Tips Jimat Belanja Barang Dapur

Ada tak antara korang yang bila pergi shopping barang dapur, dekat tangan sibuk pegang kertas yang tertulis SENARAI BARANG YANG PERLU DIBELI? Kalau andalah orangnya, kita patut high five tinggi-tinggi sebab aku pun buat benda yang sama.

Actually, cara ni dah lama orang duk pung pang sana sini. Ini adalah salah satu cara bagaimana untuk jimatkan perbelanjaan korang. Buat senarai je kot barang apa yang betul-betul nak dibeli.

Dulu-dulu, kalau aku shopping memang takde list. Main agak-agak je apa yang nak dibeli. Semua masuk troli. Sampai dekat kaunter, tengok total perbelanjaan. Fuhhh !! Nak pitam kejap. Gile ah bapak ratus-ratus.

Satu hari tu, bila mengenangkan duit belanja dah makin susut. Aku start fikir strategi macamana cara nak berbelanja secara berhemah.

Benda paling utama yang aku buat adalah tulis senarai barang dapur yang aku betul-betul nak beli. Kali ni barang jajan aku langsung tak beli. Dulu-dulu, potato chips semua aku bantai. Tapi kali ni aku coba menahan gelodak napsu nak menjajan. Aku lebih utamakan keperluan berbanding kehendak. Aisemennn


Dan bila sampai waktunya untuk shopping, taraaa aku keluarkan kertas senarai tu. Bukan kertas je yang aku keluarkan, siap dengan kalkulator sekali aku pegang. Sebelah tangan kertas, sebelah lagi kalkulator.

Peranan kalkulator dekat sini pun agak penting. Aku boleh kira-kira takat mana aku dah belanja. Kalau over, bolehlah simpan balik yang mana tak penting.


Alhamdulillah, bila sampai kaunter. Bajet aku memang cukup-cukup. Seronok betul aku rasa. Walaupun takde potato chips. Hahahaaa. Bagoslah. Boleh latih diri untuk kurangkan beli jajan yang takde pekdah. Kan kannn.

Untuk bulan seterusnya, tulis lagi senarai. Tapi kali ni, cuba check barang-barang korang tu. Kalau masih ada lagi, beli jugak. Tapi saiz yang lebih kecil. Contoh macam aku. Bulan lepas beli sabun, bulan ni sabun masih banyak. So aku beli lagi sabun tapi yang saiz kecil. Just nak buat spare je.

Percayalah. Dengan cara macam ni, korang boleh save banyak. Ingat, kurangkan kehendak dan dahulukan keperluan. Selamat berbelanja korang !
Previous
Next Post »

5 Comments

Click here for Comments
Sha Mohamed
admin
October 25, 2017 at 5:59 AM ×

Sha memang buat macam ini.. Selalunya barang-barang utama akan beli extra kalau tengah sale.. Kalkulator memang penting sebab nak kira, supaya tak over budget..

Reply
avatar
Firdaus Life
admin
October 25, 2017 at 7:08 AM ×

Dulu takde buat list, sampai kaunter semua RM 300 walaupun beli brg untuk 2 orang je. Bila buat list hanya dalam RM 200 je dan kadang2 RM 180.

Reply
avatar
Nikiysha
admin
October 25, 2017 at 12:51 PM ×

assalamualaikum, hai tia.

Betul, sangat setuju dengan tips macam ni. Dulu, sebelum kawen memborong je kalau soping. Lepas nikah, suami ajar bg disiplin sikit. Kami buat list dalam phone je. Bajet tak lari, barang yang penting pun dapat.

Terkadang, bila tak buat list, barang yang penting tak beli, barang yang nafsu membuak nak tu yang kita ambik dulu kan =)

Reply
avatar
NanyFadhly
admin
October 25, 2017 at 3:15 PM ×

Sangat rajin. Kuddos dear! akak ni tak consistent..kejap beli kat Giant. Kejap beli kat kedai runcit...kejap pasar tani. HAHA!kadang tu bukan apa sebab masa tu kadang weekends nak balik kampung lah, hal anak-anak2 lah..last2 mana sempat ajer. Semoga consistent begini yer... bijak berbelanja namanya :)

Reply
avatar
ASTraveller
admin
November 1, 2017 at 1:42 PM ×

Salam singgah dan follow. Anda dijemput join GA saya!

http://www.akuseorangtraveler.com/2017/10/tak-nak-sunyi-sepi-lagi-giveaway-by.html

Reply
avatar