Jom Buat Gambar Transparent

Assalamualaikum ..
Terima kasih sudi singgah blog Tia dan baca entri ;)

Ada yang pernah dengar software GIMP tak? Okey, software ni memang tak popular macam photoshop. Sebab tu ramai tak tau. Tapi korang tau tak betapa hebatnya software ini (pendapat Tia lah).

Sebabnya, korang boleh sesuatu gambar menjadi transparent. Alamak, susah pulak Tia nak explain apa tu transparent. Tia bagi contohlah ye. Korang klik ini dan tengok header dia macamana. Itulah transparent.

Biasanya header-header transparent macam tu direka menggunakan photoshop. Tia tau ramai yang tak tau guna photoshop atau memang tak ada photoshop tu. Jadi, dengan adanya software GIMP ni pun korang boleh buat header yang SUPERB!

Tunggu tutorialnya dari Tia ye sebab kalau Tia post panjang kat sini satgi hangpa pening pulak. Haha :)




**UPDATE**
Kalau korang belum ada softwarenya, dan nak memilikinya. Boleh klik DOWNLOAD.
Previous
Next Post »

7 Comments

Click here for Comments
Kei Seichi
admin
June 9, 2011 at 7:52 PM ×

hehe..nice..
btw, x reti lagi nak buat header flash...masih dalam proses pembelajaran..hehe..
nape?tia nak ke?

Reply
avatar
Kei Seichi
admin
June 9, 2011 at 8:03 PM ×

kalau nak kena tunggu la..sebab baru nak mula belajar...hehe..boleh?

Reply
avatar
Firdaus Life
admin
June 9, 2011 at 8:54 PM ×

freaky pon edit guna gimp gak.. bestt.. gambar transparent guna gimp ? x pernah buat lagi. hehe

Reply
avatar
Tea Dno
admin
June 9, 2011 at 8:58 PM ×

GIMP pn tea dengar dan penah guna mase kt kolej dulu lah.. kalau tak, smp laa ni taktau.. kehkeh..


jom singgah dan bace:
puaskan hati pelanggan .

jom like page ni:
Secret Propaganda

Reply
avatar
June 13, 2011 at 1:06 AM ×

terer nye,huuu aku lemah betoiii nak buat bnda2 it nih...dapat letak icon kat url pon dah terer dah rasa hahaha

Reply
avatar
myzziema
admin
October 2, 2011 at 12:28 PM ×

entry ni 9 June 2011 tapi ziema baru perasan on 2 Oktober 2011. haha xP ziema guna photoscape dengan GIMP. serious senang guna dua2 software ni ;)

Reply
avatar
February 26, 2012 at 7:48 PM ×

Tia.boleh x ajar wat header guna pic sendri. BC xtaw la nk wat cm ne..

Reply
avatar