Cara Ringankan Blog dengan CSS Compressor

Assalamualaikum. Kali ni Tia nak berkongsi CARA UNTUK MERINGANKAN BLOG menggunakan CSS compress. Ramai blogger-blogger tau betapa pentingnya berat sesebuah blog tu. Selain daripada memudahkan pengunjung, blog yang ringan juga lebih mesra SEO kerana robot SEO tidak akan mengambil masa yang lama untuk mengindeks blog.

Seelok-eloknya berat blog tidaklah melebihi 100 kb. Banyak cara untuk meringankan blog. Selalu yang biasa kita dengar buang widget-widget tak penting. Tapi tak ramai yang sedar ni sebab bila widget tu dah ada dalam blog dia, dia akan anggap itulah widget pentingnya dan tak perlu dibuang melainkan ada orang lain menegur.

Kalau cara buang widget tu tak berapa nak berkesan, kita cuba pulak dengan menggunakan CSS compress. Tia dah cuba dan bolehlah kurangkan sikit. Jom mula!

STEP 1 : Pergi Design > Edit HTML > Sebagai langkah keselamatan, backup dulu template dengan klik Download Full Template

STEP 2 : Buka website CSS Compressor

STEP 3 : Pergi balik Edit HTML blog korang tu. Tak perlu tick Expand Widget Templates. Copy bermula <b:skin> dan ]]></b:skin>

Tia akan fahamkan korang code yang mana korang perlu copy. Cari code <b:skin>. Korang perlu copy code selepasnya. Boleh tengok gambar di bawah. Klik kalau tak jelas ye..


Terus highlight kan code tu sampai sebelum ]]></b:skin>. Tengok gambar di bawah ye kalau tak faham. Klik gambar kalau tak jelas..


STEP 4 : Pergi website CSS compress tadi. Pada compression mode, kekalkan pada Normal. Tapi kalau agak-agak korang ni SUPER DUPER HEBAT main coding, boleh tick pada super compact. Apa akan jadi? Jarak code tu akan jadi semakin rapat. Nanti korang boleh cuba-cuba ye.

Pada comments handling pula, pilih Don't strip any comments. Di ruang kosong Insert CSS code, korang paste kan code yang korang dah copy kat atas tadi. Lepas tu klik Compress it! Korang akan di bawa ke satu page lain. Code yang korang compress tadi ada situ. Klik je Highlight Code dan ia akan automatik copy code tu.

STEP 5 : Pergi Edit HTML blog, korang paste kan code yang dah di compress tadi diantara <b:skin> dan ]]></b:skin>. Preview dulu. Kalau tak ada apa-apa error, bolehlah save.

Korang faham tak? Kalau korang tak faham, bolehlah rujuk entri asal di SINI ye.. Itu je. Harap-harap, berkuranglah berat blog korang okey!

Photobucket
Previous
Next Post »

42 Comments

Click here for Comments
Unknown
admin
September 3, 2011 at 6:19 PM ×

tia, blog bro dah compress lama dah..tahap super...XD

Reply
avatar
Unknown
admin
September 3, 2011 at 6:30 PM ×

haha tak berani lak nak try. xpernah try pun compress2 code.

Reply
avatar
September 3, 2011 at 6:44 PM ×

waaaaa
baru seminggu x jengah sini
belog ini berubh lagiii
weeee
sgt nice!
heee
tanx 4 tips ye tia =]
camat ari aye!

Reply
avatar
K
admin
September 3, 2011 at 7:13 PM ×

tak reti, huhu T__T

Reply
avatar
Unknown
admin
September 3, 2011 at 7:31 PM ×

hihi, menanrik ni , kebetulan blog mmg berat , hhuuhu, dtg blog sy nanti ade buat GA :)

Reply
avatar
Firdaus Life
admin
September 3, 2011 at 8:01 PM ×

freaky pernah buat tapi tak dapat preview. heran jugak.. baru je nak compress.. adess

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
September 3, 2011 at 8:47 PM ×

hee..tengah cuba nak kurangkan obesiti kat blog ezad ni..kalau bawah 100kB baru la best kan..ringan je..(^^,)

Reply
avatar
Unknown
admin
September 3, 2011 at 9:12 PM ×

masih tak berjaya =______= huuu.. by the way, thanks for the sharing kak tia! hehe :D

Reply
avatar
September 3, 2011 at 9:12 PM ×

ok kool . satu perempuan suka entri kau hakhakhak :D

Reply
avatar
cik sakdi
admin
September 3, 2011 at 11:45 PM ×

adeh bab html ni lembab sket, kehkeh

Reply
avatar
amna
admin
September 4, 2011 at 1:02 AM ×

sama la kita cik sakdi.

miss tia, den fail saje bab2 mengdoktorkan html T.T''

Reply
avatar
azeemazain
admin
September 4, 2011 at 2:35 AM ×

hahaha,..sama umoo plakk,..hyepp tia, thanxx sharing!

Reply
avatar
Aisyah Aina
admin
September 4, 2011 at 2:49 AM ×

dah try..ok la..ringan sikit drpada dulu :)

Reply
avatar
semutsengal
admin
September 4, 2011 at 3:00 AM ×

waaahh !

aku try, aku try =)

Reply
avatar
Luqeem™
admin
September 4, 2011 at 7:50 AM ×

yg template ni nmpk elegen :D
hehe..

*nak try gak la css compress ni..

Reply
avatar
Syazwan
admin
September 4, 2011 at 8:37 AM ×

lahh. tutorial untuk blogspot je rupanya ;(

Reply
avatar
Abu Huzaifah
admin
September 4, 2011 at 11:05 AM ×

tia sgt prihatin... trime kasih .. :)

Reply
avatar
Unknown
admin
September 4, 2011 at 4:09 PM ×

sis,, dah berjaya compress html sume.. blog dah jadi semakin ringan. thanks ye..

Reply
avatar
ct kektus
admin
September 4, 2011 at 7:27 PM ×

owh. tak reti dan tak berani lagi nak try yg pelik2. hehe ;)

Reply
avatar
Farhan Hanif
admin
September 4, 2011 at 8:35 PM ×

saya buat error je...any idea?

Reply
avatar
Alif Haris
admin
September 4, 2011 at 8:36 PM ×

alif pn nk buat lah :)

Reply
avatar
Alif Haris
admin
September 4, 2011 at 8:58 PM ×

blog alif kalau guna cara tu ade prob la .. nnt ade error ..huhu
xtawu napa

Reply
avatar
Unknown
admin
September 5, 2011 at 12:30 AM ×

akak, saya dah berjaya buat benda tu semalam. lepas saya tekan link yang akak bagi tu. hehe :D

p/s: thanks a lot tau! ;)

Reply
avatar
anez zamri
admin
September 5, 2011 at 9:16 AM ×

tak pandai sangat bab2 tuh..nanti nak try :)

Reply
avatar
September 5, 2011 at 12:03 PM ×

good info tia.. template before ni memang dah compress tp template yg pakai skang tak compress lagi sebab lupe website ni. btw, thanx. bole compress lepas ni. hek

Reply
avatar
Green Apple
admin
September 5, 2011 at 12:29 PM ×

macih dik tia... hee (mude lagi ye tia, baru 20)
diorg panggil kak tia sebab tia dah otai, betul tak tia..

Reply
avatar
Noor Fatin
admin
September 5, 2011 at 6:06 PM ×

mmg xberani, kang hilang semua, naya. hakhak thanx!

eh baru 20 ke? ekekke

Reply
avatar
Unknown
admin
September 5, 2011 at 8:22 PM ×

sis kalau nak compress code yg selain yg dan ]]> tu boleh tak?

Reply
avatar
Anonymous
admin
September 6, 2011 at 1:27 AM ×

Weekend nnt kte try ;)

Reply
avatar
m
admin
September 6, 2011 at 4:36 AM ×

thanks untuk info =D

Reply
avatar
September 6, 2011 at 2:25 PM ×

belum buat lagi. akan try kot nanti. thanks sharing. :)

Reply
avatar
September 6, 2011 at 7:36 PM ×

tak berani lg nk try dear..nnti la kalo dh mcm ramai komplen blog berat, nnti sy try hehe..thanks tau share, dh bookmark utk masa depan heee

Reply
avatar
mujagirl92
admin
March 27, 2012 at 12:08 AM ×

sis,, lepas paste kan tu,,, code yang lama kena delete ke tak ek,,,? kalau sudi memberitahu,, comment kat blog saya k :D

http://mujadafewa.blogspot.com/2012/03/first-giveaway-by-nurmujahidah-lady.html

Reply
avatar
mujagirl92
admin
March 27, 2012 at 5:00 PM ×

salam,,, dah try,, memang laju amat preview dye,, tapi nak tanya lagi,, adkah dia akan hilangkan kod yang kita perlukan kalau nak edit cam letak facebook icons ke,,, ape ke,,, btw,, dah save compressed code tu,, cume takut nak guna je lagi,, hehe.. tq sebab sudi jugak gitau muja :D

Reply
avatar
May 5, 2012 at 4:44 PM ×

Akk , ada cara lain tak ? Sebab dah try buat , tapi tak menjadi :(

Reply
avatar