Monday, May 9, 2011

Jangan Hina Pekerjaan Itu

Tolong, tolong dan tolong! Tolong jangan hina pekerjaan yang tak tinggi mana gajinya. Yelah, mentang-mentang orang tu kerja cleaner aje kan.... thumbnail 1 summary
Tolong, tolong dan tolong! Tolong jangan hina pekerjaan yang tak tinggi mana gajinya. Yelah, mentang-mentang orang tu kerja cleaner aje kan. Cleaner, cleaner dia pun sekurang-kurangnya dia yang membersihkan semuanya. Kalau tak ada cleaner, tandas-tandas awam tu dah sah-sah kotor gila kan.

Lagi kerja yang dianggap rendah. Security! Apalah salah security tu. Kan halal kerja tu. Bukan membunuh. Ada satu peristiwa yang buatkan Tia tak pandang rendah dengan security ni. Masa Tia pergi bandar dekat Centre Point Kota Kinabalu Sabah, ada security ni.

Mat Salleh tu bertanya sesuatu dekat security tu dan tak sangka sangat security tu boleh cakap english. Lancar pula tu. Kalah Tia yang tergagap-gagap ni bila nak speaking. Orang sekeliling security tu pun duk tengok security tu bercakap. Tergamam le tu.

Kesimpulannya, tak kiralah kerja tu rendah mana pun kecuali kerja yang SALAH. Janganlah pandang rendah dekat diorang ye. Cuba korang bayangkan kalau korang di tempat mereka tu. Apa perasaan korang..

25 comments

  1. tak semestinya orang yang kerja biasa-biasa ni dorang tak berilmu dan kadang-kadang ada yang lebih berilmu dari kite. Siapa tahu?. tak elok pandang rendah pada orang lain kan tia? tak kesah la dari segi pekerjaan or yang berkaitan dengannya :)

    nice entry tia ^.^

    ReplyDelete
  2. tia betul tu sometimes nampak org pandang sinis kat pakcik tukang sapu. makin dibuangnye sampah. benci tol

    ReplyDelete
  3. memang tak patut hina pekerjaan orang lain... apa jua pekerjaan andai sumbernya halal tetap dipandang Allah jugak :)

    ReplyDelete
  4. btul2...
    setiap peekerjaan ade kelebihan...

    ak ni
    ntah bile la nak lancar
    speaking... =)

    ReplyDelete
  5. kita pon sbnrnye xde hak nk hina org lain pon

    kita manusia sume sama saja

    ReplyDelete
  6. betul! janji halal bg kat ank isteri :)

    ReplyDelete
  7. Yeah. jangan hina pekerjaan orang.. walupun pekerjaan depa x seberapa tapi janji depa bekerja untuk mencari rezeki yg halal.. tanpa depa, kita tak akan hidup aman dan bersih macam nii.. ;)

    MySuaraBlog: Penangan Harga Setem

    ReplyDelete
  8. sokong cik tia 120%..
    yaaa . .:)

    ReplyDelete
  9. setuju ngan tia..asalkan kerja yg halal, semuanya elok dan tak boleh di pandang hina.. takde cleaner, maka kotorlah pejabat org kaya, takde tukang sapu, bertimbunlah sampah sarap..security pon dah naik gaji skrg ni..paling min pon 1k.. ok dah~

    ReplyDelete
  10. btol btol btol....kalo diorang x jadi cleaner n security...saper plak nak jadik bersihkan kawasan n jaga keselamatan kita kan....as long as keje tuh halal..ok lah ;p

    ReplyDelete
  11. tak patut..tak patut... jgn hina menghina...bgus sgt ke yg gji besar..

    ReplyDelete
  12. tau takpe tia!
    Opah pun tak suke kalau orang2 yang keje macam cleaner ke..orang majlis bandaran ke.
    Dorang kan orang jugak!
    kalau dorang takde..dunia nie kotor!!
    :)

    ReplyDelete
  13. betul tu..janji kerja yg diowang buat tu halal ^^

    ReplyDelete
  14. serius beb.. kadang aku dapat selami perasaan cleaner bila orang lalu lalang pijak lantai yg baru dia mop.. sakit hati woo tgk,,

    ReplyDelete
  15. awak..pengalaman saya dengar sorang makcik ni ckp pada anak dia, kalau tak nak belajar pandai2 jadik la askar yg keje atas arhan org tu..padahal abah saya adalah askar..sentap sgt masa tu tau huhuh...

    ReplyDelete
  16. Dun judge a book by its kulit.. hahahahaa

    ReplyDelete
  17. tau takper..wat la keje asalkan halal

    ReplyDelete
  18. aduinaaa~
    keja bhaa aku nie..
    baru smpai opis.. hehehee

    nda jua aku lupa ko arr.. hehe

    ReplyDelete
  19. nahh nong.. baca nie dulu :)
    hehehe..

    ReplyDelete
  20. sgt setuju jugak!

    masa kat hostel dulu, tiap2 pagi mesti ada mak cik cleaner dtg. Kalau Shikio lalu tepi mak cik tu, Shikio akan bg salam dan senyum kat mak cik tu

    senyuman kan satu sedekah. mereka mencari rezeki halal, jgn lah kita nak buat sombong ngan diorg ni. Mereka pon ada perasaan.

    ReplyDelete
  21. keje ape2 pun..
    yang pentg halal...
    keje tggi2 kalo xde nilai etika yang baik buat pe...

    ReplyDelete
  22. Selagi ianya perkerjaan yang halal ia tetap mulia disisi Allah. Tanpa mereka berkhidmat tiada keselesaan untuk kita. Nice entri.

    ReplyDelete
  23. eh...
    rasanye dah komen semalam...
    x approved ke... hehe

    ReplyDelete
  24. setiap orang ada tugas dan peranan serta sumbangannya... tak akan ada orang kaya kalau takde kuli nak tolong kerjakan ladang atau bisnes dia dan camtu le yang lainnya... kita kena respek pada semua orang walopon mungkin kelihatan hina pada mata yang memandang

    ReplyDelete