jugak . kena ingat slalu nie :)

Reply
avatar
Luqeem™
admin
August 21, 2011 at 11:59 PM ×

yg penting tutup aurat, bg perempuan bnda tu adalah wajib. tak kisah la nak sarung apa2 pun jnji aurat tu ttup..:)

bnyk yg salah faham..

Reply
avatar
cik najihah
admin
August 22, 2011 at 12:07 AM ×

yup betul tu..
dan lagi 1 jangan jadikan bertudung tu 1 alasan npayah nak dptkan rezeki mcm certain2 artis..peh berapi denga

Reply
avatar
August 22, 2011 at 12:10 AM ×

Tutup aurat tu WAJIB ... rambut tu aurat ... jadinya... gunakanlah apa cara sekalipun utk tutup rambut dr pandangan lelaki yg bukan mahram :) [nice entry indeed]

Reply
avatar
rerehalim
admin
August 22, 2011 at 12:12 AM ×

so true. islam tu mudah lagi memudahkan:)

Reply
avatar
miezah
admin
August 22, 2011 at 12:16 AM ×

betul3 ..
islam sangat mudah ..
tapi kita yg menyulitkan ia ..
huhu ..

Reply
avatar
Lulu Rahman
admin
August 22, 2011 at 12:16 AM ×

haha , ok serious quote tu kelakar . since dri mbe post kat fb , da tepiker , adoi . *insaf

Reply
avatar
cik pha
admin
August 22, 2011 at 12:27 AM ×

hahaha senangnya Islam kan.dalam bagaimana cara pun nk suruh jugak pakai tudung..tapi..hnya beberapa kerat jer y faham

Reply
avatar
Abu Huzaifah
admin
August 22, 2011 at 12:36 AM ×

hehe.. tudung saji? =..=" terbaikk :)

Reply
avatar
H.J
admin
August 22, 2011 at 12:40 AM ×

kain langsir la..jimat sikit..tak yahh nak pakai shawl2..ehehe

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
August 22, 2011 at 1:35 AM ×

betul tu tia..bertudung tk semesti tutup aurat..kena faham mksud entri ni btul2..

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
August 22, 2011 at 1:36 AM ×

tungu2 jugak bila tia nk dtg blog ni.. kih kih kih

Reply
avatar
::Cik Pija::
admin
August 22, 2011 at 10:07 AM ×

btul jugak tu tia. bkn pakai tudung, janji tutup aurat. tutup aurat ye, bkn balut aurat.

kdg2 sakit mata gak tgk org tu pakai tudung, tapi xikut syariat. cthnya pkai tudung pendek la, xtutup bahagian dada la, pkai lengan pendek, legging dll. hmm, wanita oh wanita!

Reply
avatar
August 22, 2011 at 11:08 AM ×

Ho-ho-ho....
Betul gak statemen tu..
Hhuhuhu..

Reply
avatar
August 22, 2011 at 11:33 AM ×

betul, aurat kena jaga. tak semestinya ada tudung baru nak jaga aurat.

Reply
avatar
August 22, 2011 at 12:01 PM ×

tulah. harap semua faham dengan konsep menutup aurat ni. payah betul kalau orang yang sengaja buat-buat tak faham ni. salah faham? ayat simple kot. ;)

Reply
avatar
Cik Gee
admin
August 22, 2011 at 2:28 PM ×

rambut adalah aurat.. automatik kena bertudung.. =) in case of emergency, tudung boleh jadi mcm2 tapi still kena menutup aurat.. dan bukan rambut saje, leher hingga dada tu kena tutup jugak.. zaman skang org pakai tudung tutup rambut je, lupa yg leher tu pon aurat jugak. senang kata, semua adalah aurat kecuali muka dan tapak tangan.. =)

Reply
avatar
August 22, 2011 at 5:52 PM ×

konsep tutup aurat tu luas..tp ramai org salah faham yg tutup aurat itu hanya TUDUNG..perlu diperbetulkan fahaman itu huhu

Reply
avatar
August 23, 2011 at 10:47 AM ×

yela tia ade jugak orang tak setuju dengan fesyen tudung sekarang yang pelbagai warna dan jenis..semua tu tak salah..janji menutupi dada kan..kadang-kadang orang sekarang suka merumitkan keadaan..padahal islam tu mudah sangat..

setuju entri ni.. :)

Reply
avatar
mrs redzuan
admin
August 23, 2011 at 10:38 PM ×

terima kasih untuk peringatan ini..=)

Reply
avatar