Resepi Aiskrim Oreo - Homemade



Kejap-kejap buka peti ais. Lepas 15 minit, buka lagi. Sentuh-sentuh dengan sudu. Masih lembut.

"Bila nak keras aiskrim ni?"

Kecewa. Tutup balik peti ais.

Mestilah aiskrim belum keras kalau dah baru dua jam simpan dalam peti.

Hari ni bekerja dekat dapur buat aiskrim oreo homemade punya. Bahan-bahan pun tak susah. Kalau tak ada dalam simpanan, boleh cari dekat kedai. InsyaAllah jumpa. Tak guna resepi asal sebab kurang beberapa bahan.

Ini resepi asal.


  • Setengah tin susu pekat (ikut kemanisan masing-masing)
  • 1 setengah gelas susu cair (susu kotak ducthlady pon boleh ikut kecairan atau kepekatan yang dikehendaki)
  • 1 sudu ovalette (pastikan halal)
  • Sedikit esen vanilla
  • Biskut oreo


Memandangkan ada bahan yang tak ada dalam simpanan, maka taktik try and error telah digunakan dengan menggantikan bahan yang tak ada tu dengan bahan lain yang sama jenisnya.

Ini resepi yang digunakan.


  • Kurang dari setengah tin susu pekat
  • 1 tin susu cair
  • Setengah cawan whipping cream (tak ada pun tak apa)
  • 1 setengah ovalette
  • Biskut oreo vanilla


Cara untuk buat. Masukkan susu pekat, susu cair dan whipping cream ke dalam bekas. Putar dengan kelajuan tinggi. Bila sudah agak sebati, campurkan esen vanilla (kalau ada) dan pukul sampai jadi gebu. Maksudnya, taklah cair macam masa mula-mula tadi.

Bila dah puas hati, campurkan dengan biskut oreo vanilla yang dah dihancur kasar. Terpulang samada untuk gaulkan biskut oreo tersebut atau taburkan saja di atas aiskrim. Masukkan dalam peti dan tunggu sampai beku. Dah siap nanti, boleh hidang dan terus makan.

Dalam resepi yang digunakan, whipping cream telah menggantikan susu pekat yang sikit tadi. Esen vanilla aku tak pakai sebab dah habis guna buat kuih hari tu. Tssk! Ovalette pula digunakan lebih sikit sebab nak gebu lebih. -_-

Cara menghias terpulanglah. Macam aku, ini kali kedua buat aiskrim oreo ni. Jadi, cara menghias pun ditukar dari masa kali pertama buat dulu.

Ada sesetengah orang, gaulkan sekali serbuk oreo dengan aiskrim. Aku pun buat macm tu juga masa mula-mula. Tapi untuk kali kedua, aku tak gaul dah. Sebab rasa oreo tu nanti macam akan tenggelam timbul.




Jadi kali ni aku ubah sikit. Aku guna cawan khas. Tapi tak kisah pun sebenarnya nak pakai apapun. Aku hancurkan kasar biskut oreo dan taburkan dekat bahagian paling bawah cawan aiskrim. Lepas tu tuang aiskrim yang dah diputarkan tadi. Lastly, tabur serpihan biskut oreo yang dihancur kasar di bahagian paling atas. Untuk hiasan, belah dua biskut oreo dan letakkan atas aiskrim.




Kalau tengok resepi lain, ada yang menggunakan telur mentah sebiji campur dalam bahan-bahan nak buat aiskrim. Tapi aku tak guna. Alhamdulillah, aiskrim buatan tangan aku masih menjadi. Apapun, selamat mencuba.

Previous
Next Post »

14 comments

Click here for comments
reenapple
admin
May 15, 2014 at 7:27 AM ×

Huwargh.. aku suka gegila Ice cream Oreo ni. Rasa nak buat. Tapi Overlatte tu nak cari kat mana? Macm mana rupanya? :3

Reply
avatar
Jie Susanos
admin
May 15, 2014 at 10:08 AM ×

aiscream yg sdp untuk dimkn..

Reply
avatar
cahaya mata
admin
May 15, 2014 at 11:52 AM ×

sedapnya! nak sikit.. =)

Reply
avatar
May 15, 2014 at 7:21 PM ×

perghhh sedap nie.. pos sikit

Reply
avatar
Anonymous
admin
September 12, 2014 at 6:23 PM ×

X masukkan overlatte pon x pe .. sye prnh buat n x masukkan overlatte sbb x jumpa tpi still sedap ��

Reply
avatar
c~da
admin
September 22, 2014 at 10:07 PM ×

baru nak buat malam ni :)

Reply
avatar
Cool Ling
admin
September 30, 2014 at 5:07 PM ×

sama resepi yg sy buat.. cuma tambah sebiji telur.. tapi kenapa aiskrim saya sangat keras?

Reply
avatar
Siti (Cinta Ibadah)
admin
October 10, 2014 at 5:21 PM ×

Thank you for the recipe... I appreciate it so much.....:):):):):):):):)

Reply
avatar
FiZ
admin
October 27, 2014 at 11:26 AM ×

macam best je ni...haihhh..blh try nanti

Reply
avatar
Anonymous
admin
November 5, 2014 at 6:09 PM ×

Klw kembangkn hnye gne blender je jdi x...mixer xdela...sob3

Reply
avatar
Nyna Qila
admin
November 6, 2014 at 5:37 PM ×

ni tak payah pakai telur ke?

Reply
avatar
Anonymous
admin
December 17, 2014 at 12:59 PM ×

pakai telur tak bleh ker

Reply
avatar