Sunday, February 22, 2015

Selain dari Ais Krim Pasu

Baru lepas baca entri pasal aiskrim pasu. Setakat ni, belum merasa lagi makan aiskrim pasu tu. Nak cakap teringin pun, tak juga. Sebab, bila sebut aiskrim. Satu jenis aiskrim yang akan PAPP! muncul dalam imaginasi aku.

KARAMELL ALMONDO ( Home Made Soft Ice Cream)

Okey aku tau. Nama macam belit sikit. Panjang pula tu. Nak kata femes, memang no komen. Tapi bagi aku, ni aiskrim yang buat aku rasa macam nak makan berkali-kali. Gile sedap ah.


Aiskrim dekat kedai ni serious banyak sangat pilihan. Tapi yang dalam banyak-banyak tu juga, aku suka yang normal je. Entah apa benda nama aku tak ingat. Sebab masa nak beli tu, just pergi kaunter dan tunjuk je gambar kalau lidah agak terbelit nak nyebutnya.

Kalau dekat Semenanjung, aku tak sure sangat dekat mana kedai ni ada. Tapi kalau dekat Sabah, especially Kota Kinabalu. Aku tau. Ada dua cawangan. Satu dekat Centre Point, tingkat paling atas dekat tempat nak beli tiket pawagam tu. Aku suggest naik je tangga atau elevator. Kalau naik lif takut sesat macam aku. Heh!

Satu cawangan lagi dekat 1 Borneo. Kalau tau kedai buku Haris, haa memang dekat sangatlah tu. Aku selalu pergi dekat 1 Borneo je sebab dekat berbanding Centre Point. Kena naik bas jauh-jauh. Malas aku. Hahaa.

Ni dekat 1 Borneo. Ada tempat duduk lagi.
Kenapa aku suka aiskrim dari Karamell Almondo ni? Okey first, rasa dia tak manis sangat. Soft jeeeee. Then, banyak pula tu. Makan satu trip pun dah kenyang. Kata kawan aku lah. Tapi kalau aku yang hantu aiskrim ni, satu trip tak cukup, Ini serius okey. Aku selalu ambik yang ada cone. Macam dalam gambar aku bagi tu. Cone dia memang best. Crunchy gituu. Tak macam cone biasa. Memang sedap!

Sebab tu lah bila sebut aiskrim pasu, hati aku tak melonjak nak mencuba. Mungkin sebab aiskrim dari Karamell Almondo masih berada di carta hati. Ahaa!

Harga? Bagi aku, agak mahal juga lah. Tapi berbaloi dengan rasa. Sekali-sekala mencuba apa salahnya kan. Paling murah boleh dapat pun, RM2.60. Tu harga untuk aiskrim yang aku dok hadap sangat tu. Yang dalam gambar aku bagi atas tu.

Kalau rasa nak mencuba, boleh jaaa. Ehee :D

Saturday, February 21, 2015

Tahniah Anda Berdua!

Buka facebook. Scroll ke bawah. Stop!

"Ehhh?"

Buka gambar. Zoom.

"Hulamakkkk. Dah kahwin. Tahniah kawan."

***

Rasa macam cepat sangat masa berlalu. Kawan aku dah selamat melangsungkan pernikahan beliau dengan pasangan pada 18 Februari 2015 yang lalu. Agak menyedihkan juga sebab tak ada rezeki nak menghadirkan diri. Mak pengantin siap call tanya aku bila nak balik. Sedih jugalah. Kawan baik kahwin tapi tak dapat datang. Uwaaaa. Sorry kawan.

Bukan kawan aku je. Buka facebook, wechat, mana-mana ada cerita pasal kahwin. Bulan kahwin eh sekarang? Hewhew. Apapun, tahniah. Jodoh aku lambat sikit kutt. Takpe ah kan. Kut Allah simpankan seseorang yang istimewa untuk aku. So, aku decide untuk bersabar dan terus menunggu.

Minggu ni aku memang sibuk sangat. Biasalah. Last semester ni, banyak sangat projek yang nak di-settle-kan. Projek itu, projek ini. Ni pun aku sempat menulis sebab aku rindu gegile nak menaip dekat blog.

By the way, aku nak ucap congrats ah dekat sesapa yang dah melangsungkan perkahwinan hari ni ke, kelmarin ke, kelmarin dulu-dulu ke. Tahniah k. Tahniahhhh. Pesan dari orang bujang macam aku ni, selamat menempuhi alam baru, fasa baru dalam kehidupan kau orang.

Paling penting, doakan aku juga untuk ikut jejak kau orang yang dah kahwin tu. Kehkehhh.