Rahsia Blog Ringan

Assalamualaikum ..
Terima kasih sudi singgah blog Tia dan baca entri :)

Amboi tajuk entri, kemain rahsia lagi. Rahsia lah sangat kan! Haha.. Saja guna rahsia. Korang ni takleh kalau yang rahsia-rahsia ni. Mesti nak tau jugak.

Sebenarnya memang ada rahsia pun nak ada blog yang ringan selain dari menyahkan widget-widget yang tak sepatutnya dari blog. Sekarang ni kalau nak buat template yang cantik-cantik senang je kan.

Pergi aje Design, klik sana klik sini dah siap! Tapi kelemahannya yang Tia boleh nampak ialah ia memberatkan blog. So, rahsia nak blog yang ringan adalah dengan menggunakan Old Templates - Layout Templates (Launched 2006).

Cara : Pergi Design > Edit HTML > Scroll bawah sikit cari Old Templates > Klik Layout Templates (Launched 2006)
*Awas! Jangan main klik aje kang tak pasal-pasal hilang template yang korang tengah pakai tu. Tia tak bertanggungjawab okey!* 

Tapi tu lah, kena pandai main coding jugak sebab template asalnya tu kosong tak ada apa-apa. Try, try and try! Tia pun banyak buat silap bila main coding, tapi lama-lama dah bolehlah..

Psst : Banyak lagi sebenarnya cara untuk meringankan blog. Kena rajin cari dan kaji aje. Wah-wah! Kemain si Tia ni kan. Haha!

Sekian..
Previous
Next Post »

15 Comments

Click here for Comments
June 18, 2011 at 7:36 PM ×

info yg bgus ni..tq Tia cyg! :)

Reply
avatar
Unknown
admin
June 18, 2011 at 7:41 PM ×

wah tia...mmg ringan blog tia...n template pon da tukar ye..simple! tahniah syg..

Reply
avatar
Unknown
admin
June 18, 2011 at 8:09 PM ×

oo..nak cuba jugak ...

Reply
avatar
Firdaus Life
admin
June 18, 2011 at 8:18 PM ×

pakai template yang disediakan blogspot je dah jadi ringan.

Reply
avatar
myzziema
admin
June 18, 2011 at 8:18 PM ×

ziema penah try guna old template tapi habis hancur lah blog masa tu. sobsobb. last sekali ziema guna template designer je senang. hehe.

Reply
avatar
June 18, 2011 at 8:21 PM ×

cantik dah blog tia ni.. tp knp xbesarkan lg main bar ni?? besar sikit tulisan.. sekadar pndgn~ ^_^

Reply
avatar
Kei Seichi
admin
June 18, 2011 at 8:33 PM ×

owh..macam tu ke..boleh la try nanti..hehe

Reply
avatar
June 18, 2011 at 8:42 PM ×

kay suke blogger yg ringan blog..
senang nak view!

Reply
avatar
K
admin
June 18, 2011 at 9:32 PM ×

takut nak buat, huhu T.T

Reply
avatar
June 18, 2011 at 10:01 PM ×

bagus rahsia tia bagitahu nie :)

Reply
avatar
CikPuan Fara
admin
June 18, 2011 at 10:10 PM ×

cantik layout baru blog tia.. ala akak xreti main2 coding ni.. cuma buang widget yg tak perlu shj hehe.

p/s: mana tag mencik,mencik,mencik tu ;)

Reply
avatar
anez zamri
admin
June 20, 2011 at 12:31 PM ×

Nice info..thanx for sharing dear :D

Reply
avatar