Tuesday, May 17, 2011

Selamat Datang Ke IPT/IPTA

Tak lama lagi bermulalah kehidupan baru adik-adik sebagai pelajar IPT atau IPTA kan. Ada masuk maktab, kolej, Politeknik, UiTM, Matriks. Tah... thumbnail 1 summary
Tak lama lagi bermulalah kehidupan baru adik-adik sebagai pelajar IPT atau IPTA kan. Ada masuk maktab, kolej, Politeknik, UiTM, Matriks. Tahniah akak ucapkan! Lepas ni boleh sambung belajar lagi tinggi kan kasi bangga mak ayah.

Tapi ingat dik, kehidupan di situ dah tak sama macam di sekolah rendah atau menengah. Dah semakin mencabar. Jangan sampai silap langkah, buruk padahnya. Sentiasa ingatkan diri apa tujuan adik berada di situ.

Akak bukan apa, dah banyak yang akak tengok mula berubah bila dah jadi pelajar IPT/IPTA. Yang perempuannya makin galak. Yelah, mak ayah dah tak ada dah nak jaga dekat-dekat. Boleh dating-dating.

Yang lelaki pula, duk perabis duit yang mak ayah kasi buat belanja awek. Kalau satu awek takpa, kalau sampai 3 macamana? Jangan malukan diri dan keluarga. Ingat, keluarga menaruh harapan kat adik tu. Jangan hampakan dorang. Semoga berjaya ;)

Amny, good luck!
Belajar sungguh-sungguh tau ;)
Adik Zai@Syatoza shayamm,
Jawab SPM elok-elok :)

13 comments

  1. gud luck kpd adik2 juga

    pandai2 lah pilih kawan nnt

    kwn yg nk melingkup byk
    kwn yg nk membw kpd kejayaan ssh nk cri so pandai2 la pilih :)

    ReplyDelete
  2. yeah. btol tu.. zwan pown masa mula2 masuk UiTM, kira nak enjoy jer sebab shock culture kot. Yela, kat U, baju bebas, then kelas ada petang ada pagi.. Nak ponteng pown xde sapa yg nak halang.. Tapi akhirnya CGPA terok gila. Sem 2 baru dah berubah balik.. HUHU

    MySuaraBlog: Pilihan Lelaki : Wanita Bekerjaya atau Suri Rumah?

    ReplyDelete
  3. All the best to adik-adik akak... terasa nak sambung belajar la pulok..penat keje...wuuuu

    ReplyDelete
  4. nasihat yang bernas. Sekarang makin susah nak dapat tempat kat IPTA. so, kalau dah dapat masuk jangan sia2kan. Belajar rajin-rajin kan tia kan? Kalau dapat pointer cemerlang mesti mak ayah gembira ta terkata. =)

    ReplyDelete
  5. ucapan yg bagus..terharu baca, aku tak sbr nak masuk U, doakan kejayaanku ya kak..:D

    ReplyDelete
  6. wah... terima kasih akak tia... saya sgt menghargai nasihat ini..

    syaa sebagai perantau mmg rasa jugak joo kebebasan.. kena sentiasa beringat..

    ReplyDelete
  7. betul tu, kalau dah masuk ke ipt ni kena pandai jaga diri..

    ReplyDelete
  8. adik ezay dapat matrik ngan diploma uitm..tak tau nak g mane..sian plak..target nak ambik asasi TESL english tp tak dapat

    ReplyDelete
  9. wahh..nak wish jugak.. selamat menempuh alam universiti adik adikku..
    dgr nchat kak tia..
    confirm korang akan culture shock dgn life kt u..
    gudluck ok

    ReplyDelete
  10. wahhhh akak dah membebel ni...hehe.. pada adik2 tu dengar ek...

    ReplyDelete
  11. hihihi~ tak lama lagi sy pun nak pgi ipt daa~ =D

    ReplyDelete
  12. Gud Luck kepada adik-adik jugak!!! Cabaran di IPT memamng sangat banyak. Kena pandai hadapinya...

    ReplyDelete
  13. eh, baru perasan ade nama zai..hahaha Thanks kak! ;D sorry kak , zai baru tahu..huhu :)

    skang zai dah habis spm dah :D

    ReplyDelete