Selamat Datang Ke IPT/IPTA

Tak lama lagi bermulalah kehidupan baru adik-adik sebagai pelajar IPT atau IPTA kan. Ada masuk maktab, kolej, Politeknik, UiTM, Matriks. Tahniah akak ucapkan! Lepas ni boleh sambung belajar lagi tinggi kan kasi bangga mak ayah.

Tapi ingat dik, kehidupan di situ dah tak sama macam di sekolah rendah atau menengah. Dah semakin mencabar. Jangan sampai silap langkah, buruk padahnya. Sentiasa ingatkan diri apa tujuan adik berada di situ.

Akak bukan apa, dah banyak yang akak tengok mula berubah bila dah jadi pelajar IPT/IPTA. Yang perempuannya makin galak. Yelah, mak ayah dah tak ada dah nak jaga dekat-dekat. Boleh dating-dating.

Yang lelaki pula, duk perabis duit yang mak ayah kasi buat belanja awek. Kalau satu awek takpa, kalau sampai 3 macamana? Jangan malukan diri dan keluarga. Ingat, keluarga menaruh harapan kat adik tu. Jangan hampakan dorang. Semoga berjaya ;)

Amny, good luck!
Belajar sungguh-sungguh tau ;)
Adik Zai@Syatoza shayamm,
Jawab SPM elok-elok :)

Previous
Next Post »

13 Comments

Click here for Comments
adwafarahin
admin
May 17, 2011 at 6:23 PM ×

gud luck kpd adik2 juga

pandai2 lah pilih kawan nnt

kwn yg nk melingkup byk
kwn yg nk membw kpd kejayaan ssh nk cri so pandai2 la pilih :)

Reply
avatar
ZWAN SABRI
admin
May 17, 2011 at 7:12 PM ×

yeah. btol tu.. zwan pown masa mula2 masuk UiTM, kira nak enjoy jer sebab shock culture kot. Yela, kat U, baju bebas, then kelas ada petang ada pagi.. Nak ponteng pown xde sapa yg nak halang.. Tapi akhirnya CGPA terok gila. Sem 2 baru dah berubah balik.. HUHU

MySuaraBlog: Pilihan Lelaki : Wanita Bekerjaya atau Suri Rumah?

Reply
avatar
May 17, 2011 at 7:54 PM ×

All the best to adik-adik akak... terasa nak sambung belajar la pulok..penat keje...wuuuu

Reply
avatar
EYFAalias
admin
May 17, 2011 at 8:49 PM ×

nasihat yang bernas. Sekarang makin susah nak dapat tempat kat IPTA. so, kalau dah dapat masuk jangan sia2kan. Belajar rajin-rajin kan tia kan? Kalau dapat pointer cemerlang mesti mak ayah gembira ta terkata. =)

Reply
avatar
ABU
admin
May 17, 2011 at 9:17 PM ×

ucapan yg bagus..terharu baca, aku tak sbr nak masuk U, doakan kejayaanku ya kak..:D

Reply
avatar
adan
admin
May 17, 2011 at 9:27 PM ×

wah... terima kasih akak tia... saya sgt menghargai nasihat ini..

syaa sebagai perantau mmg rasa jugak joo kebebasan.. kena sentiasa beringat..

Reply
avatar
Arpiiz
admin
May 17, 2011 at 9:43 PM ×

betul tu, kalau dah masuk ke ipt ni kena pandai jaga diri..

Reply
avatar
Ezay Hadry
admin
May 17, 2011 at 9:56 PM ×

adik ezay dapat matrik ngan diploma uitm..tak tau nak g mane..sian plak..target nak ambik asasi TESL english tp tak dapat

Reply
avatar
ieka.H
admin
May 17, 2011 at 11:23 PM ×

wahh..nak wish jugak.. selamat menempuh alam universiti adik adikku..
dgr nchat kak tia..
confirm korang akan culture shock dgn life kt u..
gudluck ok

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
May 17, 2011 at 11:48 PM ×

wahhhh akak dah membebel ni...hehe.. pada adik2 tu dengar ek...

Reply
avatar
deDetz
admin
May 18, 2011 at 7:05 AM ×

hihihi~ tak lama lagi sy pun nak pgi ipt daa~ =D

Reply
avatar
Hanim Mahali
admin
May 18, 2011 at 11:04 PM ×

Gud Luck kepada adik-adik jugak!!! Cabaran di IPT memamng sangat banyak. Kena pandai hadapinya...

Reply
avatar
Syat0za Zai
admin
January 27, 2012 at 2:41 PM ×

eh, baru perasan ade nama zai..hahaha Thanks kak! ;D sorry kak , zai baru tahu..huhu :)

skang zai dah habis spm dah :D

Reply
avatar