Jangan Hina Pekerjaan Itu

Tolong, tolong dan tolong! Tolong jangan hina pekerjaan yang tak tinggi mana gajinya. Yelah, mentang-mentang orang tu kerja cleaner aje kan. Cleaner, cleaner dia pun sekurang-kurangnya dia yang membersihkan semuanya. Kalau tak ada cleaner, tandas-tandas awam tu dah sah-sah kotor gila kan.

Lagi kerja yang dianggap rendah. Security! Apalah salah security tu. Kan halal kerja tu. Bukan membunuh. Ada satu peristiwa yang buatkan Tia tak pandang rendah dengan security ni. Masa Tia pergi bandar dekat Centre Point Kota Kinabalu Sabah, ada security ni.

Mat Salleh tu bertanya sesuatu dekat security tu dan tak sangka sangat security tu boleh cakap english. Lancar pula tu. Kalah Tia yang tergagap-gagap ni bila nak speaking. Orang sekeliling security tu pun duk tengok security tu bercakap. Tergamam le tu.

Kesimpulannya, tak kiralah kerja tu rendah mana pun kecuali kerja yang SALAH. Janganlah pandang rendah dekat diorang ye. Cuba korang bayangkan kalau korang di tempat mereka tu. Apa perasaan korang..

Previous
Next Post »

25 comments

Click here for comments
EYFAalias
admin
May 9, 2011 at 6:59 PM ×

tak semestinya orang yang kerja biasa-biasa ni dorang tak berilmu dan kadang-kadang ada yang lebih berilmu dari kite. Siapa tahu?. tak elok pandang rendah pada orang lain kan tia? tak kesah la dari segi pekerjaan or yang berkaitan dengannya :)

nice entry tia ^.^

Reply
avatar
cik sakdi
admin
May 9, 2011 at 7:02 PM ×

tia betul tu sometimes nampak org pandang sinis kat pakcik tukang sapu. makin dibuangnye sampah. benci tol

Reply
avatar
May 9, 2011 at 7:09 PM ×

memang tak patut hina pekerjaan orang lain... apa jua pekerjaan andai sumbernya halal tetap dipandang Allah jugak :)

Reply
avatar
May 9, 2011 at 7:37 PM ×

btul2...
setiap peekerjaan ade kelebihan...

ak ni
ntah bile la nak lancar
speaking... =)

Reply
avatar
adwafarahin
admin
May 9, 2011 at 7:48 PM ×

kita pon sbnrnye xde hak nk hina org lain pon

kita manusia sume sama saja

Reply
avatar
miss fatihah
admin
May 9, 2011 at 8:31 PM ×

betul! janji halal bg kat ank isteri :)

Reply
avatar
nelly
admin
May 9, 2011 at 8:34 PM ×

yup ..jnji ia halal ..

Reply
avatar
ZWAN SABRI
admin
May 9, 2011 at 8:55 PM ×

Yeah. jangan hina pekerjaan orang.. walupun pekerjaan depa x seberapa tapi janji depa bekerja untuk mencari rezeki yg halal.. tanpa depa, kita tak akan hidup aman dan bersih macam nii.. ;)

MySuaraBlog: Penangan Harga Setem

Reply
avatar
May 9, 2011 at 9:17 PM ×

sokong cik tia 120%..
yaaa . .:)

Reply
avatar
shatooman
admin
May 9, 2011 at 9:22 PM ×

setuju ngan tia..asalkan kerja yg halal, semuanya elok dan tak boleh di pandang hina.. takde cleaner, maka kotorlah pejabat org kaya, takde tukang sapu, bertimbunlah sampah sarap..security pon dah naik gaji skrg ni..paling min pon 1k.. ok dah~

Reply
avatar
May 9, 2011 at 9:45 PM ×

btol btol btol....kalo diorang x jadi cleaner n security...saper plak nak jadik bersihkan kawasan n jaga keselamatan kita kan....as long as keje tuh halal..ok lah ;p

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
May 9, 2011 at 9:50 PM ×

tak patut..tak patut... jgn hina menghina...bgus sgt ke yg gji besar..

Reply
avatar
Opah Kentang
admin
May 9, 2011 at 10:31 PM ×

tau takpe tia!
Opah pun tak suke kalau orang2 yang keje macam cleaner ke..orang majlis bandaran ke.
Dorang kan orang jugak!
kalau dorang takde..dunia nie kotor!!
:)

Reply
avatar
May 9, 2011 at 10:31 PM ×

betul tu..janji kerja yg diowang buat tu halal ^^

Reply
avatar
adan
admin
May 9, 2011 at 11:46 PM ×

serius beb.. kadang aku dapat selami perasaan cleaner bila orang lalu lalang pijak lantai yg baru dia mop.. sakit hati woo tgk,,

Reply
avatar
awEEN
admin
May 10, 2011 at 12:10 AM ×

awak..pengalaman saya dengar sorang makcik ni ckp pada anak dia, kalau tak nak belajar pandai2 jadik la askar yg keje atas arhan org tu..padahal abah saya adalah askar..sentap sgt masa tu tau huhuh...

Reply
avatar
Ayie
admin
May 10, 2011 at 2:37 AM ×

Dun judge a book by its kulit.. hahahahaa

Reply
avatar
apik pehe
admin
May 10, 2011 at 5:04 AM ×

tau takper..wat la keje asalkan halal

Reply
avatar
MiSzy DiaN
admin
May 10, 2011 at 9:33 AM ×

aduinaaa~
keja bhaa aku nie..
baru smpai opis.. hehehee

nda jua aku lupa ko arr.. hehe

Reply
avatar
MiSzy DiaN
admin
May 10, 2011 at 10:33 AM ×

nahh nong.. baca nie dulu :)
hehehe..

Reply
avatar
Miss Shikio
admin
May 10, 2011 at 10:35 AM ×

sgt setuju jugak!

masa kat hostel dulu, tiap2 pagi mesti ada mak cik cleaner dtg. Kalau Shikio lalu tepi mak cik tu, Shikio akan bg salam dan senyum kat mak cik tu

senyuman kan satu sedekah. mereka mencari rezeki halal, jgn lah kita nak buat sombong ngan diorg ni. Mereka pon ada perasaan.

Reply
avatar
Mohd Ridhuan
admin
May 10, 2011 at 10:58 AM ×

keje ape2 pun..
yang pentg halal...
keje tggi2 kalo xde nilai etika yang baik buat pe...

Reply
avatar
Miss Tira
admin
May 10, 2011 at 11:57 AM ×

Selagi ianya perkerjaan yang halal ia tetap mulia disisi Allah. Tanpa mereka berkhidmat tiada keselesaan untuk kita. Nice entri.

Reply
avatar
May 10, 2011 at 12:04 PM ×

eh...
rasanye dah komen semalam...
x approved ke... hehe

Reply
avatar
cemomoi
admin
May 10, 2011 at 1:18 PM ×

setiap orang ada tugas dan peranan serta sumbangannya... tak akan ada orang kaya kalau takde kuli nak tolong kerjakan ladang atau bisnes dia dan camtu le yang lainnya... kita kena respek pada semua orang walopon mungkin kelihatan hina pada mata yang memandang

Reply
avatar