Saturday, May 14, 2011

Posisi Tidur Korang Macamana?

Tia jengah satu blog tadi. Terima kasih le kat empunya blog sebab lepas je singgah blog dia tetiba keluar idea nak buat satu entri. Okey-oke... thumbnail 1 summary
posisi tidur
Tia jengah satu blog tadi. Terima kasih le kat empunya blog sebab lepas je singgah blog dia tetiba keluar idea nak buat satu entri. Okey-okey, Tia kasi backlink sama Apik Pehe ye.

Tia nak cerita pasal tidur. Ini pengakuan berani malu Tia. Haha! Dulu, Tia tidur buas tau. Orang Sabah kata, gundah. Tidur yang tak tetap posisinya. Ah yelah semua tidur tak tetap posisi.

Tapi Tia dulu memang buas masa tidur. Sebelum tidur elok je posisi. Sekali bangun esok pagi, mak aih! Kaki kat kepala katil, kepala kat kaki katil. Bantal semua jatuh bawah. Haha! Tu dulu lah. Masa budak-budak. Biasalah kan.

baby comel tidur
Ni sedikit info yang korang perlu tau pasal posisi tidur ye..
1. Tidur Meniarap - Bahaya cara ni sebab bila dah lama sangat dengan posisi macam ni, akan menyebabkan kesukaran pernafasan yang boleh ganggu jantung dan otak. Boleh bawa maut tau tak!
Selain tu, tidur secara meniarap juga dilarang dalam Islam. “Bangunlah kamu dari tidur dan duduklah sesungguhnya ini adalah cara tidur ahli neraka jahannam.” (Hr Ibnu Majah)
2. Tidur Menelentang - Bernafas dengan mulut lebih menyebabkan seseorang itu terkena selsema di musim sejuk dan juga menyebabkan keringnya gusi yang akhirnya menyebabkan radang.
3. Tidur Mengiring Ke Kiri - Tidur mengiring ke kiri pun tidak elok kerana jantung ketika itu dihimpit oleh paru kanan yang mana ia lebih besar dari paru kiri.
4. Tidur Yang Terbaik - Tidur yang terbaik adalah dengan kedudukan mengiring ke kanan kerana paru kiri lebih kecil daripada paru kanan. Ini menyebabkan jantung menanggung benda yang lebih ringan. Hati juga akan dalam kedudukan tetap stabil dan tidak tergantung. sumber
Jadi, lepas ni pandai-pandai lah korang nak memilih cara tidur ye.. Selamat tidur ;)

19 comments

  1. KE KANAN. OK. DULU I TAHU PASAL NI, BBUT I LUPE EITHER KIRI OR KANAN. TENKS BG INFO NI

    ReplyDelete
  2. akak tidur guna semua cara tu..
    dari 1-4..
    hahaha..
    memula tidur memang la mengiring ke kanan..
    bila dah terlelap bukan sedar apa dah..
    sedar2 kat bawah katil..
    heheheh

    ReplyDelete
  3. masa aku zaman ribena dulu.. aku pernah dengar klu kita tidur meniarap seolah0olah kita tengah beromen dengan syaitan..

    dulu time kecik dulu aku lebih kurang kau jugak..

    ReplyDelete
  4. ooo tidur pon ade care yer :)

    tq :)

    ReplyDelete
  5. farah kadang2 suka mengiring posisi kiri...huhuhuhuh

    ReplyDelete
  6. cara sy tidor ade dua...

    ke kiri ye pon,,,
    ke kanan ye pon...

    janji..bantal n selimut sampai sekarang mesti dh ade kt bawah katil,,


    hahaha...

    xthu la mcm mna sy tidor,..
    maluuuu...

    ReplyDelete
  7. Macam2 posisi tidur . hehe . Comel pulak budak kecik tu tidur ;D

    ReplyDelete
  8. tidor mengiring sebelah kanan adalah sunnah rasulullah..tido mcm tu la yg paling baik.. btw, nice entry la tia~ ^^

    ReplyDelete
  9. Assalam..
    singgah follow.thanks...
    Masa kecik2 tidur meniarap, bila dah besar, suka mengiring ke kiri dan kanan..

    Teratak Usang

    ReplyDelete
  10. wyna kadang2 kiri,kadang2 kanan..tp,lg sedap kanan la..kan ikut sunnah rasulullah :D
    tp,lg bagus klau kanan menghadap kiblat,kan? hee~

    ReplyDelete
  11. btul ke dulu je ni buas..bukn skang pun buas ke smpai bawah katil..hehehe..(gurau je)
    sy tido mcm dlm gambar tu...hahaha..

    ReplyDelete
  12. ops lupa..gambar atas ek..bukn gmbar baby tido tu..yg baby tu kdg2 je sy tido mcm tu..hahahaha

    ReplyDelete
  13. wah ye ke..aku mmg selalu tidur meniarap.. nak strt tido mena menirap..kalau dah nyenyak aku dah tak tau dah..tidur mengangkang la kot..hahahahaha..

    ReplyDelete
  14. Tira tak pernah tahu Tira tidur gaya macam mana. Tak ada orang cakapkan lagi. Kui kui :p

    ReplyDelete
  15. tido menelentang.. tapi badan tindih dengan bantal..lengan letak atas dahi.. macam org berpikir je.. haha

    ReplyDelete
  16. amni dr dulu till sekarang tido ayu jee....haha

    ReplyDelete
  17. Saya ade atas katil,bangun pagi ade kat lantai

    ReplyDelete