Macamana Korang Jaga Laptop?

Assalamualaikum ..
Terima kasih sebab sudi singgah blog Tia dan baca entri ;)



hi emoticons
Setelah puas berehat dan menenangkan  fikiran di kampung, sekarang Tia dah balik. Rasa rindu nak berblog. Tia tak approve lagi komen-komen sebelum ni. Blogwalking pun belum. Nak post entri dulu. Lepas ni okey ;)

Sebelum ni Tia ada bagitau kan yang laptop Tia baru aje dibaiki. Bukan rosak tapi skrin bermasalah. Bergegar-gegar. Tia ingatkan ada virus. Selidik punya selidik dengan sedikit bantuan encik google, dapatlah Tia cari puncanya.

Skrin laptop Tia tetiba bergegar. Dah banyak kali shut down. Tak jadi jugak. Tia syak memang masalah skrin. Nak tak nak kena bawa pergi kedai. Skrin laptop Tia memang rosak. Boleh tukar, tapi kosnya RM800-700. Gile banyak!

Nasib baik ada kawan ayah boleh tolong. Dapatlah RM350. Masih mahal tu tapi nak buat macamana, buat kat kedai lebih-lebih lagi tauke dia Cina memang mahal lah jawabnya. Sayang ayahlah! Hehe ;) Pengajarannya :

  • Jangan sekali-kali tindih laptop korang dengan apa-apa barang terutama barang berat! Jangan letak apa-apa atas laptop. Kesannya tak nampak masa tu, tapi akan datang pasti!
  • Kalau tak guna laptop, tutup. Bukan shut down aje. Jangan biarkan laptop ternganga macam dalam gambar kat bawah ni
  • Bawa-bawalah bersihkan sikit laptop tu. Bersihkan guna alat-alat yang dikhaskan. Sedut segala habuk yang ada kat keyboard tu
  • Kalau rasa-rasa lama nak guna laptop tu, apakata pasang kipas bagi sejuk laptop tu. Ada banyak jenis kipas laptop yang dijual kat kedai. Murah pulak tu

Kesimpulannya, kalau nak laptop tahan lebih lama pandai-pandailah jaga laptop tu. Tak guna beli laptop sampai ribu tapi tak jaga elok-elok..

Previous
Next Post »

23 comments

Click here for comments
adwafarahin
admin
May 23, 2011 at 8:26 PM ×

haha entri kita hampir sama :)

Reply
avatar
EYFAalias
admin
May 23, 2011 at 8:27 PM ×

ehehehe. eyfa selalu biarkan lappy terbuka :p

Reply
avatar
May 23, 2011 at 8:33 PM ×

dushuum terkena batang hidung..hohoho... tq 4 da info Tia... :)

Reply
avatar
May 23, 2011 at 8:37 PM ×

thnks tia sbb bgi tau..^^

Reply
avatar
Khairil
admin
May 23, 2011 at 9:40 PM ×

terima kasih atas info tu...sayangilah laptop kita...

Reply
avatar
nelly
admin
May 23, 2011 at 10:10 PM ×

tq ! ni kena suruh mak nelly baca .hehehe

Reply
avatar
The Crow
admin
May 23, 2011 at 10:10 PM ×

Skrin tu ade getaran pada imej ek? huhu

Lappy ni yg paling penting kene jaga tahap suhu dan kepanasan. lappy plg kerap mengalami overheat. Nak repair mahal. koh3..

(^___^)

Reply
avatar
cik aisha
admin
May 23, 2011 at 10:47 PM ×

screen netbook cik aisha xbaiki2 pn lg..:(

Reply
avatar
ieka.H
admin
May 24, 2011 at 12:08 AM ×

tetiba rasa ksian kt laptop sndiri..
huhu
xpenah ksian pn die kne bkeje hmpir 24 jam sehari :D

Reply
avatar
Mohd Ridhuan
admin
May 24, 2011 at 12:36 AM ×

tips yang berguna...
selalu biarkan laptop terbuka je
n xshutdown...
kene take care r lepas ni...

Reply
avatar
cik azeya
admin
May 24, 2011 at 12:42 AM ×

ye ke takle biarkan laptop ternganga camtu.

selalu buat. lepas ni tak buat lagi. -_-

Reply
avatar
ABU
admin
May 24, 2011 at 1:20 AM ×

ok aku nak buat bengakuan sikit

- aku selau letak buku atas lappy aku. bnyk bulak tu..

-selalu biarkan lappy aku tenganga even tak on pun..

-slalu tetido lappy on smpi esok pgi, sambil on intenet..

-tak perng lagi besihkan lappy aku ni wif proper way..

oh..problem..aku try nak ubh prngi aku ni..tq sbb ingtkan lagi :D

Reply
avatar
cik sakdi
admin
May 24, 2011 at 1:22 AM ×

eheh, tia, cooler kite same la. sejibik.dapat free mase beli laptop. haha

Reply
avatar
adan
admin
May 24, 2011 at 1:59 AM ×

pakai cooler pad tak sesuai.. tambah memanaskan laptop..

lebih baik guna stand laptop yg ade air flow..

Reply
avatar
Hans
admin
May 24, 2011 at 10:13 AM ×

sokong komen Adan
cooler pad tu memanaskan lagi laptop
apa2pun laptop den nih dah berusia 5 tahun dah
hohohoho


Meatball IKEA Halal

Reply
avatar
May 24, 2011 at 11:46 AM ×

btri lappy ak dah x leh gune... huhu
thanks tips dari tia...^^

Reply
avatar
k e y r i
admin
May 24, 2011 at 1:59 PM ×

haha thanks for the info! mmg berguna! :D

Reply
avatar
Miss Tira
admin
May 24, 2011 at 5:42 PM ×

Jangan download je keje. Nanti virus ikut masuk sekali. Hehe..

Reply
avatar
diana
admin
May 24, 2011 at 10:34 PM ×

baru2 ni akak hantar servis kat kedai je..
kasi buang habuk2 yang terlekat kat dalam ni..rm50 hengget je!!
*****************
tia..
nak buat tab menu mcm akak
klik link ni..buat slow2..
benda ni kena buat dengan tenang..heheh

http://diana-senyumsenyum.blogspot.com/2011/03/tutorial-cara-pasang-jquery-lava-lamp.html

Reply
avatar
.m y z.
admin
May 26, 2011 at 3:57 PM ×

wah tips yang bagus! ziema tak penah guna pun benda alah kipas tu. hehe.

Reply
avatar
amna
admin
May 31, 2011 at 10:22 PM ×

laptop saya ni tiap kali 'panas' je mesti akan mati sendiri.. pastu screen dia ade garis2 kt bawah (lebih kurang 2 inch)

p/s : jaga tu jaga, tapi ntah kenapa..

Reply
avatar
syazansidek
admin
September 7, 2011 at 12:35 AM ×

salam tia...nak tanya u baiki kat area mana ye?....n u duduk mana?

Reply
avatar