Cerita Aku Pasal Blogger


Tadi Tia ada jengah blog seorang blogger ni. Thanks Cerita Aku sebab sudi singgah blog Tia. Tia tertarik dengan tajuk entri dia "Maaf ! Saya Celupar..." Entri dia seakan-akan menyoal jadi Tia akan jawab soalan tu mengikut pandangan Tia. Semua jawapan-jawapan Tia secara ringkas okey!

1. Follow - Ketahuilah bahawa blogger-blogger lama tidak menyukai "I Follow You, You Follow Me". Mereka akan follow sesebuah blog tu kalau entri dia menarik. Percayalah.. kalau ramai follower pun, tapi sekadar sekali datang dan follow lepas tu tak datang-datang lagi tak da baiknya juga.

Ada follower takat bawah 100 tapi berpuluh orang yang komen entri dia. Ada lagi follower ramai, tapi yang komen entrinya setakat 2, 3 orang. Nak buat apa? Lain cerita kalau dia ada silent reader..

2. Shoutbox - Tia memang tak pasang shoutbox kat blog ni. Kenapa? Sebab perkara pertama yang akan dicari oleh blogger adalah shoutbox. Untuk? Tinggalkan jejak lepas tu blah. See? Tak ada perkembangan di situ. Yang suruh klik-klik iklan tu, tak payahlah. Kalau ikhlas nak klik, klik aje tak payah nak bagitau.

Kadang-kadang ada yang menipu kata dah klik tapi sebenarnya tak ada. Lagipun, Tia pernah baca. Mereka yang minta iklannya di klik, hasilnya tak halal. Betul ke? Maaf kalau Tia salah.

3. Masalah Blogger - Memang jadi masalah bila seseorang blogger tu nak orang lain baca entri dia tapi dia sendiri tak baca pun entri orang lain. Mana boleh macam tu. Kalau nak orang lain hargai penulisan kita, apakata kita pun hargai penulisan orang. Macam tu kan lebih baik.

Kesimpulannya, dalam dunia ni kita takkan dapat puaskan hati semua orang. Tak apa, buat aje apa yang korang rasa betul asalkan tak melampaui batas. Berbloglah secara berhemah..

Previous
Next Post »

27 comments

Click here for comments
siti suraya
admin
May 1, 2011 at 8:13 PM ×

nampak , sy sorang blogger yang berhemah . hehe . saya baca entry awak dan komen . err , follow sekali (:

Reply
avatar
Ayie
admin
May 1, 2011 at 8:25 PM ×

hahaha.. betul tu.. tak semestinya semua blog yang menyinggah blog kita, perlu di follow.. Pada teman, kalau blog tu menepati citarasa teman, teman follow le.. teman cari:

1.blog yang santai,
2.blog ''menghukum'' orang,
3.blog bebas (tak join politik), 4.blog fakta
5.blog hepi hepi
6.blog yang peramah
7.blog rajin bersembang
8.blog kepala senget

*blog nih dalam kategori kepala senget.. err, jangan maraa aaa.. gurau je.. hahahahaha.. ^^

^_^

Reply
avatar
Syat0za Zai
admin
May 1, 2011 at 8:32 PM ×

aihh akak ni =p

eh, baru follow zai ke??!! hahahaha

err, zai pkai advertslets, dah cerai talak dgn nuffnang.hahahah xD

Reply
avatar
Mira Fatin
admin
May 1, 2011 at 8:43 PM ×

btl3.. :) sy suka entri ini..HAHA XD
wpun mcm ade kna mngena ngn dri sndri..KAHKAH XD!

Reply
avatar
EYFAalias
admin
May 1, 2011 at 8:53 PM ×

ehehhee. nice entry. Memang selalu orang cari Shoutbox tu untuk tinggal jejak aje. Lepas tu tak datang2 dah =)

Reply
avatar
Syat0za Zai
admin
May 1, 2011 at 9:26 PM ×

0ooh, ambik madu dlu, pastu sepah buang yek xD

ntah lah, cari la kat google, apa yg best advertlets ni..hee~

Reply
avatar
nelly
admin
May 1, 2011 at 9:30 PM ×

masing2 kena sikap adil ..
kena tahu apa ceritanya ^^
untuk jadi blogger yang pro , lakukan hal yg pro dlm setiap tindakan ..
u follow me , i follow u ...
nelly selalu buat aje la ~~
kesian punya pasal ~

Reply
avatar
May 1, 2011 at 10:30 PM ×

btul tu...i follow u ke 63th ...

http://akutetapaku85.blogspot.com/

Reply
avatar
cik sakura
admin
May 1, 2011 at 10:35 PM ×

betul jugak..susah nak puaskan hati semua pihak..cik sakura singgah kembali disini..

Reply
avatar
MiSzy DiaN
admin
May 1, 2011 at 11:10 PM ×

tie..
aku asa mcm maw delete jak tu shoutbox tp syg.. hahahaa..
nati ku nda taw kalu ko tggl jejak atau nda.. tp ko mmg bhaa slalu jua komen d blog ku.. heeee..

Reply
avatar
MiSzy DiaN
admin
May 1, 2011 at 11:40 PM ×

tie..
blog aku berProblem.. huhu..
teda scroll box..

apa ni, kalu aku komen ko kan, ni kan pop up window..
tp teda scroll box..
semua blog aku buka, mcm tu..
teda scroll box..
payah aku maw komen.. huhu..
kena open terus.. huhu.. mcm na nie?

Reply
avatar
mian
admin
May 1, 2011 at 11:41 PM ×

betol tu.sudah brape kali dah bagitau kat shoutbox cakap dah fllow.kah3.ingat kite bengap sangat ke x bole nak detect.hadoi

Reply
avatar
MiSzy DiaN
admin
May 1, 2011 at 11:54 PM ×

nda taw nie..
stiap blog yg aku buka,
nda da scroll di tepi tmpt komen tu.. huhu..
tpksa aku buka besar, baru ada scroll utk ke bawah.. payah.. ntah napa nie..
mcm na nie tie? huhuhu

Reply
avatar
May 1, 2011 at 11:56 PM ×

hoho. setuju2.
especially yg bahgian follow and iklan tu.
=)

Reply
avatar
MiSzy DiaN
admin
May 1, 2011 at 11:56 PM ×

sama jua tue..
jump comment pn, nda dpt jua maw tekan publish komen sbb ndada scroll.. huhu mcm ni?

Reply
avatar
MiSzy DiaN
admin
May 2, 2011 at 12:14 AM ×

nahhh napa kalu aku komen masi ndada scroll nie? huhuhu

Reply
avatar
ApiAzul
admin
May 2, 2011 at 12:20 AM ×

:) kemas blog nie.. emm.. i follow u follow x nampak pun keberkesannanya dari segi peningkatan trafik.. :)
http://biruapi.net/blog/benci-bilang-cinta/petua-hilangkan-kesan-gigitan-cinta/#more-975

Reply
avatar
amny
admin
May 2, 2011 at 12:59 AM ×

setuju laaa...!!

amni ingat nak buang shoutbox gak...

tapi rasa sayang plak...uhuhhu

Reply
avatar
Misz-sakura
admin
May 2, 2011 at 1:01 AM ×

Dear tia,
Thanks ye folo mine. Nice blog tia, n byk info, nk folo jgk but then sy pye blog ad prob laa, dah lama x folo menfolo huhu, x dot folo org. Sory la tia ye =_="

Reply
avatar
Aku Skema
admin
May 2, 2011 at 1:04 AM ×

btoi tu..aku ni mmg suka komen..tapi follow yg best2 dah la..haha

Reply
avatar
GiveAsh
admin
May 2, 2011 at 1:16 AM ×

pandangan yang best..aku setuju denga semua poin yng ko bagi..oyeh!! :)

Reply
avatar
Misz-sakura
admin
May 2, 2011 at 1:19 AM ×

Huhu, tia, blog sy xley nk folo org la. Tekan2 then kuar je button folo pastu tp peliknya tak kuar pic sy means sy x folo la blog tu. ntah, pelik jgk la. Tatau nape haa, sobs3 sdey je huu

Reply
avatar
MISS LANZA
admin
May 2, 2011 at 10:58 AM ×

suka entry ini.
bagus2.

Reply
avatar
MISS LANZA
admin
May 2, 2011 at 10:58 AM ×

suka entry ini.
bagus2.

Reply
avatar
Cerita Aku
admin
May 2, 2011 at 12:30 PM ×

Wahhh cerita aku baru terbaca entry ni hehe...macam ni rupanya dunia blogger yerk...

Mekasih bebanyak kerana telah menyedarkan cerita aku yang baru sehari dua jadi blogger dah bermulut celupar hehe...

Nampaknya kena bersara awal la nie

Reply
avatar
Haida
admin
May 2, 2011 at 1:11 PM ×

betul tu dah mai blog pastu suh follow, bila dah follow tak reti nak follow balik tak hapa-hapa...

Reply
avatar
Arnold
admin
February 14, 2012 at 11:45 AM ×

hallo...
http://profitcenters7.blogspot.com/

Reply
avatar