Ini Dikira COPY PASTE Tak?

Assalamualaikum ..
Terima kasih sudi singgah blog Tia dan baca entri ;)

Tia faham maksud entri yang di COPY PASTE. Entri yang asalnya milik orang lain, tapi sesedap rasa orang lain pula highlight semua ayat dalam entri tu dan copy bulat-bulat lepas tu paste dekat blog dia tanpa ada bagitau sumber.

Fine, itulah COPY PASTE. Tapi macamana dengan entri yang diolah semula? Persamaannya cuma mesej yang hendak disampaikan. Ayat, tajuk semua berbeza. Adakah itu juga dikira  jenayah blog COPY PASTE?

Tia bukan apa. Kadang-kadang bila singgah blog orang dan baca entri mereka, Tia boleh dapat idea dari entri tu. Tia tak copy paste langsung, Tia olah sendiri guna ayat Tia. Tolong bagi pendapat sikit..

Sekian..
Previous
Next Post »

22 Comments

Click here for Comments
Anonymous
admin
June 14, 2011 at 3:52 AM ×

kalau buat asgmnt based on journal or other source. cara tia tu x dikira copy n paste. ;)

salam bkenalan ;)

Reply
avatar
June 14, 2011 at 7:25 AM ×

lily pun selalu juga mcm tu..tp tak copy 100%..kena olah juga..tp biasanya minta kebenaran & buat link back kat sumber tu jugalah..hmmm..tak tau nk dikira apa tu ya.. ;)

Reply
avatar
deeya
admin
June 14, 2011 at 8:42 AM ×

owh ! itu bukan copy paste sayam .. itu coffee and tea jer . hehehe ~ rasenye kalau buat cam tu tak salah kot .. pernah terbaca kat blog bebudak pemes nie . dia kate xpe kalau dapat idea dari blog org laen tp kte olah dngan cara kte sendiri =)

Reply
avatar
anez zamri
admin
June 14, 2011 at 8:48 AM ×

rase tak kot..sume org boleh beri pendapat yang sama..contoh macam drama nora elena tu..semua blogger ade wat entri pasal drama tu..rase tak salah kot.. :D

Reply
avatar
June 14, 2011 at 8:56 AM ×

tak kot,tak pon,nak selamat letak link source tu kan...hehe. idea je :)

Reply
avatar
noor
admin
June 14, 2011 at 9:02 AM ×

hi tia
slm kenal
i foloo

Reply
avatar
Unknown
admin
June 14, 2011 at 9:03 AM ×

copy paste tu amek sebiji2. kalau mcm tia rasanya tak kot. sebab tia olah balik apa yang tia dapat dari pembacaan tia dr blog org lain.

Reply
avatar
fae jamal
admin
June 14, 2011 at 9:25 AM ×

cara tia bukan dianggap copy paste..kdg2 kak fe pon dpt idea dari entry org..tapi diolah semula..

err...pangkat akak ye fae ni?haha;) umo tia bape yer?;D

Reply
avatar
Munn Jaafar
admin
June 14, 2011 at 9:48 AM ×

tak....itu tak dikira copy paste..tp lbh bgus kalau tia info dpt idea ni lps baca entry si polan si polan...

Reply
avatar
arituarini
admin
June 14, 2011 at 9:59 AM ×

ermm klau tia dah olah sndiri..tk copy paste lg dah..yg pnting kita crita dri pndangn kita..ok la tu..
tp ada gak perasan tjuk tia sama ngan ada satu blog tu..

Reply
avatar
Fariq Jalil
admin
June 14, 2011 at 10:24 AM ×

kalo guna cara tia tak dianggap copy paste pon.. cume boleh dianggap sebagai rujukan je.. papepon sumber rujukan bagus gak kalo dinyatakan.. baru nmpk pro gitu.. hehe

Latest -
- Bila Budaya Barat Diagungkan

Reply
avatar
Anonymous
admin
June 14, 2011 at 10:42 AM ×

tak copy la nama ye..

kalu mcm tu semua artikel layak digelar copy paste cmtu...

law nak bagi sedap hati, tia letak je credit source kat ending post tia tu..

betul x? hehehe.. :)

Reply
avatar
June 14, 2011 at 10:42 AM ×

x ptt ler klu copy 100%..klu stakat nk ambik idea dari tajuk tu kira ok lg kot.

Reply
avatar
Akunyer
admin
June 14, 2011 at 10:56 AM ×

tak kot rasanya.. sebab idea tu Tia olah sendiri... gaya bahasa Tia sendiri.. tak da hal la..

Reply
avatar
Kei Seichi
admin
June 14, 2011 at 11:09 AM ×

tak la..tu bukan copy paste..same mesej is ok..asalkan guna gaya penulisan sendiri...

Reply
avatar
Marina
admin
June 14, 2011 at 11:13 AM ×

kalau tia taip sendiri maksudnyer tak copy paste la...cuber translate 'copy' dan 'paste'...hehe..tapi kalau nak guner ayat sebijik dr blog org lain better kiter bagitau kiter bacer dari mane... :-)

Reply
avatar
bartHeafy
admin
June 14, 2011 at 11:19 AM ×

rsa sy xsalah pun..itu buka plagiarism..

Reply
avatar
Ayie
admin
June 14, 2011 at 11:54 AM ×

dah nama pun COPY and PASTE.. maksudnya SALIN BULAT BULAT dan TAMPAL.. kalau olahan sendiri, tak dikira copy paste kot.. tapi kalau ada ''fakta'' dalam olahan tuh, adalah baik kasi backlink.. bukan hapa, sama sama menaikan blogger.. kalau bukan kita saling menolong, sapa lagi kan..?? hahha

Reply
avatar
nurul
admin
June 14, 2011 at 12:38 PM ×

betultu waeda..itu memang keperluan..kalau x,kita kena buat journal sendirila.hu2..
@tia:tu bukan copy paste lah..:-)

Reply
avatar
Noor Fatin
admin
June 14, 2011 at 2:46 PM ×

tak la., copy paste tu kalau 100% kita copy dgn tajuk, dgn isi, dgn gambar,. kalau olah tu xnama copy paste pun... ayat kita sendiri..

Reply
avatar
misscha
admin
June 14, 2011 at 5:24 PM ×

kalau diolah smula bukan directly copy paste,tp still dikira mengambil idea..

contoh yer : kalau buat thesis pon kita still ambil rujukan buku bukan untuk copy tp utk olah semula idea, dan kita masih statekan rujukan tersebut di thesis kita, so in this case mayb tia boleh bg sumber idea dr mana...

Reply
avatar
Anonymous
admin
June 14, 2011 at 8:31 PM ×

sokong pe yg misscha ni cakap.

Bagi je credit source.. letak kat end note. Habes citer. takpon buat linkat mane2 yg rase perlu.. :)

tapi law olah sendiri, ikut kefahaman sndiri, tak payah pon takpe. its not copy paste... :)

Reply
avatar