Monday, May 23, 2011

Macamana Korang Jaga Laptop?

Assalamualaikum .. Terima kasih sebab sudi singgah blog Tia dan baca entri ;) Setelah puas berehat dan menenangkan  fikiran di kampung, ... thumbnail 1 summary
Assalamualaikum ..
Terima kasih sebab sudi singgah blog Tia dan baca entri ;)



hi emoticons
Setelah puas berehat dan menenangkan  fikiran di kampung, sekarang Tia dah balik. Rasa rindu nak berblog. Tia tak approve lagi komen-komen sebelum ni. Blogwalking pun belum. Nak post entri dulu. Lepas ni okey ;)

Sebelum ni Tia ada bagitau kan yang laptop Tia baru aje dibaiki. Bukan rosak tapi skrin bermasalah. Bergegar-gegar. Tia ingatkan ada virus. Selidik punya selidik dengan sedikit bantuan encik google, dapatlah Tia cari puncanya.

Skrin laptop Tia tetiba bergegar. Dah banyak kali shut down. Tak jadi jugak. Tia syak memang masalah skrin. Nak tak nak kena bawa pergi kedai. Skrin laptop Tia memang rosak. Boleh tukar, tapi kosnya RM800-700. Gile banyak!

Nasib baik ada kawan ayah boleh tolong. Dapatlah RM350. Masih mahal tu tapi nak buat macamana, buat kat kedai lebih-lebih lagi tauke dia Cina memang mahal lah jawabnya. Sayang ayahlah! Hehe ;) Pengajarannya :

  • Jangan sekali-kali tindih laptop korang dengan apa-apa barang terutama barang berat! Jangan letak apa-apa atas laptop. Kesannya tak nampak masa tu, tapi akan datang pasti!
  • Kalau tak guna laptop, tutup. Bukan shut down aje. Jangan biarkan laptop ternganga macam dalam gambar kat bawah ni
  • Bawa-bawalah bersihkan sikit laptop tu. Bersihkan guna alat-alat yang dikhaskan. Sedut segala habuk yang ada kat keyboard tu
  • Kalau rasa-rasa lama nak guna laptop tu, apakata pasang kipas bagi sejuk laptop tu. Ada banyak jenis kipas laptop yang dijual kat kedai. Murah pulak tu

Kesimpulannya, kalau nak laptop tahan lebih lama pandai-pandailah jaga laptop tu. Tak guna beli laptop sampai ribu tapi tak jaga elok-elok..

23 comments

  1. haha entri kita hampir sama :)

    ReplyDelete
  2. ehehehe. eyfa selalu biarkan lappy terbuka :p

    ReplyDelete
  3. dushuum terkena batang hidung..hohoho... tq 4 da info Tia... :)

    ReplyDelete
  4. terima kasih atas info tu...sayangilah laptop kita...

    ReplyDelete
  5. tq ! ni kena suruh mak nelly baca .hehehe

    ReplyDelete
  6. Skrin tu ade getaran pada imej ek? huhu

    Lappy ni yg paling penting kene jaga tahap suhu dan kepanasan. lappy plg kerap mengalami overheat. Nak repair mahal. koh3..

    (^___^)

    ReplyDelete
  7. screen netbook cik aisha xbaiki2 pn lg..:(

    ReplyDelete
  8. tetiba rasa ksian kt laptop sndiri..
    huhu
    xpenah ksian pn die kne bkeje hmpir 24 jam sehari :D

    ReplyDelete
  9. tips yang berguna...
    selalu biarkan laptop terbuka je
    n xshutdown...
    kene take care r lepas ni...

    ReplyDelete
  10. ye ke takle biarkan laptop ternganga camtu.

    selalu buat. lepas ni tak buat lagi. -_-

    ReplyDelete
  11. ok aku nak buat bengakuan sikit

    - aku selau letak buku atas lappy aku. bnyk bulak tu..

    -selalu biarkan lappy aku tenganga even tak on pun..

    -slalu tetido lappy on smpi esok pgi, sambil on intenet..

    -tak perng lagi besihkan lappy aku ni wif proper way..

    oh..problem..aku try nak ubh prngi aku ni..tq sbb ingtkan lagi :D

    ReplyDelete
  12. eheh, tia, cooler kite same la. sejibik.dapat free mase beli laptop. haha

    ReplyDelete
  13. pakai cooler pad tak sesuai.. tambah memanaskan laptop..

    lebih baik guna stand laptop yg ade air flow..

    ReplyDelete
  14. sokong komen Adan
    cooler pad tu memanaskan lagi laptop
    apa2pun laptop den nih dah berusia 5 tahun dah
    hohohoho


    Meatball IKEA Halal

    ReplyDelete
  15. btri lappy ak dah x leh gune... huhu
    thanks tips dari tia...^^

    ReplyDelete
  16. haha thanks for the info! mmg berguna! :D

    ReplyDelete
  17. Jangan download je keje. Nanti virus ikut masuk sekali. Hehe..

    ReplyDelete
  18. baru2 ni akak hantar servis kat kedai je..
    kasi buang habuk2 yang terlekat kat dalam ni..rm50 hengget je!!
    *****************
    tia..
    nak buat tab menu mcm akak
    klik link ni..buat slow2..
    benda ni kena buat dengan tenang..heheh

    http://diana-senyumsenyum.blogspot.com/2011/03/tutorial-cara-pasang-jquery-lava-lamp.html

    ReplyDelete
  19. wah tips yang bagus! ziema tak penah guna pun benda alah kipas tu. hehe.

    ReplyDelete
  20. laptop saya ni tiap kali 'panas' je mesti akan mati sendiri.. pastu screen dia ade garis2 kt bawah (lebih kurang 2 inch)

    p/s : jaga tu jaga, tapi ntah kenapa..

    ReplyDelete
  21. salam tia...nak tanya u baiki kat area mana ye?....n u duduk mana?

    ReplyDelete