Singkatan Kata Yang Selalu Diguna

Assalamualaikum ..
Terima kasih sudi singgah blog Tia dan baca entri :)

Haish! Tia tak tau macamana nak buat pendahuluan ni. Cu teruskan jelah ye nek, tok. Haha! Sama macam bahasa Malaysia, bahasa Inggeris pun ada singkatan untuk sesetengah perkataannya.

Mesti korang pernah guna atau nampak kan kat mana-mana. Jom kita tengok!

  • OMG - Oh My God. Tapi ramai pencipta ayat baru. Adalah boleh jadi "Oh My Gucci", "Oh My Gigi". Macam-macamlah!
  • BTW - By The Way
  • WTF - What The F**k. Haaa! Ni jangan amalkan. Kalau ikutkan, ia gak lucas sebenarnya. Tapi turut diubah si cerdik pandai menjadi "What The Fish", "What The Fingger" dan segala "What" lagi
  • WTH - What The Hell
  • FOC - Free Of Charge

Banyak lagi sebenarnya. Tapi yang Tia senaraikan tu kita selalu nampak. Err ke Tia je yang selalu nampak? Haha! Kalau rasa-rasa nak lagi banyak, boleh cari kat google :)

Sekian...
Previous
Next Post »

31 Comments

Click here for Comments
June 18, 2011 at 9:58 PM ×

yuhuu..ida dh follow sini =)

Reply
avatar
mirahss
admin
June 18, 2011 at 10:04 PM ×

tia..lg 1 org sllu gne..

otw : on the way

:)

Reply
avatar
myzziema
admin
June 18, 2011 at 10:06 PM ×

ahah tak suka WTF tu T__T

Reply
avatar
June 18, 2011 at 10:22 PM ×

FOC tu baru tahu...huuu ketinggalan zaman nye haku hua3

Reply
avatar
June 18, 2011 at 10:25 PM ×

zman moden nie, lg macam2 singkatan ha.. kadang2 smpai tak pham ha..
:)


CERITERA KISAH

Reply
avatar
June 18, 2011 at 10:26 PM ×

salam ziarah...

hehe...ila suka tulis BTW....ngeh3

Reply
avatar
Abu Bagi
admin
June 18, 2011 at 10:48 PM ×

aku selalu guna FOC kalau di tmpt kerja hahaha

Reply
avatar
June 18, 2011 at 10:55 PM ×

Em memang banyak sgt short2 nie hehe, selalu jumpe, kadang2 tu tak faham je :)

Reply
avatar
K
admin
June 18, 2011 at 11:00 PM ×

FOC tu jarang nampak :P

Reply
avatar
June 18, 2011 at 11:03 PM ×

:D liza jrang guna singkatan tu..

Reply
avatar
Firdaus Life
admin
June 18, 2011 at 11:04 PM ×

freaky suka guna Wat The EF

Reply
avatar
Kei Seichi
admin
June 18, 2011 at 11:21 PM ×

hehe..wtf tu slalu gak kluar.. =P

Reply
avatar
Anonymous
admin
June 18, 2011 at 11:22 PM ×

Selalu pakai BTW ^_________^

Reply
avatar
Akunyer
admin
June 18, 2011 at 11:34 PM ×

tq.. singkatan gak kan? ;) abt: about.. ehh ke Ticer sorang yang dok guna yang abt tu?

Reply
avatar
Akunyer
admin
June 18, 2011 at 11:36 PM ×

Tia dah buang shoutbox ke? puas cari tak jumpa... emm nak design blog template Ticer? buleh ja :)

Reply
avatar
aizamia3
admin
June 18, 2011 at 11:46 PM ×

jangan diikut bahasa yang tak elok tu.. kita masih punya nilai bahasa yang jauh lagi baik dari tu.. tapi yang tu jugak jadi ikutan..

Reply
avatar
Adib Syazwan
admin
June 19, 2011 at 12:09 AM ×

A.A.K..lalalala~
tangan di dada,mata ke atas~

Reply
avatar
arituarini
admin
June 19, 2011 at 12:30 AM ×

tk penah guna..tp penah nmpak..erkk kat sini pun penah nmpak yg WTFish tu.. kih kih kih

Reply
avatar
Unknown
admin
June 19, 2011 at 2:34 AM ×

hehe..ayie sellu pky by the way shje lol..yg lain tu nampak orng pky lh..

p/s: ayie follow blog nie..

Reply
avatar
Abu Huzaifah
admin
June 19, 2011 at 2:35 AM ×

haha... singkatan dlam perjalanan.. OTW = on the way..hehe

Reply
avatar
June 19, 2011 at 3:03 AM ×

oh my gigi? haha comellah, nak pakai lah :p

Reply
avatar
Pha Is
admin
June 19, 2011 at 7:55 AM ×

dulu aku ingat "LOL" tu sebab dia gelak berbunyi "lololololololll".. macam "hahahaha"... sekarang baru aku tau maksud nya "lough out loud"...('',)

Reply
avatar
Anonymous
admin
June 19, 2011 at 8:16 AM ×

TIBB..

This is best brooo.. muahaha..

Gee baru tulis "Aku bet Aku kalah"

Reply
avatar
Unknown
admin
June 19, 2011 at 11:38 AM ×

ingat ke singkatan bm tadi..hehe

nyway, blog tia berubah wajah lagi..kemas!

Reply
avatar
June 19, 2011 at 12:23 PM ×

farah suke gunaperkataan wtf what the fish heeee

Reply
avatar
adan
admin
June 19, 2011 at 12:25 PM ×

WTF=what the hellicopter.. boleh?

Reply
avatar
June 19, 2011 at 12:33 PM ×

tia..nak mintak tolong,buatkan header boleh???...haha..
xreti nak buat secomel tia buat..

Reply
avatar