Sandakan Sabah

Assalamualaikum.

Aku berasal dari Sabah. Dilahirkan di Kota Belud tapi membesar di Sandakan. Nama saja dari Sabah. Tempat-tempat menarik di Sabah ni, aku sendiri tak berapa nak pasti. Kecualilah tempat-tempat yang memang sudah sedia menjadi siulan orang.

Contohnya Sepilok. Tempat di mana pengunjung boleh melihat sendiri orang utan di depan mata. Wah! Cara bercerita macam dah pernah pergi. Tapi sebenarnya aku tak pernah pergi pun. Nak kata jauh, tak juga. Sepilok ni di Sandakan. Dekat dengan rumah aku. Beza berapa batu je. Tu pun aku tak berkesempatan nak pergi.

Di Sandakan ni ada beberapa lagi tempat menarik yang boleh dikunjungi. Macam Memorial Park, err apa lagi eh. Aku lupalahh. Kalau tak silap namanya RDC (Rainforest Discovery Centre). Adoi. Aku lupa.

Kalau tempat makan pula, dulu famous dengan ikan bakar. Tempatnya di sim sim. Nak dekat dengan bandar Sandakan dah tu. Tapi sekarang ni tak pastilah kalau tempat tu masih ada. Aku belum update. Macamana nak jalan. Sibuk memanjang.

Kalau ada yang nak datang Sandakan, datanglah. Dialu-alukan. Maaflah. Aku cerita ringkas sangat pasal Sandakan ni. Dah lama tak jalan-jalan. Tapi setahu aku, airport Sandakan dah makin cantik sekarang. Dulu memang tak cantik. Nampak macam biasa je. Airport Kota Kinabalu lagi cun. Sekarang, airport Sandakan tengah upgrade. Harap-harap makin cantiklah sebab dekat Sandakan ni boleh tahan ramai juga pelancong yang datang.

Setakat nilah dulu aku cerita. InsyaAllah, kalau berkesempatan jalan-jalan. Nanti aku update lagi pasal Sandakan okey..

posted from Bloggeroid

Previous
Next Post »

2 Comments

Click here for Comments
Niesa
admin
October 30, 2014 at 4:10 PM ×

sabah!negeri yg best klau nk pg holiday..teringin nk pusing 1 sabah..xpuas!inShaAllah akan jejak lg bumi sabah..

Reply
avatar
Diana Rashid
admin
October 30, 2014 at 4:18 PM ×

yang akak tahu sabah terkenal dengan pulau2 nya yang cantik..

Reply
avatar