Saturday, May 7, 2011

Serangan Malware Pada Blog

Korang pernah pergi mana-mana blog dan halaman macam dalam gambar di atas keluar tak? Yee! Malware Detected katanya. Seram juga bila tau... thumbnail 1 summary
Korang pernah pergi mana-mana blog dan halaman macam dalam gambar di atas keluar tak? Yee! Malware Detected katanya. Seram juga bila tau pasal malware ni.

Malware merupakan perisian yang direka bentuk untuk masuk ke dalam sistem komputer dan menyebabkan risiko kerosakan komputer tanpa disedari oleh pengguna. Malware akan menyebabkan sistem komputer bertambah lambat seperti penyambungan Internet dan juga masa untuk sistem ‘boot’ menjalankan operasinya. - Sumber

Kalau korang nak kesan samada sesebuah blog atau website tu ada Malware atau tidak, sila gunakan Google Chrome ye. Ini salah satu langkah untuk mencegahnya.

Selain tu juga, korang boleh check sendiri blog korang tu samada dijangkiti Malware ni atau tidak dengan cara Sign Out account blog korang tu dan buka macam biasa guna Google Chrome tu.

Orang kata, mencegah lebih baik dari mengubati. Sebabnya, payoh benar nak pulih dari penyakit Malware ni. Tak tidur dibuatnya..

22 comments

  1. hoho, ada juga buat entry pasal malware ni..hehe

    ReplyDelete
  2. @adwafarahin : seram .. 0_o

    @Arpiiz : ad , adaa . info je . hehee

    ReplyDelete
  3. @ArulchelseA : welcome ;) jangan lupa praktikkan tau ..

    ReplyDelete
  4. Tak beberapa gemar google crome.. Selalu crash.. Cis.. Pakai Lunascape le.. Baru bes.. hahahaha

    ReplyDelete
  5. Dulu amni ad trbace,,klu kne serang malware,,,cuba buang bloglist,,sbb mybe antara blog dlm bloglist kte tu ad mlware...dlu amni penah kne......tp semua da okk...:D

    ReplyDelete
  6. @Ayie : hehee . takpe , nanti lain entri Tia cari penyelesaian lain untuk Ayie okey !

    @amny : yang tu pun betul juga amny . kadang-kadang dari bloglist kita sebab ada blog yang kena malware tu dulu . tapi bila kita letak blog tu masuk list kita , habis lee . kena jangkitan sudah ;)

    ReplyDelete
  7. serius.. makin menjadi2 malware ni..! aku mau baca blog pacik aku pun tak boleh sudah.. dah la pacik aku baru dapat anak.. nak tgk jugak penulisan pacik aku tu.. tapi,malware baik hati ni buat hal..!

    ReplyDelete
  8. macam2 sekarang nie...cirus berada di mana2 sahaja...awas!!!

    jom singgah ke blog PeNgembara

    http://afifsamshuri.blogspot.com/2011/05/5-pulau-tercantik-di-malaysia.html

    ReplyDelete
  9. DB bnci blog punca malware....
    pernah blog DB kene malware sbb satu blog nie~~habis berjangkit..
    kene edit whole~~~ html
    sbb xtaw mcm mana nak setel kan~~
    =p

    ReplyDelete
  10. @adan : alahaii . takpa , takda blog call aje . live punyaa . hehe

    @aRe-lOnG : yup ! ada di mana-mana . dari kita sendiri macamna nak elak ..

    ReplyDelete
  11. @Datin BERSERI : wah ! ada datin komen leee ;) ha 'ahh . kena malware ni , pusing kepala jadinyaaa ..

    ReplyDelete
  12. hehe..apik dok instal google chrome lagi..banyok ngat browser..hehe

    ReplyDelete
  13. parnah kena jugak dulu..tp dh tahu cara nk cegah dan rawatnya~ cara terbaik nk hapuskan malware, delete je blog tu..buat blog baru..ekekeke

    ReplyDelete
  14. @apik pehe : wah ! guane banyok browser tuh . hehe ..

    @shatooman : adess ! buat baruu ? hahaa .. hancusss

    ReplyDelete
  15. takut gak kalau terkena.. tp klu blog sndiri trkena mau nangis 40hr 40 mlm.. haha

    ReplyDelete
  16. @Misz Muffin : haha ! tu pasal . bersiap sedia aje lah ..

    ReplyDelete
  17. hehe..semua nk pakai..rockmelt ader,opera,firefox,ie,adehhhh..banyak2...hehe

    ReplyDelete
  18. @apik pehe : mak aih , banyak gileee . Tia pakai Google chrome aje . ngueh3x !

    ReplyDelete