Tutorial Buat Header Sendiri

Assalamualaikum ..
Terima kasih sudi singgah blog Tia dan baca entri ;)

Kali ni Tia nak kongsi dengan korang macamana cara nak buat header sendiri tanpa guna photoshop atau software yang cangih-canggih. Korang cuma perlu ada Microsoft PowerPoint, Paint dan tulisan yang gorgeous! Hahaa..

Step 1 : Tulisan atau font yang menarik korang perlu ada okey. Korang boleh cari di google. Bersepah! Salah satunya korang boleh cari di sini
Step 2 : Buka Microsoft PowerPoint dan kosongkan ruangan tu macam gambar di bawah..


Step 3 : Korang Klik Insert dan cari WordArt. Korang pilihlah yang mana sesuai. Gunakan kreativiti untuk edit dan hiaskan okey.. Nak tambah gambar pun boleh. Pergi Insert dan cari Picture..

Step 3 : Lepas korang dah siap edit sampai jadi gorgeous, korang Print Preview.. Bila dah Print Preview, korang Print Screen laju-laju dan Paste kat Paint..
Step 4 : Dekat Paint, korang Crop lah yang mana patut. Di Paint ni bagus sebab ada ukurannya. So, korang boleh buat ukuran yang korang nak. Cuma pastikan height dalam 300 ke bawah ye.. Kita tak naklah besar-besar.
Step 5 : Korang dah siap! Jangan lupa save okey. Ada apa-apa pertanyaan, korang boleh drop dekat kotak komen tu. InsyaAllah kalau Tia dapat jawab, Tia jawab..

Ticer Wann ada mintak Tia buatkan. Segan lorh takut tak cantik. Kalau tak memuaskan hati Ticer, Ticer boleh buat lagi gorgeous ye. Hehe! Sila klik header kat bawah untuk direct ke blog Ticer Wann ;)


Previous
Next Post »

50 Comments

Click here for Comments
Unknown
admin
June 3, 2011 at 2:10 PM ×

wah bagus2..ingatkan leh guna photoshop je..ni nak cubalah..hehe

thanks tia!

Reply
avatar
adwafarahin
admin
June 3, 2011 at 2:48 PM ×

mmg style!

xyah ssh2 nk ber-adobe photoshop hee :)

Reply
avatar
Ilaasuhailaa
admin
June 3, 2011 at 2:59 PM ×

nak cube! nak cube! tenkiuu...hehe

Reply
avatar
Unknown
admin
June 3, 2011 at 4:02 PM ×

akak nak cuba la cara ni..
selalunya akak guna photoscape je..
hehehhe

Reply
avatar
Akunyer
admin
June 3, 2011 at 6:03 PM ×

waa lawa2... ni cam ne nak amik header tu Tia.. nak tepek kat blog Ticer lah...

Reply
avatar
cik azeya
admin
June 3, 2011 at 6:32 PM ×

saye gune photoscape je. senang. hahaha. ^^

Reply
avatar
Gayahspears
admin
June 3, 2011 at 7:00 PM ×

setiap orang ade kelebihan masing2...
ade cara sendiri untuk buat header..
bagus tuto kamo ni tia... teruskan ya..

Reply
avatar
mina
admin
June 10, 2011 at 3:47 PM × This comment has been removed by the author.
avatar
June 17, 2011 at 3:17 PM ×

tapi mcm mane kita nak guna font laen yang tia bg cth link tu . da download , but mcm mane nak gunakan pulak ? :)

Reply
avatar
KILA
admin
July 12, 2011 at 4:13 PM ×

@dumo_bubu

extract file yang dah download tu..

Pastu, bukak kat folder windows/fonts

contoh C:/windows/fonts

Copy isi folder font yang kita extract tadi kecuali file txt. paste dalam folder windows/fonts tadi..

settle.. bukak ape2 program microsoft, bahagian font type akan ada pilihan font tu.. faham ke?

Tak faham tanya Tia..hahaha..

Reply
avatar
kak tie
admin
July 14, 2011 at 8:43 PM ×

wah..nak cuba gak r...dah banyak kali cuba,tapi x pernah jadi le

Reply
avatar
July 23, 2011 at 5:35 PM ×

pas da wat cmane na post kt blog?

Reply
avatar
July 25, 2011 at 9:20 AM ×

akk cmne nak save and gune link font yg akk bg tuh ea ?? buley wt tutorial ny x?

Reply
avatar
nurefa97
admin
July 27, 2011 at 9:15 PM ×

wah wah wah..thnx for the tutorial...i dah cari merata tempat cam ne nak buat header..at last i jumpa kat sini..thnx =D

Reply
avatar
Nur Shifa
admin
September 14, 2011 at 2:05 AM ×

tak mau kawan la.. tak pandai buat guna font dekat dafont.com tu T__T

Reply
avatar
Unknown
admin
October 19, 2011 at 12:00 AM ×

dekat paint ada transparent ke? haha, ingatkan takde!

Reply
avatar
Anonymous
admin
October 28, 2011 at 1:43 AM ×

hurm yang print screen laju2 tu macam mana ea ?

Reply
avatar
.
admin
November 5, 2011 at 8:53 AM ×

hurm..nx tanye..plize jawab eak... print preview 2 at mana..??? xjumpe lah...(plize help me)

Reply
avatar
Unknown
admin
November 7, 2011 at 11:47 AM ×

nak try lah nanti! hehheheh

Reply
avatar
Unknown
admin
November 8, 2011 at 1:54 AM ×

Tia ? boley wat kn header utk sy x ? pliss T_T

Reply
avatar
Unknown
admin
November 11, 2011 at 10:09 AM ×

kalo ada masa nanti nak try buat satu la...

Reply
avatar
sabrina
admin
November 13, 2011 at 8:13 PM ×

macam mane nak buat ? dh banyak kali try tapi still x boley buat jugak , boley tolong ?

Reply
avatar
cikk ainie
admin
November 18, 2011 at 12:18 PM ×

macam mane nak print laju-2 tu yea?

Reply
avatar
ainie
admin
November 18, 2011 at 12:19 PM ×

camane nak print laju-2 tu yea?

Reply
avatar
e-lyana
admin
December 2, 2011 at 10:00 PM ×

nice tutorial, sory, nak tanya mcm mana nak masukkan header dalam blog?
im new blogger,sory 4 asking

Reply
avatar
December 7, 2011 at 9:48 AM ×

transparent di paint , icon apa yer?

Reply
avatar
February 11, 2012 at 11:31 PM ×

bermanfaat sangat jangan lupa singgah di blog saya y
beri komentar tntang blog saya

Reply
avatar
February 13, 2012 at 4:38 PM ×

Hye . print screen dekat mana ea ?

Reply
avatar
February 15, 2012 at 9:52 AM ×

tia tolong wat kan header tok kita boleyh tak? :DD

Reply
avatar
iili.lolly.
admin
February 24, 2012 at 3:03 PM ×

salam..tia, boleh tolong buatkan tak?saya fail la bab2 ni.huhu.:(

Reply
avatar
Niya_Dania
admin
March 11, 2012 at 12:54 PM ×

salam ,, kak tia...boleh tolong buatkn header untuk sye tak??sye ta brpe terer bab2 ni..hehe :(

Reply
avatar
March 14, 2012 at 10:26 AM ×

dah buat ...tapi mcm mane nak apply dlm blog??

Reply
avatar
MisooEunshi
admin
March 14, 2012 at 11:27 AM ×

akak .. saya dah cuba buat ape yang akak post kan kay atas ni .. tapi kenapa x jadi

Reply
avatar
MisooEunshi
admin
March 14, 2012 at 11:34 AM ×

saya nak tanye .. saya dh cuba buat macam akak suruh tapi ia x menjadi lha

Reply
avatar
Anonymous
admin
March 24, 2012 at 5:55 PM ×

mcm mna nk print laju2 tu ek..sy buat xdpt pon..

Reply
avatar
nur athirah
admin
March 24, 2012 at 11:54 PM ×

askum, kak. ni nk tnye sikit, lps print screen tu kat mne? sy x jumpe pun... hrp akak, dpt tolong sy... 4 u information, sy budak bru dlm dunia blog...

Reply
avatar
May 13, 2012 at 6:31 PM ×

nak tanyeee.. then, cmne nk ltk dkat blog? :(

Reply
avatar
Unknown
admin
May 13, 2012 at 7:12 PM ×

@EyaAmran pergi Dashboard , pilih Layout , di bahagian Header , klik .. Masukkan gambar dengan cara upload atau link di mana header tu berada ..

Reply
avatar
Unknown
admin
May 23, 2012 at 2:51 PM ×

thanks... dah berjaya. x yah susah2....

Reply
avatar
Unknown
admin
May 23, 2012 at 2:52 PM ×

thanks tia..... senang sangat...

Reply
avatar
nuha
admin
June 7, 2012 at 1:38 AM ×

kak,thank's yup...da jadi daaa

Reply
avatar
Unknown
admin
June 7, 2012 at 9:51 PM ×

akak..sy buat ikut tips yg akk bagi. tp bla dah buat, sy prktaan print preview xjumpa2. sy klik kt fail>print and xtau mna prktaan print screen. bantu sy ye..

Reply
avatar
Unknown
admin
June 25, 2012 at 11:07 AM ×

salam tia,akak tak pandailah nk buat header yg cantik2 tu,lagipun akak baru nk berjinak2 menulis blog nie,boleh tak kamu buatkan akak punya,sbb bab it nie lambat sikit nk pikap,kamu punya nie cantik sesgt...

Reply
avatar
fieza
admin
July 4, 2012 at 2:29 PM ×

nice info..thanx!follow me si bdk baru ye :D

Reply
avatar
Hambailahi
admin
December 6, 2015 at 9:58 PM ×

macam mane nak fit kan header dengan saiz blog kita ye sis?

Reply
avatar