Sunday, May 8, 2011

Blog Cantik atau Blog Ringan?

Yang mana satu lebih baik? Blog yang cantik tapi berat atau blog yang kurang menarik tapi ringan? Ketahuilah bahawa semakin berat blog koran... thumbnail 1 summary
Yang mana satu lebih baik? Blog yang cantik tapi berat atau blog yang kurang menarik tapi ringan? Ketahuilah bahawa semakin berat blog korang, semakin kurang pengunjung yang akan datang ke blog anda.

Jangan marah atau sentap dengan kenyataan Tia ni okey. Memang tak dinafikan kebanyakkan perempuan sukakan kecantikkan dan kecomelan. Disebabkan itu, tak hairanlah kalau majoriti blog perempuan penuh dengan hiasan-hiasan.

Eh, jangan silap. Masa Tia mula-mula berblog dulu pun semua Tia masukkan dalam blog. Lagu, jam, kalendar, nota, glitter graphic, kalau boleh Tia nak penuhkan satu page. Haha!

Tapi, bila dah lama berblog ni baru Tia sedar. Semakin cantik blog, semakin serabut blog, semakin beratlah blog!

"Eh! Blog aku, suka hati akulah. Kalau kau tak suka, berambus!"

Terpulang pada diri masing-masing. Tiada paksaan. Kalau yang serius nak berblog, korang mesti tahu apa yang korang perlu buat termasuk ini. Wah! Tia ni macam good-good je kan. Haha! Tia sekadar ingin berkongsi apa yang Tia tau.

Korang pernah timbang berat blog korang tak? Kalau belum, meh timbang sini. Berat blog yang dikira ideal ialah bawah 100 KB. Sebelum tu, korang yang masuk blog Tia ni rasa berat tak? Terutama yang guna broadband (berukband) tu? Komen aje tanpa was-was ye..


Domain(s)anda: masukkan setiap alamat URL dalam baris yang berlainan (Maximum 10)




(Penimbang Ini Kisah Tia)



27 comments

  1. thanks good info, kena kurangkn berat pasni

    ReplyDelete
  2. 113.9kb je kite punye..
    eh blog berat aku terus tekan X je,haha

    ReplyDelete
  3. ala ezay pnye blog berat la cmtu..ishkk dh kurangkan byk la..huhu dekat 130..ummm kurangkan gambar kot

    mana boleh cakap eh blog aku, suka hati akulah...kalau boleh nak selalu org dtg blog kite kan...nice2 info

    ReplyDelete
  4. tia..baik lawa + ringan...
    hahahaha =p..blog aku ringan
    tak..cepat ckp!!hak3

    ReplyDelete
  5. teringat masa mula2 berblog dulu.. nk baca blog, kena koyak sampul dulu pastu ada daun sakura yg gugur..ada lg kartun dok joget2..ekeke berat gila masa tu. tp skrg pon berat x stabil..kadang2 70, kadang2 90, pastu 100 pastu 80..arghh....

    ReplyDelete
  6. hehee...naseb bek loading blog apik cepat la sikit..hehe

    ReplyDelete
  7. Tq..blog sy ringan la jugak.tp memang tak cantik hahahahaha...

    ReplyDelete
  8. utk jwnpan di tjuk tu..blog tia memang cantik dan ringan..hehe

    ReplyDelete
  9. betul Tia, saya setuju dengan kamu, saya sebagai pengguna wireless modem sangat mengeluhkan page yang aneh-aneh isinya, walaupun itu hak semua orang, tapi jangan egoislah. oke? salam Blogger.

    ReplyDelete
  10. blog yg berat mmg jrng org nk brkunjung.



    nsib blog apple ringan. ehe

    ReplyDelete
  11. dulu sibuk nak menghias bagai... pastu member tmpt kerja ckp blog ticer sgt berat... start dari situ ticer try kurangkn apa yg patut... pastu ada tia pnah review blog ticer... lagi la bersemangat nk ringankan blog.. :)

    ReplyDelete
  12. blog nelly dah ok kot ..
    =p

    ReplyDelete
  13. kite punya ringan. 108.66 je. ehehhee. thanks tia :)

    ReplyDelete
  14. Berat juga Tira punya 153.43 KB. Rasa sebab Bro Ery kot ada dalam blog Tira. Diakan berat. Hahaha :D

    ReplyDelete
  15. 111.62kb berat tak? konpius lah. :(

    ReplyDelete
  16. become ur follower..hit me back plez..hehehe..love ur post..hehehehe

    ReplyDelete
  17. salam.. nak tanya sikit.. blog aku tu berat ka?


    p/s: aku tatao la apa reaksi mak aku klu aku wish selamat hari ibu.. maybe mak aku buat tatao jak..

    ReplyDelete
  18. salam.. nak tanya sikit.. blog aku tu berat ka?


    p/s: aku tatao la apa reaksi mak aku klu aku wish selamat hari ibu.. maybe mak aku buat tatao jak..

    ReplyDelete
  19. ahhha...dulu amni semua mnde nk letak smapai xperasan blog dah jdi brat giler....eh,,blog amni skg brat x???

    ReplyDelete
  20. Opah punyer blog pun dah berat giler dulu..
    sekarang nie je makin kurus..
    ehehehe :P

    tuan blog je la tak..

    ReplyDelete
  21. misscha punye 300++ kb tp nape loading misscha lagi cepat dr tia ek?? xphm2

    ReplyDelete
  22. suddenly jumpa entri ni. thanks for sharing =)

    ReplyDelete
  23. mekasih inf0 berguna,,blog shaye 98.62kb p loading broadband lambat lak,,huhu

    ReplyDelete
  24. 175.8....berat ke tu? rs cm dh tak letak pape...

    blog tia senang je bka..x loading lama pn..

    ReplyDelete
  25. blog shaye da berat lah pulak,,maybe sebab widget sy tambah,,or shaye renovate agaknyer

    ReplyDelete