Tips Pikat Pembaca

Assalamualaikum ..
Terima kasih sudi singgah blog Tia dan baca entri ;)

Tips ni melalui pengalaman dan pemerhatian Tia sendiri. Jadi, mungkin Tia boleh kongsikan dengan korang.

  • Tajuk paling penting. Cuba fikirkan tajuk yang boleh buat orang tertanya-tanya. Tajuk pun janganlah panjang sangat sampai 10 patah perkataan.
  • Pendahuluan entri kalau boleh jangan panjang sangat.
  • Gunakan perkataan yang boleh difahami. Janganlah guna bahasa "ew" tu dari awal perenggan sampai ke akhir.
  • Kalau boleh kurangkan shortform. Taip penuh tak apa.
  • Kalau buat entri tu, janganlah formal sangat. Takut orang menganga bila baca kang. Haha!
  • Haa, jangan dek kerana khusyuk menaip habis sampai panjang berjela entri tu tapi tak guna perenggan. Silalah guna perenggan bagi mengelakkan pembaca rasa macam juling bila membaca.
  • Jangan letak gambar terlalu banyak dalam 1 entri. Kemungkinan besar kalau terlalu banyak gambar ditambah lagi dengan kelajuan internet yang lambat akan menyebabkan gambar tak keluar. Tia pernah jumpa.
  • Kurangkan mewarna-warnikan tulisan.
  • Sebaiknya, justify entri supaya nampak kemas dan teratur.
  • Seboleh-bolehnya, jadikan entri itu ringkas dan padat sebab ramai blogger tak berapa suka baca entri yang panjang-panjang melainkan penulis menggunakan ayat yang super duper syok!

Sekian...
Previous
Next Post »

30 Comments

Click here for Comments
K
admin
June 20, 2011 at 10:42 AM ×

nice tips!!

hehe, keroro selalu tulis panjang T.T

tak justify entri T.T

tajuk pendek jek, hukhuk..

thanks tia XD

Reply
avatar
Akunyer
admin
June 20, 2011 at 10:46 AM ×

Makaceh adik Tia..ihiks.. Ticer dah biasa melalut bila mula menaip.. huhu :D

Reply
avatar
Unknown
admin
June 20, 2011 at 10:47 AM ×

tak suka shortform.ini bukan sms..:p

Reply
avatar
* Rosita *
admin
June 20, 2011 at 10:48 AM ×

tgh mempraktikkan diri utk menaip entry yg best...

Reply
avatar
Kc Kasedah
admin
June 20, 2011 at 10:58 AM ×

tips yg berguna neh :)

Reply
avatar
Yaya Azura
admin
June 20, 2011 at 11:02 AM ×

nice tips tia...^^

font berwarna warni boleh pening jadinya..

Reply
avatar
Kei Seichi
admin
June 20, 2011 at 11:22 AM ×

saya nampak je entry "ew" tu terus saya cabut lari dari blog tu..haha..
entry saya panjang tak?hehe...

Reply
avatar
June 20, 2011 at 11:58 AM ×

hadoiii tia.. gune ayat formal hahahah macm nk wat surat gtu hahahah

Reply
avatar
RHI
admin
June 20, 2011 at 11:59 AM ×

tips yg berguna ni...tq

Reply
avatar
Rina Rahamat
admin
June 20, 2011 at 12:17 PM ×

betul sesangat tips tia neh..

psl yg panjang tu akak pon x suka baca tp kalau mcm blog nurulism tu dia tulis panjang lg akak suka psl tulisan dia syok gila baca..haha

Reply
avatar
anez zamri
admin
June 20, 2011 at 12:21 PM ×

Wah tips yang amat berguna sekali :D memang pening tengok tulisan warna warni..hehe

Reply
avatar
Pha Is
admin
June 20, 2011 at 12:42 PM ×

nice share... smoga dpt mmberi mnfaat kepada siapa yg mmbaca... ('',)

Reply
avatar
Firdaus Life
admin
June 20, 2011 at 12:58 PM ×

yeah entri jangan panjang sangat. tu penting

Reply
avatar
adan
admin
June 20, 2011 at 1:06 PM ×

tips menarik tia.. ^___^

Reply
avatar
June 20, 2011 at 1:15 PM ×

Setuju! Tp sy xtau sgt nk buat tajuk entry yg best2. Semua biasa2 je.

Reply
avatar
Anonymous
admin
June 20, 2011 at 1:24 PM ×

heee..
nice entry
:)

Reply
avatar
arituarini
admin
June 20, 2011 at 1:34 PM ×

tips yg bagus..tq tia..pas ni nk ikut nasihat tia ni..:)

Reply
avatar
Unknown
admin
June 20, 2011 at 1:54 PM ×

nice n useful tips :D

Reply
avatar
Abu Huzaifah
admin
June 20, 2011 at 2:03 PM ×

thnkz.. info tips yg menarik... :)

Reply
avatar
June 20, 2011 at 2:13 PM ×

betul3 :)

tulis blog bukan tulis sms, tak guna duit pun kalau tulis penuh2, baru best nak baca

Reply
avatar
Noor Fatin
admin
June 20, 2011 at 3:08 PM ×

pening kepala kalau baca post yang gunakan tulisan shortform dan bahasa euww. memang lambat nak faham. haha

Reply
avatar
HAFIZAL
admin
June 20, 2011 at 3:15 PM ×

bagus lah info tia akan diambil sebagai perhatian untuk blog malaysiascore. jom kita tukar blog list nak....saya dah masuk kan blog tia dalam blog list sy

Reply
avatar
Unknown
admin
June 20, 2011 at 3:45 PM ×

eyfa pn xsuka baca entry panjang2. huhuhu

Reply
avatar
Unknown
admin
June 20, 2011 at 4:19 PM ×

setuju dgn semua tips... thank you tia... :))

Reply
avatar
iniialahaku
admin
June 20, 2011 at 5:07 PM ×

tajuk??selalunya aku buat xlebih 4 patah perkataan...warna warni???time dialog je...nak bezakan watak..

Reply
avatar
myzziema
admin
June 21, 2011 at 12:29 AM ×

yes! ziema adalah salah seorang blogger yang tak suka baca entry panjang2. serious! kalau menarik and terhibur takpe jugak. kalau ayat pun skema haih memang pangkah terus. hehe.

Reply
avatar
MindaHana
admin
June 23, 2011 at 7:18 AM ×

Saya setuju! saya sokong! :)

Reply
avatar