Komen-komen Yang Tia Delete

Assalamualaikum. Seperti yang korang sedia maklum, Tia gunakan comment moderation di blog Tia ni. Maksudnya kalau korang ada tinggalkan komen, komen tu takkan muncul terus di ruangan komen. Bersebab sebenarnya kenapa Tia gunakan comment moderation ni. Takpe nanti Tia cerita.

Bila dah komen-komen yang ditapis ni, adalah beberapa komen yang Tia terpaksa delete. Antara komen yang Tia delete ialah komen yang sama ditaip sampai berkali-kali. Haa, ini memang selalu Tia jumpa. Mungkin pengomen kurang yakin kot yang dia ada taip komen tu atau jugak dia tertekan banyak kali butang publish komen tu.

Tu aje jenis komen yang akan Tia delete. Selain dari tu, Tia tak delete dah apa-apa komen. Mesti ada yang berprasangka blogger yang guna comment moderation cuma akan publish komen yang baik-baik saja. Yang mengutuk dia atau segala yang buruk didelete. Jangan kata tak ada, ada.

Tapi dalam blog Tia, tak kisahlah komen tu macamana pun Tia tetap approved yelah selagi tiada kata-kata kesat digunakan. Tapi kalau ada kritikan membina, Tia memang akan approved.

Selain tu, Tia juga akan delete komen yang masuk sebagai SPAM. Huih, bahaya komen spesis satu ni. Kalau terlalu banyak komen jenis SPAM terlepas masuk tanpa korang sedari, lama-lama blog korang akan dilabel blog SPAM oleh google. Bila dah dilabel macam tu, kemungkinan blog korang akan diremoved. (betulkan Tia kalau salah)

Mungkin korang nak baca ini Sebab Google Delete SPAM Blog. Tak cukup jelas? Baca yang INI pulak..

Sekian...

Previous
Next Post »

29 comments

Click here for comments
Kancil 8349
admin
August 21, 2011 at 6:13 AM ×

masing - masing dengan cara tersendiri..mungkin ini cara Tia...dan memang dah terbaik. Betul juga...berwaspada sebelum terkena.,..

Reply
avatar
diyan
admin
August 21, 2011 at 6:13 AM ×

ya betul
mcm dyan ap ja sebarang koemn asal tak da maki hamun :P hee

Reply
avatar
PeRmAtA bIrU
admin
August 21, 2011 at 6:13 AM ×

betul tu... saya dah banyak kali ada komen tersesat masuk spam.. tapi saya tak tahu la kenapa komen tu masuk spam... kadang saya tak delete.. saya klik not spam jer... kadang saya delete jer.. mm.. bahaya erk spam tu??? huhu..thanks tia bagitau..:)

Reply
avatar
August 21, 2011 at 6:14 AM ×

ada baik nye jugak buat cmmni..

:)

Reply
avatar
Danial Razak
admin
August 21, 2011 at 6:16 AM ×

baru tahu pasal yang google akan delete kalau banyak spam tu...thanks for the information..hee.=)

Reply
avatar
August 21, 2011 at 6:20 AM ×

ooo..
kalo yang spam tu, tak yah tengok lah eyh..huhuh
okeh2..
maceh tia!=]

Reply
avatar
August 21, 2011 at 6:31 AM ×

ooo...kita nak komen kritik/ membina jelah..huhu..baru on blog..hehe..dah lama xkomen kat sini..

selamat berpuasa tia..weee

Reply
avatar
AyiLarimA
admin
August 21, 2011 at 6:33 AM ×

Komen Mira ni Tia nak approve ke x? hihi.
Mira pun sbnarnya guna moderation comment ni, hal yg same juga Mira pikir.
Tapi yang pasal SPAM tu kan, Mira tak berapa jelas laa... bave dekat link google tu pun kurang paham jugak. huhu.

p/s : entry yg sangat b'guna :)

Reply
avatar
August 21, 2011 at 6:39 AM ×

ooo. macam tu ke. baru tahu. *sy pernah approve comment dari spam.
tak buat lagi dah lepas ni. hee~

thanx for the info =)

Reply
avatar
August 21, 2011 at 6:43 AM ×

buat sebab nak tapis spam :D
yang lain umi publish je...

Reply
avatar
Azree
admin
August 21, 2011 at 7:05 AM ×

Begitu ceritanya, baguslah telah mula mengambil langkah berjaga-jaga.

:)

Reply
avatar
August 21, 2011 at 7:34 AM ×

kalau komen double tu mungkin sbb tertekan dua kali or problem line internet, kdg2 sy pun cmtu..hehe

komen spam mmg kena delete, Tia yg bgtau sy dulu hehe..tp kdg2 tak sampai hati nk delete komen2 yg beserta link HTML kecuali SPAM..huhu

mcm dlm dilema, nak elak blog kena delete atau jaga hati rakan blogger?huhu

Reply
avatar
syaz@rozelt
admin
August 21, 2011 at 7:47 AM ×

komen anon tia delete x??hehe

Reply
avatar
August 21, 2011 at 7:52 AM ×

oh macam tu yek tia..mekasih bagitahu :)

Reply
avatar
August 21, 2011 at 8:05 AM ×

owh.harapnya komen pc tak didelete;)

Reply
avatar
akoo pae
admin
August 21, 2011 at 8:40 AM ×

hehe samelah..akoo pny blog pon kadg2 ade yg komen mende same byk kali sbb akoo buat modaration komen jugak..hehe

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
August 21, 2011 at 10:15 AM ×

betul tu..sama la sy pun kdg2 delete komen yg dua kali klua..kih kih kih

Reply
avatar
syiela
admin
August 21, 2011 at 10:23 AM ×

bahaya juga kan.. kang tak pasal2 kena delete blog pulak..

Reply
avatar
August 21, 2011 at 11:25 AM ×

kadang2 dorang komen membina gax , kalu dpt yg btol haters , pfft

Reply
avatar
August 21, 2011 at 11:54 AM ×

btol ..zaty pun pkai cmmnt mdration jgk ..sbb zaty nk zaty org first y bca cmnt tu ..;P..

Reply
avatar
August 21, 2011 at 12:04 PM ×

ooo.
thanks for the info tia.
tapi wan paham 70% je..hehe

Reply
avatar
H.J
admin
August 21, 2011 at 12:19 PM ×

saya la tu semalam yang taip dua kali..haha..betul tak??haha

Reply
avatar
August 21, 2011 at 1:23 PM ×

mcmana komen tu boleh jadi spam eh ?

Reply
avatar
August 21, 2011 at 2:27 PM ×

memang banyak faedah nya pun CM neh. tapi saya masih lagi malas. heh

Reply
avatar
MerLe
admin
August 21, 2011 at 2:57 PM ×

yeke? ada la bberapa komen ada dlm spam..npe bleh jd spam eyh?

Reply
avatar
alif haris
admin
August 21, 2011 at 11:00 PM ×

kalau alif delete spam n komen berulang je ..
kalau ade anon masuk alif approvekan .. bia semua tgk ..haha

Reply
avatar
August 22, 2011 at 11:35 AM ×

delete komen berulang, dengan orang yang delete komen. HAHA

Reply
avatar
Marina
admin
August 22, 2011 at 1:39 PM ×

sesape komen as anon, marina buang

Reply
avatar
mrs redzuan
admin
August 23, 2011 at 10:33 PM ×

ade satu entri kat blog akak zaman dolu2 rajin betul komen spam masuk..rasa nak delete jek entri tu.huhu..tapi sayanggg...

Reply
avatar