Sunday, May 29, 2011

Kos Perbelanjaan Kahwin

Assalamualaikum .. Terima kasih sudi singgah blog Tia dan baca entri ;) Macam yang kita tahu, hidup pada masa sekarang sangat-sangat m... thumbnail 1 summary
Assalamualaikum .. Terima kasih sudi singgah blog Tia dan baca entri ;)

Macam yang kita tahu, hidup pada masa sekarang sangat-sangat memerlukan kos yang tinggi bukan (mak aih, skemanya ayat). Secara tak langsung, ia mempengaruhi juga kos perbelanjaan kahwin. Hehe!

Kali ni Tia nak cerita pasal kahwin. Gatal? Meh Tia lempang laju-laju. Macamlah korang tak kahwin. Sambung. Setakat ni yang Tia tau kalau nak kahwin sekurang-kurangnya duit kena ada RM30,000. (gile weh!)

Kalau banyak itulah, bagi mereka yang gaji tak seberapa (untuk lelaki) dah sah-sah membujang sampai ke tua. Nak buat apa belanja banyak sampai macam tu cuma untuk kahwin?

"Kahwin tu kan sekali dalam seumur hidup.."

Ooh, mentang-mentang sekali dalam seumur hidup kena buat majlis yang tip top lah? Wedding of The Year? Macam tu? Weh, weh! Sape yang boleh jamin itu adalah perkahwinan kau yang pertama dan akhir?

Jangan dek kerana Wedding of The Year tu, lepas kahwin makan batu. Batu. Tak tau batu? Alaa, yang keras tu. Eh, korang makan ke? Grr~ Simpanlah duit yang banyak-banyak tu untuk masa depan bila dah ada anak nanti.

20 comments

  1. btul tu...makan batu,pasir..hehehe..bleh ke mkn pasir..hhehehe.. jgn mintk mahal2 sgt..

    ReplyDelete
  2. Sebab tu sampai sekarang tak kawin lagi. Huhuhu..

    blog sharifdez

    ReplyDelete
  3. tau takper..buat2 gempak camtu la yg jadikan anak bini tak cuko makan lepas tu

    ReplyDelete
  4. @Arulchelsea : hakikat sebenar kita tak boleh makan batu dan pasir pun ;)

    @Sharif Dez : haha! ye ke ? adesss ..

    @apik pehe : betol ! kahwin punya pasal kena pinjam sana sini . lepas kahwin hidup untuk bayo hutang je lah . grr ~

    ReplyDelete
  5. tu la pasal ayie sibuk keje siang malam.. nak minang lisa surihani punya pasal laa.. HAHAHA

    ReplyDelete
  6. InsyaAllah akan cuba minimizekan perbelanjaan kawin... akan cuba manage betul-betul... kalau setakat 30k sekarang tu dah biasa.. haishh takut plak nak kawin padahal masa dah dekat..

    maap semalam tak sempat blogwalking... Ticer keluar meronggeng sampai lewat malam... :)

    ReplyDelete
  7. batu pun kalau d rebus leh jadi cair... hahaha

    ReplyDelete
  8. 30ribu,,,,
    bnyk la tu...
    kalo keje lam golongan profesional...sekjap je kumpul duit bnyk tu...
    bagi golongan sokongan2 ni...
    makan masa tu...
    tu yang sekarang...
    ramai laki yng duk bujang je...

    ReplyDelete
  9. Kerana kos kawin yang meningkat, ramai kini yang kawin meminjam wang dari bank. Apa nak buat, kawin guna pinjaman bank, lepas kawin isteri atau suami dipinjam pula oleh orang lain...

    ReplyDelete
  10. mahalnye nak kawen... huhu
    x cukup lagi...=P

    ReplyDelete
  11. Lagi dikesalkan, ada yg terpaksa berhutang dgn bank sampai puluhan ribu ringgit utk melangsungkan perkahwinan. lagi malang, hayat hutang tu lebih lama dari hayat perkahwinan( bercerai)

    ReplyDelete
  12. hahahaha. ala taknak la makan batu. keras. makan pasir la lembut sikit. leh x tia? ehehhehehe

    ReplyDelete
  13. @Ayie : hahaa . kalau dengan lisa surihani , tak cukup RM30,000 . cepat2 kumpul duit ye . kang melepas lak si lisa tuh ;)

    @Ticer Wann : Ticer dah nak kahwin ? biar betul ? yeaaa ;)

    @Ketam Batu : batu boleh cair ? hahaa ..

    @Mohd Ridhuan : maksiat pun semakin menjadi ye .. grr !

    @JR Online : tu yang tak nak tu ..

    @Shamsuddin Amin : tak cukup tak leh kahwin .. haha ;)

    @shameel Iskandar : yep! hayat hutang lagi lama dari hayat perkahwinan . elok sangatlah tu ..

    @EYFAalias : hahaa . EYFA nak makan pasir ke ? hehe

    ReplyDelete
  14. haish... biar betul rm300000.. baik nikah jak la.. no sanding2.. nak simpan duit untuk bakal bini.. ndak sanggup tgk bini makan batu... ahaha

    ReplyDelete
  15. ikut saiz periuk nasi sendiri lah ek..
    :)

    ReplyDelete
  16. makan batu? kalu mkn gula batu tu ble terima jugak ah. *tp nnti kena kencing manis pulak* hehehe

    ReplyDelete
  17. @adan : tu lah tu . tapi tau lah mulut orang . bila kita buat yang ala kadar jak mesti mau bercakap . terlanjurlah , mengandunglah , takda duitlah sebab tu buat majlis yang sederhana jak ..

    @NARDtheNERD : yup! sebaiknya ;)

    @CikPuan Fara : harga gula pun dah naik sekarang ;)

    ReplyDelete
  18. ade orang 30k tu baru utk duit hantaran jek. belom lg utk yg lain. hehe :p

    ReplyDelete
  19. @Siti Safiyyah : uish , biar betul ? mak aihhh ..

    ReplyDelete
  20. salam,
    saya pun ada post sendiri ttg contoh belanja kahwin, harap membantu kepada yg mencari. :)

    http://malek-faisal.blogspot.com/2011/01/contoh-belanja-kenduri-kahwin.html

    ReplyDelete