Tutorial Buat Transparent Header atau Gambar

Assalamualaikum ..
Terima kasih sudi singgah blog Tia dan baca entri :)


Mak aih, kemain lama Tia tak update blog. Tia minta maaf sebab semua link yang join SEGMEN Tia tu belum lagi Tia publish. Dalam 2 hari ni ada masalah yang tak dapat Tia elak. Terlupa ada appointment dengan doktor, teman si kecik pergi klinik, dan gangguan elektrik yang buat Tia rasa nak nangis je..

Cukup penjelasan! Huhu. Esok Tia publish senarainya okey dan Tia akan pastikan misi blogwalking beramai-ramai tu berjaya. Kalau tak berjaya, mesti jugak! Haha. Huish, masih ada yang hantar penyertaan? Dasyatlah korang..

Okey! Sekarang Tia nak buat tutorial cara nak buat HEADER TRANSPARENT! Tau tak transparent tu macamana? Korang baca dulu ENTRI ni sebelum meneruskan pembacaan seterusnya. Tia takut korang terkial-kial lak nanti. Link download software pun ada dalam entri tu.

Jom teruskan!
Step 1 : Buka software GIMP tu. Bila dah keluar, korang klik File > Open > Pilih Gambar Yang Nak di TRANSPARENT kan..

Step 2 : Gambar dah keluar? Okey fine. Lepas tu klik pulak Layer > Tranparency > Add Alpha Channel

Step 3 : Ada kan 1 kotak panjang (Toolbox). Korang klik dekat icon macam gambar kat bawah ni..

Photobucket

Step 4 : Dah klik? Okey buka tempat gambar yang nak di transparent kan tadi dan klik dekat background yang warna hitam je.

Photobucket

Lepas klik tu, sekelilingnya akan ada garisan putus-putus yang berkelip-kelip. Okey! Tekan butang DELETE pada keyboard korang.. Sekarang dia akan jadi macam kat bawah ni..

Photobucket

Dah siap pun! Sekarang SAVE lah.. Ini hasilnya...

Photobucket
Sebelum Transparent

Photobucket
Dah TRANSPARENT!!

Senang je kan! Kalau ada gambar yang tak jelas, korang klik aje yee. So, lepas ni boleh buat header sendiri. Nak tutorialnya jugak? Klik ENTRI.. Hahaaa. Esok kita jalan blogwalking sama-sama tauuuu :)


**UPDATE** : Bila SAVE, korang kena save guna format .PNG okey. Selain dari itu takkan jadi..

Sekian...
Previous
Next Post »

23 Comments

Click here for Comments
Abu Huzaifah
admin
June 22, 2011 at 11:04 PM ×

info ilmu yg menarik bg mereka2 yg tak thu... nice.. :)

Reply
avatar
izyan yasmin
admin
June 22, 2011 at 11:10 PM ×

Wahh , boleh guna pakai ni :)

Reply
avatar
Anonymous
admin
June 22, 2011 at 11:11 PM ×

Tak pernah cuba lagi GIMP.. Tapi nampak macam menarik je..

Reply
avatar
K
admin
June 22, 2011 at 11:21 PM ×

tak reti guna GIMP, photoshop jek.

huhu T.T

Reply
avatar
Adib Syazwan
admin
June 22, 2011 at 11:35 PM ×

wah!besnye!nak cuba la..thanks!=)

Reply
avatar
KaoRu
admin
June 22, 2011 at 11:39 PM ×

wah,info berguna.lgpun sy tak reti nk guna photoshop ne :) thanks

Reply
avatar
arituarini
admin
June 22, 2011 at 11:43 PM ×

tk ada GIMP tu ....waaaawaaaaaa....

Reply
avatar
myzziema
admin
June 23, 2011 at 12:11 AM ×

ziema pun guna GIMP jugak. senang sikit daripada photoshop. lagipun photoshop kena belajar balik sbb dah lama tinggal. hehe ;)

Reply
avatar
Pha Is
admin
June 23, 2011 at 12:47 AM ×

btol ckap sergeant keroro.. photoshop je... hehehehe

Reply
avatar
adan
admin
June 23, 2011 at 12:55 AM ×

yess... mau try ni.. lama sudah aku mau tau pasal ni.. thanks tia..

Reply
avatar
June 23, 2011 at 1:58 AM ×

ley mintak tolong tak ?
terjah blog kami .
and ,
komen pada entry 'blog kami berat takk'
terima kasih :)

Reply
avatar
Gary Asip
admin
June 23, 2011 at 3:27 AM ×

sebab tu la gary letak kat penerangan segmen tu 'VIEW DULU IKLAN TU SEBELUM TEKAN 'X'...
kalau syarikat pengiklana tu persoalkan kebaikan program ni, gary akan cakap ' x cukup kalau orang hanya view iklan tu dalam saiz kecik kat sidebar tu je... maybe kalau diorang view full page, diorang boleh tergerak nak tahu lebih lanjut tentang apa yang diiklankan... x rugi untuk mencuba..' hehe.. gary dah fikir benda ni sebelum gary anjurkan segmen ni... gary sekadar nak tolong... x adil la...orang yang x malu pegi shoutbox orang & cakap "saya klik nuff awak, jom klik nuff saya" dapat income lebih sedangkan kita hanya dok diam2 tunggu orang klik nuff kita... gary x kisah..ada orang join ke tak... kalau nak join, join la.. kalau x nak join, x per....tiada paksaan...hehe~

Reply
avatar
June 23, 2011 at 3:35 AM ×

x reti ...... xnak buat kekeke...

:P thanx sharing :)

Reply
avatar
Unknown
admin
June 23, 2011 at 8:46 AM ×

wah menarek nie..harus cuba!!

Reply
avatar
dwatyKNY
admin
June 23, 2011 at 9:11 AM ×

akkk dah douwnload dah... tapi tak leh save... image JPEG can't export... so tak jadila... huhuhu

Reply
avatar
Rean
admin
July 29, 2011 at 7:27 PM ×

knape sya br bace entry ni! punya la susah google lps tu guna software yg rumit2..rupa2 ada tutorial mudah disini hehehe thanks Tia~ :)

Reply
avatar
November 23, 2011 at 5:14 PM ×

da dapat buat semua nie , tp masalahnya gmbr dlm format 'jpg' . .cam ne nak tukar format png ye ? da siap cntik tapi ta jd transparent tu . tolong . . .

Reply
avatar
November 24, 2011 at 6:12 PM ×

kenapa time nak SAVE tak boleh???ah!!!pening la

Reply
avatar
May 19, 2012 at 10:06 PM ×

macam mana nak save guna format PNG ye?

Reply
avatar
May 19, 2012 at 10:09 PM ×

macam mane nak save guna format PNG ye?

Reply
avatar