Tuesday, August 23, 2016

Temujanji 2: Darah naik sikit. Yeay!

Pernah nampak ubat ni tak? Yang mana dah jadi mak-mak tu, kemungkinan besar pernah dapat ubat ni dari doktor. Err ke aku sorang je yang dapa... thumbnail 1 summary
Pernah nampak ubat ni tak? Yang mana dah jadi mak-mak tu, kemungkinan besar pernah dapat ubat ni dari doktor. Err ke aku sorang je yang dapat ubat ni? -.-

Pukul 2 petang tadi ada appointment dekat klinik. Lepas check darah di klinik swasta beberapa hari lalu eh ke minggu ah? Aku lupa. Tsssk! Nurse suruh bawa masa appointment. Kan darah aku rendah. So, nak taulah apa asbab musabab darah aku jadi cenggitu.

Ini temujanji kedua aku. Baru nak biasakan diri dengan prosedur yang aku akan lalui. Rupanya sebelum jumpa nurse kena check darah awal-awal. Aku langsung tak ingat pesan nurse dua minggu lalu. Syukur nurse tak marah aku. Lepas ambil darah, tanpa tunggu keputusan. Aku terus pergi ambil sampel urine bawa bagi nurse. Macam sebelum ni juga. Nurse cuma masukkan satu strip beberapa saat, angkat strip tu dan kata "okey" dekat aku. Maksudnya, tak ada masalah dengan urine lah kan.

So, aku tunggulah keputusan darah pula. Lepas nama kena panggil, jumpa nurse lagi. Tanpa arahan, aku terus bagi nurse result darah yang aku dapat dari klinik swasta. Check punya check, apa yang nurse nak tengok tak ada. Keputusan thalesemia tak ada. Aku mana nak tau sebab masa pergi klinik hari tu nurse cuma kata bagi je borang yang dorang sediakan tu nanti doktor dari klinik swasta taulah nak buat apa.

Alih-alih kena pergi lagi klinik swasta untuk check thalasemia. Risau aku ni pembawa. Kalau suami memang tak ada masalah. Dia dah check awal lagi sebelum nikah. Aku je nan hado. Ingatkan tak wajib. Tskk!

Sebelum balik, nurse suruh aku stop makan ubat yang dibagi sebelum ni. Makan ubat baru pula. Tu lah ubat baru yang aku pampang dalam entri ni. Sebenarnya tu gambar lama sebelum aku tau mengandung. Konon nak beli ubat tu. Kan masa tu aku merancang nak mengandung. Jadi, ada yang cadangkan untuk ambil supplement folic acid awal-awal. Masa tu jugalah aku beli UPT. Esoknya try guna UPT tu, positif lah pulak. Tak sangka mak 😂

Tapi masa dekat farmasi tu tak adalah pula aku beli. Sekarang dah sah ngandung, doktor kasi free je. Huntonglah kan. Huntong ke?

So, next 2 weeks lagi aku punya temujanji yang ketiga. Nurse nak pantau darah aku especially lepas aku makan ubat baru ni. Ada naik atau tak. Kena gigih lagilah aku makan ubat lepas ni kalau tak nak kena tahan dekat wad.

Oh aku lupa mention. 2 minggu sebelum ni darah aku cuma 7.6 je. Rendah kan? Tadi check lagi dah naik sikit jadi 8.2. Syukurlah ada naik sikit. Kena struggle lagi. Nanti next appointment nurse suruh siap-siap ambil darah dan urine sebelum jumpa dia. Aku tanya so boleh bawa urine dari rumahlah? Dia kata boleh. Baguslahhhhh. Tak payahlah aku lepas ni nak menayang lagi bekas urine aku jalan-jalan lalu depan orang. Segan kutttt. Kalau standby bawa dari rumah, aku boleh sedia bekas sendiri. Siap ada penutup lagi.

Haa k lah. Aku dah nak balik kerja ni. Nak makan jambu batu. Tak sabar mak. Kbai.

posted from Bloggeroid

No comments

Post a Comment