Resepi Susu Kurma Mudah dan Sedap

Resepi Susu Kurma Mudah dan Sedap | Siapa dah rasa minuman viral ni? Sedap tak? Kalau untuk saya, memang sedaplah. Rasa dia lemak-lemak manis. Lemak tu dari susu segar kot. Yang manis tu mestilah datang dari buah kurma.

Saya pernah beli 2 kali susu kurma ni. Sekali beli harga RM8. Tapi rasa dia mak oii. Hambar. Sampai tanya suami, ini ke rasa susu kurma? Apasal rasa pelik? Pelik satu, tawar satu. Ke susu kurma ni memang kena rasa tawar?

Lepas tu beli lagi sekali susu kurma tapi kali ni dari pembuat lain. Bila baca testimoni semua kata sedap sedap terus tergoda nak merasa juga. Yang ni murah sikit RM7. Tapi susah betul nak jumpa. Last2 jumpa agent dia. Tapi agent jual mahal nak meninggal. RM10 sebotol padahal kita self collect depan rumah.

Takpelah, bukan selalu kan. Tapi serius kali ni sedap. Sedap dia tu buat kita nak teguk berkali-kali. Dah teguk sekali, rasa nak teguk lagi dan lagi dan lagi. Fuhh susu kurma yang ni lagi sedap mabeles. Lemak lemak lepas tu manis just nice. Sampai tak perasan sebotol habis.

Jenuh nak membeli, teringin nak buat sendiri. Ala rupanya senang je nak buat susu kurma ni. Bukannya susah sangat pun. Guna 3 bahan mudah je.

BAHAN-BAHAN SUSU KURMA
1 cawan susu
5 biji buah kurma
Sedikit air untuk rendaman kurma

CARA-CARA NAK BUAT SUSU KURMA
1. Rendam dulu buah kurma. Seeloknya rendam dengan air semalaman. Kalau rendam malam, esok paginya dah boleh buat. Kalau rendam pagi, malam tu boleh buat. Tapi kalau dah tak sabar dah nak minum atau nak cepat, rendamkan kurma dengan sedikit air panas. Biarkan selama beberapa minit atau sampai kurma dah lembut.

2. Bila kurma dah lembut, masukkan dalam blender sekali dengan air rendaman. Lepas tu masukkan susu. Blend kan sampai sebati.

3. Dah siap tuangkanlah dalam cawan. Nak minum terus pun boleh. Kalau nak rasa lebih halus dan 'lembut', tapislah dulu baru minum. Tapi kalau suka serpihan-serpihan kurma tu, boleh je minum terus.

Resepi ni anggaran je. Ikutlah lidah masing2. Kalau rasa tawar, tambahlah kurma. Susu pun boleh guna apa2 susu kecuali susu dalam tin atau susu tepung. Seeloknya gunakan susu segar. Tak kisahlah apa brand sekalipun janji tekak boleh terima.

Kurma pula boleh guna apa2 jenis kurma. Kurma paling bagus kurma Ajwa lah. Takde ajwa, apa2 pun boleh janji kurma. Jangan tambah gula ye. Kita nak manis tu dari kurma. Bukan dari gula. Tapi kalau nak guna gula juga, terpulanglah. Hak masing2.

Banyak kelebihan minum susu kurma ni terutama sekali untuk ibu mengandung dan ibu menyusu. Anak saya masih menyusu badan. Saya amalkan minum ni je. Susu kurma ni boleh jadi milkbooster. Senangkan?

Bukan tu saja, kalau minum susu kurma ni. Boleh tahan lapar tau. Bulan puasa pun dah makin dekat. Sesuai sangatlah kalau minum ni je untuk tahan lapar nanti.

*


Untuk orang Kota Kinabalu, terutamanya yang dekat Tuaran. Kalau nak merasa susu kurma ni, boleh cuba contact encik Azwandy di talian 0168478140.

Susu kurma ni memang gunakan Susu Lembu Segar dan Ekstrak Kurma Sebenar. Takda perasa tambahan atau pengawet ye. So memang sangat bagus dan selamat untuk diminum. Sedap dapat, khasiat pun dapat.
Previous
Next Post »