Monday, May 16, 2011

Tukar Saiz Tulisan Blog Untuk Pengunjung

Nampaknya, banyak respon yang baik dari korang lepas Tia tukar template kat blog ni. Tapi ramai juga yang komen minta Tia besarkan lagi saiz... thumbnail 1 summary
Nampaknya, banyak respon yang baik dari korang lepas Tia tukar template kat blog ni. Tapi ramai juga yang komen minta Tia besarkan lagi saiz tulisan kat blog Tia ni. Yelah, mata kita semua bukan sama kan.

Bagi mengatasi masalah ini, Tia dah jumpa satu penyelesaian. Tia boleh kekalkan saiz tulisan yang Tia mau kat blog ni tanpa ganggu pandangan korang. Korang tengok dekat sidebar Tia tu "TUKAR SAIZ FONT PADA BLOG TIA". Kliklah gambar yang ada simbol +(besarkan) dan -(kecilkan).

Sekarang, Tia akan ajar pula korang macamana nak buat ye. Korang cuma perlu salin code di bawah dan pergi Design > Page Elements > Add a Gadget > Pilih HTML/JavaScript > Save!

<center><a href="javascript:ts('body',1)"><img src="http://2.bp.blogspot.com/_Uewx15poqQo/TLW8IwSXkjI/AAAAAAAAAkI/-56Uc_AWmlA/s1600/zoom-in.png" title="Larger Font" /></a> <a href="http://www.blogger.com/rearrange?blogID=131131359978220857&amp;action=editWidget&amp;sectionId=sidebar&amp;widgetType=null&amp;widgetId=HTML6"><img src="http://3.bp.blogspot.com/_Uewx15poqQo/TLW8JXKCRXI/AAAAAAAAAkM/5z-SP2vZAMg/s1600/zoom-out.png" title="Smaller Font" /></a></center>
<script src="http://www.yourjavascript.com/408317151301/royaltutorresizer.js" type="text/javascript"></script>


Ada apa-apa masalah seperti error, tolong bagitau Tia ye ;)

13 comments

 1. siapa rabun jauh boleh la zoom. ehehhee. nice tips :)

  ReplyDelete
 2. baru besar btul tulisan..hehehe

  ReplyDelete
 3. bagus lah tia ni, ade jalan penyelesaian. terima kasih.. :)

  ReplyDelete
 4. hehee , boleh kasi zoom besar2 kan ..

  ReplyDelete
 5. perghh.. bijaknya ko tia.. salute aku woo..

  ReplyDelete
 6. wahhh..apik ingtkn joomlaa jer ader..hehe

  ReplyDelete
 7. Jom blogger support blogger.. follow u.. ;-)

  ReplyDelete
 8. mata saya still okay lagi..

  dah makin maju pulak tia ni ye..hehe

  ReplyDelete