Wednesday, May 4, 2011

Tutorial Susun Iklan Nuffnang

Kali ni Tia nak bagi tutorial susun iklan nuffnang bagi kemas. Kalau yang dah tau takpalah. Ni untuk yang tak tau. Hehe! Ada 3 banner nuffn... thumbnail 1 summary

Kali ni Tia nak bagi tutorial susun iklan nuffnang bagi kemas. Kalau yang dah tau takpalah. Ni untuk yang tak tau. Hehe! Ada 3 banner nuffnang.

  • Leaderboard (728 X 90) - Diletak bahagian header (atas sekali)
  • Large Rectangle (336 X 280) - Diletak antara/dalam entri
  • Skyscraper (160 X 300) - Diletak bahagian sidebar (tepi kiri/kanan)

Mula-mula sekali, korang boleh pergi
Design > Edit HTML > Tick pada Expand Widget Templates

Untuk letak iklan pertama (Leaderboard)

Cari code <body> dengan menekan Ctrl + F
Tampal code iklan korang tu di bawah code <body>


Untuk letak iklan kedua (Large Rectangle)

Cari code post-footer-line-2 dengan menekan Ctrl + F dan cari lagi code </b:includable>
Tampal code iklan tu di atas </b:includable>


Untuk letak iklan ketiga (Skyscraper)

Pergi Design > Page Elements > Add a Gadget > HTML/JavaScript > Save

6 comments

  1. huhu..bagus tips ni..ramai lagi yg x tahu nk letak

    ReplyDelete
  2. nice entry..ramai yg masih x tahu nk letak kat mana lebih2 lg yg large rectangle..

    ReplyDelete
  3. hmm x baper paham ler nak letak iklan antara entry tu...try buat x baper menjadik...maksud letak atas
    copy paste ker....atau tu utk setiap perkataan tu ker...atau mcm mana

    ReplyDelete
  4. thanks for the tips...huhu...
    dapat gak info berguna malam ni...terima kasih banyak2...

    http://dzuandiey.blogspot.com

    ReplyDelete