Canggih Tapi Cepat Rosak Tak Guna Juga

Assalamualaikum ..

Tia bukan nak bankrapkan penjualan handphone yang jenis slide. Tapi pengalaman bersama handphone slide tulah yang membuatkan Tia serik nak guna handphone jenis macam tu. Dulu Tia pengguna handphone Nokia 5300 express music.

Nokia 5300 xpressmusic

Best tu best sebab dah express music kan. Lagipun comel, kecik aje handphone tu cuma tebal sikitlah. Apa sikit, banyak oi tebalnya. Huhuu! Tia guna handphone tu tak sampai setahun pun. Adalah beberapa bulan.


Handphone tu sentiasa ada masalah dengan skrin dia. Tiba-tiba jadi huru hara skrin handphone tu. Macam tv rosak. Arghh! Tia tak tau macamana nak terangkan. Sekali lah bawa pergi kedai. Mahal gilos kosnya. RM40 tak silap.


Lepas tu eloklah, tapi lepas tu tak sampai 3 bulan rosak balik. Grr~ Masalah skrin jugak. Mungkin kesan jatuh kot. Biasalah, kita jaga macamana pun. Kalau handphone tu nak jatuh, jatuh jugak.


Tia ingatkan Tia sorang aje yang kena. Mak cik Tia dengan sepupu Tia yang guna handphone slide nokia 5300 express music dan nokia 5200 pun alami masalah yang sama. Perhh~ Memang takleh tahanlah hati ni.

Nokia 5200

Start situ, Tia dah tak percaya dengan mana-mana handphone slide. Dah tak berani mencuba. Tia guna handpone yang statik aje. Tak tau statik macamana? Handphone biasa ajelah. Takde slide-slide dah.


Tulah pengalaman Tia dengan handphone slide. Wuhuu. Tunggu lain entri Tia cerita pasal pengalaman dengan handphone yang guna SCROLL pulak (nokia n73 dan nokia 3230). Perhh~ Banyak pengalaman ni. Hahaa..


Sekian...

Previous
Next Post »

53 comments

Click here for comments
August 2, 2011 at 5:08 PM ×

hp slide mmg cntu tia..tak boleh buka tutut selalu..sy pun guna hp slide ni.mmg tak tutup2 hehe..

Reply
avatar
August 2, 2011 at 5:15 PM ×

handphone scroll? camne lak?

yang slide ni sebab riben dia mudah rosak XD

Reply
avatar
Munna
admin
August 2, 2011 at 5:22 PM ×

tia..bg sy pulak mslhnya bkn pd slide..tp produk nokia kureng sikit...sy pnh pkai hp slide nokia cpt je rosak byk ragam..nk call slalu xleh..pastu buang gitu je. geram.

skrg pkai hp slide sony ericson.lama dh smpai skg still elok wpun dh bape kali jth tmpt tinggi. (siap pnh berendam dlm sungai lg..hehe)

Reply
avatar
bombay
admin
August 2, 2011 at 5:24 PM ×

hp slide mmg..dulu pakai SE w910i..xlame lps tu rosak..keypad dye rosak..anta kedai betolkan..xlame pastu rosak lgi..serik dah pakai hp slide..

Reply
avatar
August 2, 2011 at 5:25 PM ×

btol2... hp slide ni xtahan sgt la... hmm, teringin nk cuba samsung galaxi II tuh...haiyyaaa...duit belum cukup ma..heee

Reply
avatar
August 2, 2011 at 5:25 PM ×

nfon slide memang sengol annn
heeee..
byk dh testimonial yg mimi dgr..

Reply
avatar
August 2, 2011 at 5:28 PM ×

huh? ykew? fa gne ok jea.. mber fa pky pn ok..

Reply
avatar
August 2, 2011 at 5:35 PM ×

tuh sbb sy lebih prefer hp statik jewk,,kwn2 berderet2 ade masalah ngn fon jenis slide..huhu

Reply
avatar
August 2, 2011 at 5:36 PM ×

tia, dulu kita guna blueberry pun rosak gak.xleh tahan lama..dan sekarang gune C1 je..syukur alhamdulilah

Reply
avatar
Freaky
admin
August 2, 2011 at 5:36 PM ×

freaky pakai SE yang slide. skang tengah gila. aarrgghh tamao pakai slide da lepas ni

Reply
avatar
aiman
admin
August 2, 2011 at 5:39 PM ×

hehe.. ramai orang cakap gitu.. tp sy pakai handset slide lgsung xde prob.. 2,3 tahun jugak tahan.. sehinggalah adik jatuhkan dalam tandas petronas..hilang tak dijumpai :)

Reply
avatar
August 2, 2011 at 5:41 PM ×

wan pakai handpone nokia 1800 je..yang penting dapat mesej dan calling :)

Reply
avatar
cik najihah
admin
August 2, 2011 at 5:45 PM ×

biasenye henpon slide ni mmg x tahan..
lagi2 sony

Reply
avatar
isyam mirah
admin
August 2, 2011 at 5:47 PM ×

huhuhu..ye la tia..mirah pom mcm tu gk, mmg xnk gne jenis slide da..cpt rosak..huhu..

Reply
avatar
adan
admin
August 2, 2011 at 5:49 PM ×

tepon slide mmg bermasalah.. tak pernah pakai tepon slide..

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
August 2, 2011 at 6:01 PM ×

sy punya hp 33 sekupang je... tp org kata hp jenis tu memang cepat rosak..

*mcm penh nmpk je hp lam gmbar tu..kih kih

Reply
avatar
nurAMALLINA
admin
August 2, 2011 at 6:06 PM ×

slide cpat rosak. sumpah. sy tak suka slide. haha

Reply
avatar
diya
admin
August 2, 2011 at 6:10 PM ×

hp slide mmg cpat rosakk .
skng ni sy still pakai hp slide sony,
penah rosak tahun lepas ,
anta kat kedai 3 minggu bru siap ,
dahla tu RM120 pulak kenee ! cehh , kdai kat jengka , mntg2 sy student situ mase tuh . kaw2 kenee .

lepas ni kalau rosak lagi , mmg takde lah nak beli slide2 dahh .

Reply
avatar
Syuxer
admin
August 2, 2011 at 6:12 PM ×

syuk tak pasti syuk dah komen ke belum..coz tadi tengah sedap komen dalam neh tiba2 blue screen huhu T_T..

syuk pakai sony ericsson slide..memang ah dia tengah sakit jiwa dulu2 hahaha..suka hati je dia nak demam jap hilang skrin jap cakap bateri xde bar padahal baru je cas dia heheh..

sekarang masuk bulan puasa, baik plak dia..aneh aneh heheh..

Reply
avatar
Luqeem™
admin
August 2, 2011 at 6:25 PM ×

guna sony ericsson je best, tak cepat rosak, klu nokia cepat rosak.

Reply
avatar
August 2, 2011 at 6:30 PM ×

Betul...
Wa pakai Hazel j201..
Tak sampai setahun..
Dah rosak:(

BTW, nak tukar link?
Jom! Da masukkan blog Tia dalam bloglist!

Mar is a BOY or GIRL?

Reply
avatar
Aisyah Aina
admin
August 2, 2011 at 6:46 PM ×

haha..dulu pon pernah guna...henfon ni memang tak boleh pakai betul...skrin dia paling cepat rosak...

Reply
avatar
August 2, 2011 at 6:59 PM ×

sony juu begitu... Ticer beli xsampai 2 tahun dah ngonggggg..menyampahkan

Reply
avatar
August 2, 2011 at 7:24 PM ×

pakai yang jnis slide ne memang cepat rosak.. lagi satu yg touchscreen.. same la peel die.. hehe

Reply
avatar
iMBobo
admin
August 2, 2011 at 8:05 PM ×

sony plak problem selalu dekat keypad die..grr..skrg ni pakai blueberry pun sama..hp besi je tak pakai lg hehe

Reply
avatar
Bro ahmad
admin
August 2, 2011 at 8:05 PM ×

pakai touhscreen mcm bro..nak sms sengal je rasa hahaaa

Reply
avatar
August 2, 2011 at 8:16 PM ×

memang jenis sliding cepat rosak ...

sy dh byk kena ...:(


excellence!

Reply
avatar
misscha
admin
August 2, 2011 at 8:20 PM ×

so far misscha guna hp nokia jenis slide touch screen Nokia C6 Alhamdulillah ok jer...dah dekat setahun ++...jatuh pun dah byk kali, atas jalan sebab tiap kali kuar keta mesti lupa hp letak kat peha...huhu...

Reply
avatar
August 2, 2011 at 8:26 PM ×

samsung mini galaxy bru style..

HAHAHAHAHA

Reply
avatar
adeque
admin
August 2, 2011 at 8:37 PM ×

slide mmg cepat rosak la tia...
sebaab die ade ribbon (xtau betol ke x eje ni) ahaha...
adeque pown penah pakai gak..
baru ni.. sony aino.. half touchscreen n slide.. belum sampai 2 bulan.. sume da jadi slow function dlm fon uh.. now dah tuka..
senang hatii.. ^___^

Reply
avatar
lilypelangi
admin
August 2, 2011 at 8:42 PM ×

sony memang cepat rosak . fon sy tak smpai setahun dah rusak2 . hoho .


tp guna sony best . huhu

Reply
avatar
She's Gee
admin
August 2, 2011 at 8:44 PM ×

yup mmg cepat rosak.. kawan gee gune tak smpai setahun pon. gee x guna pownnnnn.. hehe!

Reply
avatar
Wanie
admin
August 2, 2011 at 9:20 PM ×

henpon slide mmg tak tahan lame la tia..
wanie tak penah pakai tapi tengok kawan la..same ade skrin die akan rosak tak pun keypad problem..

Reply
avatar
August 2, 2011 at 9:47 PM ×

btol3... iejam dlu pakai sony erickson w810i... slide2 cmni gk la... mmg xtahan... kejap2 asyik skrin terpeleot sana terpeleot sini... kdg2 dah ala2 tv xde siaran boleh jadik... kdg2 tu perghh cam cermin retak seribu... mmg terbaek la iejam baca mesej org... iejam baca jom kita kawen... dia hntr rupanya meh kita pegi makan... cmne... hahaha...

Reply
avatar
August 2, 2011 at 10:41 PM ×

slide mamng begitu! tapi sony tahan jugak. hehe

Reply
avatar
Tea Dno
admin
August 2, 2011 at 10:52 PM ×

slide ni tak kira apa jenama fon pun. mesti problem jugak. asyik mintak duit kita keluar je. hahah.

Reply
avatar
Tea Dno
admin
August 2, 2011 at 10:53 PM ×

fon slide kalau dah huru hara skrin tuh masalah ribbon lah tu. takde masalah lain. hahah.

tea skang pakai slide, dah buat problem skali haritu. ni dah elok. pakai je dulu, nak tukar model fon lain ongkosnya sik ada. huhuh.

Reply
avatar
EYFAalias
admin
August 2, 2011 at 10:56 PM ×

eyfa tak suka hp nokia. hehe. hp cokia suka la. hehee. yang slide2 memang cepat rosak la.

Reply
avatar
August 2, 2011 at 11:00 PM ×

sbb tu ak x suke slide...
ade je poblemnyer... huhu

Reply
avatar
August 2, 2011 at 11:11 PM ×

hp slide memang senang rosak kan..
tak pernah guna nokia..hoho

Reply
avatar
Cik Azizah
admin
August 2, 2011 at 11:18 PM ×

betol tu tia..jijah pon pernah pakai nset ni.. mmg mslh skrin. sebab slide kot. lepas tu selalu hank. dapat pakai setahun je kot..tak nak dah beli slide lagi.huhu

Reply
avatar
Cik Wunny
admin
August 2, 2011 at 11:25 PM ×

kawan Wunny pon gune fon nokia 5200 ni, same cam tia, skrin cam tv rosak..hehehhe cian wunny tengok fon dy tu....wunny memang da lame tahu da fon slide tak tahan lama sangat...tu yg tak beli fon slide...hehehehe

Reply
avatar
siti kektus
admin
August 3, 2011 at 12:09 AM ×

pernah lah jugak terfikir nak guna hp slide. sebab ada jenis yg nmpak smart. siyes!

Reply
avatar
siti kektus
admin
August 3, 2011 at 12:10 AM ×

tapi bila fikir balik. tak jadi dah. sebab rasa diri ni kasar benar, kang hp tu bertukar bentuk pulak. hehe ;P

Reply
avatar
RepublicAku
admin
August 3, 2011 at 12:39 AM ×

aku belasah jer...janji jatuh boleh guna semula sudah...keh3

Reply
avatar
Farhan Hanif
admin
August 3, 2011 at 1:06 AM ×

masuk ni saya dah pki 2 henset jenis slide...tu pon sebab yg 1st kena curi masa duk matrik dulu...sepanjang saya pki okay je...tapi brand SE la...w905i..skrg pki w995 je...nmpk masih baru wlupon dah setahun lebih pki...just share experience je...lain org lain cara penggunaannya...=D

Reply
avatar
Ezay Hadry
admin
August 3, 2011 at 4:23 AM ×

aha hp skang canggih jer tp tk tahan lasak..tngok hp nokia 3310 dulu smpai skang lasak je..hehe

yg slide pun ezay tak prefer dari dlu

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
August 3, 2011 at 7:04 AM ×

fon slide mmg susah sikit nak jaga..yang bab fon jatuh tu mmg betul la cakap Tia tu..Kalau handphone tu nak jatuh, jatuh jugak kan..hee..

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
August 3, 2011 at 7:05 AM ×

fon sebelum ni slide jugak..asyik roask je tapi fon yang sekarang ni pon pakai fon slide lagi..hee..

Reply
avatar
August 3, 2011 at 10:05 AM ×

akak pun pernah pakai..memang tak berbaloi..cepat problem..lepas tu serik dah nak pakai yang slide punye..huhu

Reply
avatar
Abu Huzaifah
admin
August 3, 2011 at 1:42 PM ×

3310 sy msih elok lagi... =..="

Reply
avatar
Shaherah
admin
August 3, 2011 at 3:32 PM ×

shera pernah guna hp ni.. masalah yg sme gak yg di alami.. dah dua kali hantar kedai.. malas sangat nk betul kan lg.. penat..

Reply
avatar
Nurnajwa
admin
August 4, 2011 at 11:22 PM ×

Sme la, nokia Along kte yg slide pon mcm ni --' Haila, sje la tu nk perabis duit tuan dia.

Reply
avatar