Inilah Hikmah Bertudung

Sumber : Facebook KLIK SINI


Tersentuh hati saya bila baca kenyataan Irma Hasmie.
Inilah hikmah memilih cara hidup islam yang sebenar.
Islam bersifat penyelamat terutama pada wanita.
Dan wanita yang bertudung ni , lagi nampak cantik dan manis bila dipandang.
Ayu je kalau ditengok.
Tu lah kelebihan bertudung.
Ada banyak lagi kelebihannya.
Kalau rajin mencari , tau lah.
Kalau nak tunggu datang bergolek depan mata , sampai ajal dah sampai pun tak dapat apa.


Irma Hasmie sudah mengakui sendiri hikmah bertudung.
Saya , awak , kamu dan kita bila lagi?
Kita tak tau bila ajal kita.
Kalau kita asyik kata nanti , nanti , nanti.
Sampai bila?
Sampai kita dikafankan?
Nauzubillah min zalik.


Ada sesetengah orang dari kita takkan melakukan sesuatu perkara tu sampai dia tau kenapa dia harus lakukannya.
"Kenapa aku mesti bertudung?"
"Apa yang aku dapat kalau bertudung?"
"Wajib ke aku bertudung?"


Siapa nak tolong kita kalau bukan diri sendiri?
Kita bukan bayi lagi yang tunggu untuk disuap je.
Kita kena cari.
Kalau nak lebih terkesan lagi , baca kisah-kisah teladan mereka yang sebelumnya tak pernah bertudung tapi tiba-tiba boleh bertudung.


Saya ada satu yang boleh dikongsikan.
Semoga menjadi iktibar.
InsyaAllah ...


*************************************************************


Sering kita dengar tohmahan kepada mereka yang bertudung , terutama kepada mereka yang bertudung labuh. Tohmahan ini , secara tak sedar memberi ruang kepada mereka yang tak mahu mengikut tuntutan agama ini semakin jauh untuk berubah. Moga-moga , dengan kisah ini boleh merubah minda kaum muslimah sekalian. waAllhua'lam.


Saya ingin bercerita mengenai kisah adik saya , Nur Annisa. Seorang gadis yang baru menginjak dewasa tetapi agak kasar dan suka berkelakuan seperti lelaki. Ketika usianya mencecah 17 tahun , perkembangan tingkah lakunya benar-benar membimbangkan ibu. Moga kisah yang dipaparkan oleh seorang saudara dari Indonesia ini , dapat dijadikan iktibar khususnya buat kaum hawa.. (Jangan tengok pada tempat ianya berlaku tapi renungkan apa yang sudah berlaku)


Dia sering membawa teman-teman lelakinya pulang ke rumah. Situasi ini menyebabkan ibu tidak senang tambahan pula ibu merupakan guru al-Quran. Bagi mengelakkan pergaulan yang terlalu bebas , ibu telah meminta adik memakai tudung. Permintaan ibu itu ditolaknya sehingga seringkali berlaku pertengkaran-pertengkaran kecil antara mereka.


Pernah pada suatu masa , adik berkata dengan suara yang agak keras , "cuba mama tengok , jiran-jiran kita pun ada yang anaknya pakai tudung. Tapi perangainya sama je macam orang yang tak pakai tudung. Sampai kawan-kawan Ani kat sekolah yang pakai tudung pun selalu keluar dating dengan boyfriend diorang. Pegang-pegang tangan. Ani ni , walaupun tak pakai tudung , tak pernah buat macam tu!"


Ibu hanya mampu mengelus mendengar kata-kata adik. Kadang kala saya terlihat ibu menangis di akhir malam. Dalam qiamullailnya. Terdengar lirik doanya "Ya Allah , kenalkan Annisa dengan hukumMu".


Pada satu hari ada jiran yang baru pindah berhampiran rumah kami. Sebuah keluarga yang mempunyai enam orang anak yang masih kecil. Suaminya bernama Abu khoiri , (nama sebenarnya siapa , tak dapat dipastikan). Saya mengenalinya sewaktu di masjid.


Setelah beberapa lama mereka tinggal berhampiran rumah kami , timbul desas desus mengenai isteri Abu Khoiri yang tidak pernah keluar rumah. Hingga ada yang menggelarnya si buta , bisu dan tuli. Perkara ini telah sampai ke pengetahuan adik. Dia bertanya kepada saya, "abang , betul ke orang yang baru pindah itu isterinya buta , bisu dan tuli?"


Lalu saya menjawab sambil lewa, "kalau nak tau sangat , pergi rumah mereka. Tanya sendiri". Rupa-rupanya adik mengambil serius kata-kata saya dan benar-benar pergi ke rumah Abu Khoiri.


Sekembalinya dari rumah mereka , saya melihat perubahan yang benar-benar mendadak berlaku pada wajah adik. Wajahnya yang tak pernah muram atau lesu menjadi pucat lesi. Entah apa yang dah berlaku. Namun , selang dua hari kemudian , dia minta ibu buatkan tudung. Tudung yang labuh. Adik pakai baju labuh. Lengan panjang pula tu.


Saya sendiri jadi bingung. Bingung campur syukur kepada Allah SWT kerana saya melihat perubahan yang ajaib. Ya , saya katakan ajaib kerana dia berubah seratus peratus! Tiada lagi anak-anak muda atau teman-teman wanitanya yang datang ke rumah hanya untuk bercakap perkara-perkara yang tidak tentu arah.


Saya lihat , dia banyak merenung , banyak baca majalah Islam (biasanya dia suka beli majalah hiburan) , dan saya lihat ibadahnya pun melebihi saya sendiri. Tak ketinggalan tahajudnya , baca Qur'annya , solat sunat nya. Dan yang lebih menakjubkan lagi , bila kawan-kawan saya datang , dia menundukkan pandangan. Segala puji bagi Engkau wahai Allah, jerit hati saya.


Tidak lama kemudian , saya mendapat panggilan untuk bekerja di Kalimantan. Kerja di satu perusahaan minyak CALTEX. Dua bulan saya bekerja di sana , saya mendapat khabar bahawa adik sakit tenat hingga ibu memanggil saya pulang ke rumah (rumah saya di Madiun).


Dalam perjalanan , saya tak henti-henti berdoa kepada Allah SWT agar adik diberi kesembuhan. Hanya itu yang mampu saya usahakan. Ketika saya sampai di rumah , didepan pintu sudah ramai orang. Hati berdebar-debar , tak dapat ditahan. Saya berlari masuk ke dalam rumah. Saya lihat ibu menangis .. saya segera menghampiri ibu lantas memeluknya.


Dalam esak tangisnya ibu memberitahu, "Dhi , adik boleh mengucapkan kalimat Syahadah diakhir hidupnya." Air mata ini tak dapat ditahan lagi. Setelah selesai upacara pengkebumian dan lain-lainnya , saya masuk ke bilik adik. Saya lihat di atas mejanya terletak sebuah diari. Diari yang selalu adik tulis. Diari tempat adik menghabiskan waktunya sebelum tidur semasa hayatnya.


Kemudian diari itu saya buka sehelai demi sehelai hingga sampai pada satu halaman yang menguak misteri dan pertanyaan yang selalu timbul di hati ini. Perubahan yang terjadi ketika adik baru pulang dari rumah Abu Khoiri. Di situ tertera soaljawab antara adik dan isteri jiran kami itu.


Butirannya seperti ini:

(saya lihat di lembaran itu terdapat banyak bekas airmata)


Annisa : (aku hairan ,wajah wanita ini cerah dan bersinar seperti bidadari) Mak cik.. wajah mak cik sangat muda dan cantik.

Isteri jiranku : Alhamdulillah.. Sesungguhnya kecantikkan itu datang dari lubuk hati.

Annisa : Tapi mak cik kan dah ada anak enam. Masih kelihatan cantik.

Isteri jiranku : Subhanallah. Sesungguhnya keindahan itu milik Allah SWT. Dan bila Allah SWT berkehendak , siapakah yang boleh menolaknya?

Annisa : Mak cik.. Selama ini ibu saya selalu menyuruh saya memakai tudung. Tapi saya selalu menolak kerana saya rasa tak ada masalah kalau saya tak pakai tudung asalkan saya berkelakuan baik. Saya tengok , banyak wanita yang pakai tudung tapi kelakuannya melebihi kami yang tak pakai. Sampaikan saya tak pernah rasa nak pakai tudung. Pendapat mak cik bagaimana?

Isteri jiranku : Annisa , sesungguhnya Allah SWT menjadikan seluruh tubuh wanita ini perhiasan dari hujung rambut hingga hujung kaki. Segala sesuatu dari tubuh kita yang terlihat oleh bukan muhrim kita semuanya akan dipertanggungjawabkan dihadapan Allah SWT nanti. Tudung adalah perlindungan untuk wanita ..

Annisa : Tapi yang saya tengok , banyak wanita bertudung yang kelakuannya tak elok..

Isteri jiranku : Tudung hanyalah kain. Tapi hakikat atau makna disebalik tudung itu sendiri yang harus kita fahami

Annisa : Apakah hakikat tudung ?

Isteri jiranku : Hakikat tudung adalah perlindungan zahir batin , lindungi mata kamu dari memandang lelaki yang bukan muhrim kamu , lindungi lidah kamu dari mengumpat orang dan bercakap perkara yang sia sia. Sentiasalah lazimi lidah dengan zikir kepada Allah SWT , lindungi telinga kamu dari mendengar perkara yang mengundang mudharat baik untuk dirimu mahupun masyarakat , lindungi hidungmu dari mencium segala yang berbau busuk , lindungi tangan-tangan kamu dari berbuat sesuatu yang tidak senonoh , lindungi kaki kamu dari melangkah menuju maksiat , lindungi fikiran kamu dari berfikir perkara yang mengundang syaitan untuk memperdayai nafsu kamu , lindungi hati kamu dari sesuatu selain Allah SWT. Bila kamu sudah biasa , maka tudung yang kamu pakai akan menyinari hati kamu. Itulah hakikat tudung

Annisa : Mak cik , sekarang saya sudah jelas tentang erti tudung. Mudah mudahan saya mampu pakai tudung. Tapi , macam mana saya nak buat semua tu?

Isteri jiranku : Duhai nisa.. Bila kamu memakai tudung , itulah kurniaan dan rahmat yang datang dari Allah SWT yang Maha Pemberi Rahmat. Bila kamu mensyukuri rahmat itu , kamu akan diberi kekuatan untuk melaksanakan amalan-amalan 'tudung' hingga mencapai kesempurnaan yang diinginkan Allah SWT.

Duhai nisa.. Ingatlah akan satu hari di mana seluruh manusia akan dibangkitkan. Ketika ditiup sangkakala yang kedua pada saat roh-roh manusia seperti anai-anai yang bertebaran dan dikumpulkan dalam satu padang yang tiada batas , yang tanahnya dari logam yang panas , tiada rumput mahupun tumbuhan , ketika tujuh matahari didekatkan di atas kepala kita namun keadaan gelap gelita , ketika seluruh manusia ketakutan , ketika ibu tidak mempedulikan anaknya , anak tidak mempedulikan ibunya , sanak-saudara tidak kenal satu sama lain lagi , antara satu sama lain boleh menjadi musuh lantaran satu kebaikan lebih berharga dari segala sesuatu yang ada di alam ini , ketika manusia berbaris dengan barisan yang panjang dan masing masing hanya mempedulikan nasib dirinya , dan pada saat itu ada yang berpeluh kerana rasa takut yang luar biasa hingga tenggelam dirinya akibat peluh yang banyak , dan bermacam macam rupa-rupa bentuk manusia yang tergantung amalannya , ada yang melihat ketika hidupnya namun buta ketika dibangkitkan , ada yang berbentuk seperti haiwan , ada yang berbentuk seperti syaitan , semuanya menangis. Menangis kerana hari itu Allah SWT murka.. Belum pernah Allah SWT murka sebelum dan sesudah hari itu.

Hingga ribuan tahun manusia dibiarkan Allah SWT di padang mahsyar yang panas membara hinggalah sampai ke Timbangan Mizan. Hari itulah dipanggil hari Hisab. Duhai Annisa , bila kita tidak berusaha untuk beramal pada hari ini. Entah dengan apa nanti kita akan jawab bila kita di tanya oleh Yang Maha Perkasa , Yang Maha Besar , Yang Maha Kuat , Yang Maha Agung.. Allah SWT.


Sampai di sini sahaja kisah itu saya baca kerana di sini tulisannya terhenti dan saya lihat banyak titisan airmata yang jatuh dari pelupuk matanya.. Subhanallah. Saya selak halaman berikutnya dan saya lihat tertera tulisan kecil dibawah tulisan itu


"buta , tuli dan bisu.. wanita yang tidak pernah melihat lelaki selain muhrimnya , wanita yang tidak pernah mahu mendengar perkara yang dapat mengundang murka Allah SWT , wanita tidak pernah berbicara ghibah dan segala sesuatu yang mengundang dosa dan sia sia"


Tak tahan airmata ini pun jatuh.semoga Allah SWT menerima adikku disisinya..Amin Subhanallah ..


Sumber Cerita : Hikmah Bertudung

Previous
Next Post »

8 Comments

Click here for Comments
May 19, 2012 at 7:17 AM ×

Touching T.T
Keinsafan tu datang..
Syaa rasa semangat nak jadi bidadari.
Bukan sekadar bidadari besi, tapi mungkin yang lebih baik iaitu Bidadari Syurga :')

Reply
avatar
Unknown
admin
May 19, 2012 at 7:49 AM ×

@Bidadari Besi insyaAllah :) sama-sama kita insaf ...

Reply
avatar
aizamia3
admin
May 19, 2012 at 7:57 AM ×

satu pengalaman yang indah buat adik Tia yang jarang orang lain dapat..

Reply
avatar
Unknown
admin
May 19, 2012 at 8:36 AM ×

bonde dah baca....tq for sharing story...like...:)

Reply
avatar
Hidayah
admin
May 19, 2012 at 9:35 AM ×

fuhhh TIA..
walaupun agak berjela..

tapi semua isinya sangat..

baik..

macam makan pagi sampai kenyang akak bacanya..

rasa macam nak share.

nantilah bila berkesempatan akak buat entry tapi kasik link kat TIA je lah details..

sharing is caring la katakan..

hehe..

:)

Reply
avatar
Unknown
admin
May 19, 2012 at 9:42 AM ×

thanks Tia for sharing great article.. betul tu akak dulu mmg kena paksa pakai tudung, tapi now sekarang bila dh biasa, kalau tak pakai malu pulak.. biarlah kdg kita pakai bukan kerana Allah, tapi sekurangnya kita menuju ke arah kebaikan dan lama2 betul la niat kita tu :D

Reply
avatar
Cikrosecute
admin
May 20, 2012 at 4:24 PM ×

fuhhh TIA..
walaupun entry panjang berjela....tapi penuh makna di hati...thanks..

Reply
avatar
May 21, 2012 at 2:24 PM ×

kaka pernah baca dh sblum ni kisah ni tp lama suda..thanks Tia share lg kisah ni, bg kesedaran lagi sekali..sebak baca :(

Reply
avatar