Tips Belajar Last Minute

Assalamualaikum.

Macam tak percaya yang tiba-tiba tergerak nak cari dekat google TIPS BELAJAR LAST MINUTE. Dan ternyata semuanya sudah ada di hujung jari. Berlambak keluar tips study last minute ni. Nak gelak pun tak boleh sebab memang tengah serius nak tahu apa yang boleh dibuat bila dah last minute nak exam ni.

Walaupun dah tahu belajar di saat akhir sangatlah MERBAHAYA tapi masih ada juga yang buat. Lepas tu kata "insaf dah belajar last minute ni. Tak nak buat dah." Konon ^___^ Tapi buat juga lepas-lepas tu kan? Pening-pening. Hehee.

Tapi kan, seriously. Ada sesetengah orang, bila dia belajar last minute pun. Dia tetap boleh score. Katanya, bila belajar last minute ni rasa macam apa yang dia belajar tu, fresh masuk kepala dia. Boleh faham tak? Tapi, tapi, tapiiiii. Bergantung dengan orang juga. Ada sesetengah tu, tak boleh belajar last minute. Dia rasa otak dia macam serabut sebab kena ingat banyak benda. See?

Eh, dah membebel. Hehe. Saya cuba bagi beberapa perkara yang boleh dibuat bila belajar di saat akhir ni ye..

1.  Ni paling penting! NIAT. Bila nak belajar tu, JANGAN niat benda lain. Nak anugerah lah, apa lah. Sebab tu semua tak kekal. DUNIA semata-mata. So, tak payah nak kejar sangat penghargaan dari manusia. NIAT BELAJAR KERANA ALLAH S.W.T.. Tak lah stress sangat!

2.  Bila dah sibuk sangat belajar, jangan lupa IBADAT KHUSUS. Solat jangan tinggal. Tak berbaloi langsung kalau study struggle gila tapi solat tinggal. Fikirlah logik sikit. Nak Allah bantu, tapi perintah Allah diabaikan. Adil ke? Lagi baik kalau dapat luangkan masa baca al-Quran. Kalau hadap buku boleh berjam. Apalah sangat kalau nak baca al-Quran tu 10-15 minit. InsyaAllah kita akan lebih tenang.

3.  Pergi minta maaf dengan IBU dan AYAH! Minta mereka doakan kita. Minta maaf dekat kawan-kawan. Kita kena jaga juga hubungan dengan manusia. Walaupun kadang-kadang rasa macam nak ... Okey fine, kawal perasaan.

4.  Kalau dah last minute, memang tak boleh lah kan nak baca buku setebal 100 mukasurat dalam masa sehari. So, buatlah mind map atau nota ringkas semaksima yang boleh. Buat point-point aje. Paling penting, fahamkan apa yang dibaca. At least, kalau dah faham boleh GORENG masa ambil paper nanti. Hehee.

5.  Cuba bersoal jawab dengan kawan-kawan. InsyaAllah akan lebih ingat. Bagi point, lepas tu jelaskan bagi kawan dengar supaya lebih yakin dengan jawapan sendiri.

6.  Kurangkan bercakap hal-hal yang tak penting. Terutamanya bercakap buruk pasal orang. Hellooooo. Baik belajar kalau dah last minute ni.

Rasanya, tu je kot yang boleh dikongsikan. Saya pun bukanlah pandai sangat. Tapi belajar last minute, rasanya bukanlah perkara baru :)

Previous
Next Post »

5 comments

Click here for comments
Cik Gee
admin
October 3, 2013 at 2:05 PM ×

selalu buat nota ringkas & point2 penting je. dah masuk exam, pandai2 la goreng sendiri an.. heheh ^^

Reply
avatar
October 4, 2013 at 2:42 PM ×

Depressed. Conflict. Help me. T^T

http://www.natasya-pink.my/2013/10/catatan-1-oktober.html

Reply
avatar
October 9, 2013 at 4:47 PM ×

kite x leh last minit, nnt msuk dewan blank

sbb dah pernah kena dulu

lastnya mengangis jawab exam tu

mujur la mid term je. heh

Reply
avatar
mysha
admin
October 10, 2013 at 4:59 PM ×

hye tia...

Lama tak jenguk blog Tia.. dulu akak stop jap sbb sambung blaja.. skrg leh la hapdet balik....

Oooo study last minute yer... Beshe dia tuh.. babap karang br taw..

Reply
avatar