Serangan Malware Pada Blog

Korang pernah pergi mana-mana blog dan halaman macam dalam gambar di atas keluar tak? Yee! Malware Detected katanya. Seram juga bila tau pasal malware ni.

Malware merupakan perisian yang direka bentuk untuk masuk ke dalam sistem komputer dan menyebabkan risiko kerosakan komputer tanpa disedari oleh pengguna. Malware akan menyebabkan sistem komputer bertambah lambat seperti penyambungan Internet dan juga masa untuk sistem ‘boot’ menjalankan operasinya. - Sumber

Kalau korang nak kesan samada sesebuah blog atau website tu ada Malware atau tidak, sila gunakan Google Chrome ye. Ini salah satu langkah untuk mencegahnya.

Selain tu juga, korang boleh check sendiri blog korang tu samada dijangkiti Malware ni atau tidak dengan cara Sign Out account blog korang tu dan buka macam biasa guna Google Chrome tu.

Orang kata, mencegah lebih baik dari mengubati. Sebabnya, payoh benar nak pulih dari penyakit Malware ni. Tak tidur dibuatnya..

Previous
Next Post »

22 Comments

Click here for Comments
adwafarahin
admin
May 7, 2011 at 1:36 AM ×

agak seram jugak ye

Reply
avatar
Arpiiz
admin
May 7, 2011 at 1:42 AM ×

hoho, ada juga buat entry pasal malware ni..hehe

Reply
avatar
May 7, 2011 at 1:47 AM ×

@adwafarahin : seram .. 0_o

@Arpiiz : ad , adaa . info je . hehee

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
May 7, 2011 at 1:57 AM ×

Tq..info yang berguna...

Reply
avatar
May 7, 2011 at 2:05 AM ×

@ArulchelseA : welcome ;) jangan lupa praktikkan tau ..

Reply
avatar
Ayie
admin
May 7, 2011 at 2:07 AM ×

Tak beberapa gemar google crome.. Selalu crash.. Cis.. Pakai Lunascape le.. Baru bes.. hahahaha

Reply
avatar
amny
admin
May 7, 2011 at 2:08 AM ×

Dulu amni ad trbace,,klu kne serang malware,,,cuba buang bloglist,,sbb mybe antara blog dlm bloglist kte tu ad mlware...dlu amni penah kne......tp semua da okk...:D

Reply
avatar
May 7, 2011 at 2:16 AM ×

@Ayie : hehee . takpe , nanti lain entri Tia cari penyelesaian lain untuk Ayie okey !

@amny : yang tu pun betul juga amny . kadang-kadang dari bloglist kita sebab ada blog yang kena malware tu dulu . tapi bila kita letak blog tu masuk list kita , habis lee . kena jangkitan sudah ;)

Reply
avatar
adan
admin
May 7, 2011 at 2:17 AM ×

serius.. makin menjadi2 malware ni..! aku mau baca blog pacik aku pun tak boleh sudah.. dah la pacik aku baru dapat anak.. nak tgk jugak penulisan pacik aku tu.. tapi,malware baik hati ni buat hal..!

Reply
avatar
aRe-lOnG
admin
May 7, 2011 at 2:31 AM ×

macam2 sekarang nie...cirus berada di mana2 sahaja...awas!!!

jom singgah ke blog PeNgembara

http://afifsamshuri.blogspot.com/2011/05/5-pulau-tercantik-di-malaysia.html

Reply
avatar
May 7, 2011 at 2:41 AM ×

DB bnci blog punca malware....
pernah blog DB kene malware sbb satu blog nie~~habis berjangkit..
kene edit whole~~~ html
sbb xtaw mcm mana nak setel kan~~
=p

Reply
avatar
May 7, 2011 at 2:41 AM ×

@adan : alahaii . takpa , takda blog call aje . live punyaa . hehe

@aRe-lOnG : yup ! ada di mana-mana . dari kita sendiri macamna nak elak ..

Reply
avatar
May 7, 2011 at 2:46 AM ×

@Datin BERSERI : wah ! ada datin komen leee ;) ha 'ahh . kena malware ni , pusing kepala jadinyaaa ..

Reply
avatar
apik pehe
admin
May 7, 2011 at 3:02 AM ×

hehe..apik dok instal google chrome lagi..banyok ngat browser..hehe

Reply
avatar
shatooman
admin
May 7, 2011 at 3:04 AM ×

parnah kena jugak dulu..tp dh tahu cara nk cegah dan rawatnya~ cara terbaik nk hapuskan malware, delete je blog tu..buat blog baru..ekekeke

Reply
avatar
May 7, 2011 at 3:07 AM ×

@apik pehe : wah ! guane banyok browser tuh . hehe ..

@shatooman : adess ! buat baruu ? hahaa .. hancusss

Reply
avatar
Misz Muffin
admin
May 7, 2011 at 3:47 AM ×

takut gak kalau terkena.. tp klu blog sndiri trkena mau nangis 40hr 40 mlm.. haha

Reply
avatar
May 7, 2011 at 3:53 AM ×

@Misz Muffin : haha ! tu pasal . bersiap sedia aje lah ..

Reply
avatar
apik pehe
admin
May 7, 2011 at 4:48 AM ×

hehe..semua nk pakai..rockmelt ader,opera,firefox,ie,adehhhh..banyak2...hehe

Reply
avatar
May 7, 2011 at 5:10 AM ×

@apik pehe : mak aih , banyak gileee . Tia pakai Google chrome aje . ngueh3x !

Reply
avatar
May 7, 2011 at 10:42 AM ×

Blog Ticer selamat... :)

Reply
avatar
nelly
admin
May 7, 2011 at 9:33 PM ×

nelly selamat ^^

Reply
avatar