Blog Cantik atau Blog Ringan?

Yang mana satu lebih baik? Blog yang cantik tapi berat atau blog yang kurang menarik tapi ringan? Ketahuilah bahawa semakin berat blog korang, semakin kurang pengunjung yang akan datang ke blog anda.

Jangan marah atau sentap dengan kenyataan Tia ni okey. Memang tak dinafikan kebanyakkan perempuan sukakan kecantikkan dan kecomelan. Disebabkan itu, tak hairanlah kalau majoriti blog perempuan penuh dengan hiasan-hiasan.

Eh, jangan silap. Masa Tia mula-mula berblog dulu pun semua Tia masukkan dalam blog. Lagu, jam, kalendar, nota, glitter graphic, kalau boleh Tia nak penuhkan satu page. Haha!

Tapi, bila dah lama berblog ni baru Tia sedar. Semakin cantik blog, semakin serabut blog, semakin beratlah blog!

"Eh! Blog aku, suka hati akulah. Kalau kau tak suka, berambus!"

Terpulang pada diri masing-masing. Tiada paksaan. Kalau yang serius nak berblog, korang mesti tahu apa yang korang perlu buat termasuk ini. Wah! Tia ni macam good-good je kan. Haha! Tia sekadar ingin berkongsi apa yang Tia tau.

Korang pernah timbang berat blog korang tak? Kalau belum, meh timbang sini. Berat blog yang dikira ideal ialah bawah 100 KB. Sebelum tu, korang yang masuk blog Tia ni rasa berat tak? Terutama yang guna broadband (berukband) tu? Komen aje tanpa was-was ye..


Domain(s)anda: masukkan setiap alamat URL dalam baris yang berlainan (Maximum 10)




(Penimbang Ini Kisah Tia)



Previous
Next Post »

27 Comments

Click here for Comments
Haida
admin
May 8, 2011 at 2:05 AM ×

thanks good info, kena kurangkn berat pasni

Reply
avatar
cik sakdi
admin
May 8, 2011 at 2:06 AM ×

113.9kb je kite punye..
eh blog berat aku terus tekan X je,haha

Reply
avatar
Ezay Hadry
admin
May 8, 2011 at 2:20 AM ×

ala ezay pnye blog berat la cmtu..ishkk dh kurangkan byk la..huhu dekat 130..ummm kurangkan gambar kot

mana boleh cakap eh blog aku, suka hati akulah...kalau boleh nak selalu org dtg blog kite kan...nice2 info

Reply
avatar
May 8, 2011 at 2:21 AM ×

tia..baik lawa + ringan...
hahahaha =p..blog aku ringan
tak..cepat ckp!!hak3

Reply
avatar
shatooman
admin
May 8, 2011 at 2:34 AM ×

teringat masa mula2 berblog dulu.. nk baca blog, kena koyak sampul dulu pastu ada daun sakura yg gugur..ada lg kartun dok joget2..ekeke berat gila masa tu. tp skrg pon berat x stabil..kadang2 70, kadang2 90, pastu 100 pastu 80..arghh....

Reply
avatar
apik pehe
admin
May 8, 2011 at 2:45 AM ×

hehee...naseb bek loading blog apik cepat la sikit..hehe

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
May 8, 2011 at 8:04 AM ×

Tq..blog sy ringan la jugak.tp memang tak cantik hahahahaha...

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
May 8, 2011 at 8:49 AM ×

utk jwnpan di tjuk tu..blog tia memang cantik dan ringan..hehe

Reply
avatar
BeGe
admin
May 8, 2011 at 9:10 AM ×

betul Tia, saya setuju dengan kamu, saya sebagai pengguna wireless modem sangat mengeluhkan page yang aneh-aneh isinya, walaupun itu hak semua orang, tapi jangan egoislah. oke? salam Blogger.

Reply
avatar
mizzapple
admin
May 8, 2011 at 10:17 AM ×

blog yg berat mmg jrng org nk brkunjung.



nsib blog apple ringan. ehe

Reply
avatar
May 8, 2011 at 10:39 AM ×

dulu sibuk nak menghias bagai... pastu member tmpt kerja ckp blog ticer sgt berat... start dari situ ticer try kurangkn apa yg patut... pastu ada tia pnah review blog ticer... lagi la bersemangat nk ringankan blog.. :)

Reply
avatar
nelly
admin
May 8, 2011 at 11:09 AM ×

blog nelly dah ok kot ..
=p

Reply
avatar
EYFAalias
admin
May 8, 2011 at 11:49 AM ×

kite punya ringan. 108.66 je. ehehhee. thanks tia :)

Reply
avatar
Miss Tira
admin
May 8, 2011 at 12:19 PM ×

Berat juga Tira punya 153.43 KB. Rasa sebab Bro Ery kot ada dalam blog Tira. Diakan berat. Hahaha :D

Reply
avatar
May 8, 2011 at 12:21 PM ×

111.62kb berat tak? konpius lah. :(

Reply
avatar
May 8, 2011 at 1:43 PM ×

become ur follower..hit me back plez..hehehe..love ur post..hehehehe

Reply
avatar
adan
admin
May 8, 2011 at 1:45 PM ×

salam.. nak tanya sikit.. blog aku tu berat ka?


p/s: aku tatao la apa reaksi mak aku klu aku wish selamat hari ibu.. maybe mak aku buat tatao jak..

Reply
avatar
adan
admin
May 8, 2011 at 1:53 PM ×

salam.. nak tanya sikit.. blog aku tu berat ka?


p/s: aku tatao la apa reaksi mak aku klu aku wish selamat hari ibu.. maybe mak aku buat tatao jak..

Reply
avatar
amny
admin
May 8, 2011 at 2:21 PM ×

ahhha...dulu amni semua mnde nk letak smapai xperasan blog dah jdi brat giler....eh,,blog amni skg brat x???

Reply
avatar
Opah Kentang
admin
May 8, 2011 at 8:40 PM ×

Opah punyer blog pun dah berat giler dulu..
sekarang nie je makin kurus..
ehehehe :P

tuan blog je la tak..

Reply
avatar
saiazuan
admin
June 10, 2011 at 1:15 AM ×

cantik dan ringan.. hehe

Reply
avatar
misscha
admin
July 8, 2011 at 9:50 AM ×

misscha punye 300++ kb tp nape loading misscha lagi cepat dr tia ek?? xphm2

Reply
avatar
Mya
admin
July 14, 2011 at 1:26 AM ×

suddenly jumpa entri ni. thanks for sharing =)

Reply
avatar
ShalleyanNa
admin
August 7, 2011 at 12:47 AM ×

mekasih inf0 berguna,,blog shaye 98.62kb p loading broadband lambat lak,,huhu

Reply
avatar
MerLe
admin
August 17, 2011 at 2:07 PM ×

175.8....berat ke tu? rs cm dh tak letak pape...

blog tia senang je bka..x loading lama pn..

Reply
avatar
ShalleyaNna
admin
August 21, 2011 at 1:23 AM ×

blog shaye da berat lah pulak,,maybe sebab widget sy tambah,,or shaye renovate agaknyer

Reply
avatar
Terbelog
admin
September 3, 2011 at 1:44 AM ×

berapa bayar tool ni tia ?

Reply
avatar