Penggunaan Contact Lens | Bahaya Ke?

Assalamualaikum. Ada tak pengguna contact lens sedang membaca entri ni? Tahniah kerana anda memang sangat berani mencocok biji mata cuma untuk pakai contact lens. Korang masih ingat tak masa kali pertama nak guna contact lens? Perasaan korang?

Hasil dari respon orang sekeliling Tia yang belum pernah pakai contact lens mengatakan mereka gerun untuk memakai contact lens itu. Kenapa? Dorang takut sebab kena cucuk biji mata baru boleh pakai contact lens tu.

Sebenarnya itu cuma imaginasi saja. Mungkin sebab cara pemakaiannya yang agak menakutkan. Tak ada apa pun. Bukan kena cucuk mata dalam-dalam pun. Perlahan-lahan je tekapkan lens tu dekat mata.

Sebab tu korang yang belum pernah guna contact lens ni, disyorkan pergi ke kedai terus. Kalau korang beli di kedai, dorang akan check dulu mata korang tu samada kena pakai contact lens yang biasa atau berdegree/power.

Di kedai pun korang akan diajar macamana cara penggunaan contact lens tu. Apa yang tak boleh, berapa lama boleh pakai. Pencuci contact lens yang mana kena guna. Haa, penting semua tu. Jangan ambik remeh sebab ianya berkaitan mata. Tak sayang mata ke?

Tia pun pengguna contact lens. Tapi yang soft saja. Maksudnya yang jernih. Tak berwarna pun. Sebaiknya kurangkanlah penggunaan contact lens ni sebab bukan elok sangat pun. Lebih-lebih lagi kalau selalu guna.

Yang tak rabun boleh rabun. Yang degree rendah boleh jadi tinggi.. Sayangilah mata anda yee :)

Entri Berkaitan : 

Previous
Next Post »

16 Comments

Click here for Comments
YsmrdiahYsf
admin
September 2, 2011 at 1:16 AM ×

musim raya rmai pkai lens termasuk sy..first time pkai..tapi yg ada power la..at first pkai mmg susah kot sbb kene blajo sdri..sy bli on9..huhu..tp lama2 ok la..

Reply
avatar
September 2, 2011 at 1:18 AM ×

pki spek lg best...ada mcm2 design...masuk ni dah 3 spek saya pki sejak 2007...

Reply
avatar
FaKArePa!n
admin
September 2, 2011 at 1:19 AM ×

kalau x jaga elok2 kebersihan contact lens ni..mudah kena jgkitan kuman nanti..elok2 mata rabun je, kang jadi buta plak nanti..huhu

Reply
avatar
Cik TK
admin
September 2, 2011 at 1:25 AM ×

TK tak pernah pakai lagi... takut la nak pakai.. sebab tengok kawan pakai cam seram je...

Reply
avatar
semutsengal
admin
September 2, 2011 at 1:32 AM ×

sayangilah mata anda setiap hari. MATA =)

Reply
avatar
Shaherah
admin
September 2, 2011 at 1:37 AM ×

yang degree rendah boleh jadi tinggi?? cancel... haha..

Reply
avatar
K
admin
September 2, 2011 at 2:05 AM ×

tak suka, hehe :P

p/s : banyak pulak idea tia update XD

Reply
avatar
Gary Asip
admin
September 2, 2011 at 2:16 AM ×

gary selalu guna contact lens lebih 8 jam.. kadang2 bawak tido... hahaha..

Reply
avatar
Firdaus Life
admin
September 2, 2011 at 4:21 AM ×

org kata kalau tidur pakai contact lens, nanti lens tu akan bergerak ke belakang mata dan silap hari bulan boleh putus urat belakang mata.. gila saiko. x sanggup pakai contact lens

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
September 2, 2011 at 4:44 AM ×

huuhh...ezad tak boleh la kalau yg berkenaan dengan mata ni..seram sejuk je..lagi2 kalau nak pakai contact lens..cucuk2 mata tu...erk..heee~

Reply
avatar
alien
admin
September 2, 2011 at 11:16 AM ×

yap
better g kedai optometris tu
sbb ada kontek lens kale2 yg djual tepi jalan which is tak elok utk mata

Reply
avatar
Danial Razak
admin
September 2, 2011 at 12:49 PM ×

ermm..Sebenarnya penggunaan contact lens bergantung kepada mata si pemakai.Ada sesetengah orang yang sesuai pakai CL dan ada sesetengah orang memang tak sesuai pakai..

Tapi masalahnya orang kita nak pakai CL sebab kosmetik saja.Maksudnya nak jadi cantik la.Nak pakai CL yang warna-warna tuh.Kononnya mata jadi cantik la.Macam mat salleh la.Bukan semua tapi ada sesetengah orang macam ni kan.Mereka pakai CL tanpa tahu cara pemakaian, kondisi mata mereka dan penjagaan CL dengan betul.CL pun ada penjagaan dia sendiri.Tak boleh nak main-main jer.Sebab kalau CL tuh tak bersih nanti mata boleh dapat infection.Sebenarnya kalau kita tidak tahu penggunaan CL dengan betul boleh membahayakan mata kita sendiri.
Kalau saper2 nak pakai CL lebih baiklah jumpa dengan optometris ataupun optician dulu sebelum pakai tu.Check dulu mata samada sesuai tak pakai CL.

p/s-panjang pulak komen.=p

Reply
avatar
September 2, 2011 at 9:51 PM ×

pakai Contact lens ni memang kena hati-hati.lebih elok kalau jumpa pakar mata dulu.
saya pun pakai yg colourless je. :)

Reply
avatar
amny
admin
September 3, 2011 at 3:49 PM ×

amni rabun n kadang2 time kelas pkai je cntct lense...first time pakai, dekat setengah jam nk lekapkan kat mata ni..punya la tkot..sekarang men tmpal je.....:)

Reply
avatar
anez zamri
admin
September 5, 2011 at 9:28 AM ×

rase ngeri gak nak pakai..sebab ade kawan contact lens dia pecah dalam mata..mungkin kering sangat kot..huhu

Reply
avatar
September 6, 2011 at 7:56 PM ×

em, tak berani lg nk pakai benda tu..lgpon, mata dh normal..

Reply
avatar