Kisah Bekas Pemakai Eyeliner Tegar

Dulu , aku ni pemakai eyeliner yang tegar. Tegar maksud aku sini
bukanlah sampai nak pergi kedai runcit depan rumah pun nak pakai
eyeliner. Tu tegar gila. Tengok jugaklah aku nak ke mana. Kalau ke
bandar , sah-sah lah aku pakai.


Tapi style aku pakai eyeliner ni bukan keliling mata pun. Aku pakai
takat atas bulu mata je. Bawah mata aku tak pakai sebab mudah comot.
Kalau dah comot , nampak seolah-olah aku baru lepas bertinju dan dapat
sebijik penumbuk dari pihak lawan.


Aku suka pakai eyeliner ni sebab bila pakai je muka aku nampak fresh.
Taklah memucat macam mayat sangat. Tapi tu lah , bila pakai eyeliner
ni aku dapat rasa macam muka aku ada berubah sikit. Dah tak ori.
Nampak macam aku sembunyikan muka aku dibalik eyeliner tu je. Sumpah
tak best.


Masa tu , tiap kali nak keluar mesti pakai eyeliner dulu. Ibu aku dah
berbuih mulut kata jangan biasakan sangat pakai alat mekap. Nanti bila
dah terbiasa pakai , then tetiba one day tak pakai. Muka nampak pucat.
Tak pun , nampak macam orang tua sebelum masanya. Tapi tu lah. Aku
degil juga. Aku kurang confident bila berdepan dengan orang tanpa
pakai benda alah tu.


Tapi sekarang , alhamdulillah aku dah pulih dari keadaan macam tu. Aku
dah tak lekat dengan eyeliner. Sekarang tiap kali keluar rumah aku
just tempek bedak sikit and calit pelembap sikit.


Honestly , masa percubaan aku cuba berenggang dengan eyeliner tu
memang susah. Tak selesa betul. Rasa macam nak lari je pegi toilet and
calit sikit dekat mata. Hehe. Tapi aku gagahkan juga. Aku pujuk hati
aku.


So , adik-adik , kakak-kakak , mak cik-mak cik , janganlah kita seksa
muka kita dengan jadikan ia papan lukis tempat kita conteng tanpa rasa
bersalah. Kalau muka kita boleh cakap , mesti dia dah membebel. Haha.
Yang penting , jagalah kebersihannya.
Previous
Next Post »

11 Comments

Click here for Comments
izfanora
admin
November 29, 2012 at 10:56 AM ×

mls nk pkai sbb xtau pkai.. so jrg pkai.. eyeliner kdg bertahun xhbs2..

tp klu pkai bwh mata dpt pahala.. :)

Reply
avatar
AtieAbid
admin
November 29, 2012 at 12:13 PM ×

saya pun sama. dulu kalo nak kuar rumah jek mesti nak kena pakai eyeliner..pantang kalo x pakai.
1 hari tu, rasa malas yg amat so x pakai ape pun. just tempek bedak n calit lipgloss. smpi tmpt keja suma orang tegur ingatkan sakit sebab muka pucat.siap ada student yg x percaya itu saya. lain katanya.

tp skng ni, saya hanya akan pakai eyeliner bila rasa perlu dan bila rasa rajin. kalo tak, saya akan kuar dengan muka yg sangat natural.

Reply
avatar
Jane. P
admin
November 29, 2012 at 12:54 PM ×

saya pergi kelas je pakai itu pun kalau rajin. sebab tak suka sgt dan paling penting tak reti nak calit dgn sempurna haha.. tgn pun gatal nak gosok mata tu yg selalu comot kalau pakai.

Reply
avatar
November 29, 2012 at 12:54 PM ×

Syaa ni jenis yang malas nak pakai pape bila keluar. Pakai bedak pun tak. Sebab rasa ada benda meleket dekat muka T.T

Reply
avatar
EQITO
admin
November 29, 2012 at 1:36 PM ×

haha.. cmtu skali.. alhamdulillah, so far bole dikire bape kali pakai eyeliner..

Reply
avatar
aizamia3
admin
November 29, 2012 at 2:43 PM ×

tak pakai sebab tak minat alat make up.. ;)

Reply
avatar
November 29, 2012 at 7:32 PM ×

hehe sy kalau xmakeup muka mesti pucat sgt2.. so mmg kena pakai la. tp xtebal dan meruncing mcm yg org lain pkai tu..lagipun mata sy sepet..

Reply
avatar
Ash Give
admin
November 29, 2012 at 11:35 PM ×

kawan opis aku suka pakai.. aku tengok dia punya kadang tekopek kopek..jatuh..

Reply
avatar
November 30, 2012 at 12:14 PM ×

huuuu. kite dulu masa sekolah dulu gatai nak pakai sebab masa tu zaman nenakal lagi. hikhik. tapi bila dah besar, jadi pemalas pulak nak pakai sume tu. just buat yg basic ja. and jaga kebersihan! tu yg penting. hehe :)

Reply
avatar
diana
admin
November 30, 2012 at 6:06 PM ×

Lamanya tak mekap2..ngandung samapi dah besalin ni jadi mlas nak mekap..

Reply
avatar
Mierah Halim
admin
December 28, 2012 at 4:59 AM ×

Ade jugak eyeliner tapi dah dekat 2 tahun tak habis lagi. Memang jarang sangat la pakai.

Reply
avatar