Panggilan eksklusif MAK BAPA

Dekat rumah, i panggil mak as IBU and apak as AYAH.

Macam lagu Sudirman tu. Tajuk 'Ayah dan Ibu'. Sila nyanyi dengan melodi sekali k. Kalau taktau, search dekat youtube.


Ayah dan ibu,
Itulah permulaan kami,
Dapatlah melihat bulan dan matahari,
Ahai


Nak lirik penuh, pi google sendiri.

Since i bakal jadi mak-mak ni, anak nak panggil apa nanti pun boleh jadi isu tau. Yelah, sebab kan anak-anak nak panggil kita sampai hujung nyawa. So, kena ada panggilan yang eksklusif sikit.

Meh nak buat list panggilan untuk IBU BAPA yang selalu kita orang Malaysia pakai. Kire glemer jugaklah sebab i selalu dengar.

Untuk mak,
IBU
MAK
UMMI
MAMA
MOMMY/MAMI

Untuk bapa,
AYAH
BAPA
PAPA
ABAH
BABAH
WALID
DADDY/DIDI

Baru i perasan, panggilan untuk bapa ni ada banyak eh. Selalu sebut atau dengar dari orang sekeliling je. Lepas buat short list sini, baru tau ada banyak versi.

Kadang pulak tu kan, kalau uols perasan, ada certain panggilan-panggilan ni macam dah 'di-partner-kan'.

Contoh,

MAK-BAPA/BAPAK
MAK-ABAH
IBU-AYAH
MAMA-PAPA
MOMMY-DADDY
MAMI-DIDI
UMMI-WALID


Kannn? Even tak semua, tapi kita ambik yang majoriti lah.

Lepas tu pulak, panggilan-panggilan ni semua seolah-olah mencerminkan siapa ibu bapa tu. I mean macam ni. Just my personal opinion k.

Kalau guna panggilan MOMMY-DADDY tu rasa macam wahhh! orang kaya ni. Banyak duit. ekekekk. Dalam drama pun macam tu. Asal rumah besar, anak sorang, kereta mewah, duit berkepuk, kerja opis syarikat sendiri, "HEY MOMMY! HEY DADDY! HEY, HEY!". ;p

Lepas tu, kalau macam UMMI-WALID atau UMMI-ABAH rasa macam soft je. Macam duduk dalam family ustaz ustazah. Nampak macam mak-bapa yang guna panggilan ni look matured gittew.

MAMA-PAPA pun lebih kurang macam MOMMY-DADDY gak. Fefeeling orang kaya. hee!

So sorry lah, ni just pandangan peribadi sahaja. Takde kena mengena dengan sesiapa and i tak tuju pada mana-mana pihak pun ye. So, silalah jangan nak terasa lelebih. T_T

Untuk i dengan Andy plak, hmm. Tak tetapkan lagi. Tapi pernah jugak Andy tanya, anak sesuai panggil dia apa? Automatik i kata, "ABAH."

Sebab bagi i panggilan abah ni dia macam matang, serius, tegas. And bila i tengok Andy, dia ada ciri-ciri tu. Rasa macam sesuai lah kalau anak nak panggil dia ABAH.

Tapi tak sure lagi kalau panggilan ABAH tu akan stick dengan Andy. Ko taulah manusia ni. Kejap macam ni, kejap macam tu. hihi

I pulakkkk. hmm. Nak suruh anak panggil ibu, i panggil mak i sendiri pun IBU juga. Rasa macam tak seshuai. Nak guna UMMI, pun macam something not wrong. Lagipun, mak sedara Andy dah ada panggilan macam tu. Heh. so what lah kan? huhu


Entah. I pun tak sure nak anak panggil apa. Tapi untuk sementara ni, i rasa seronok gelarkan diri i as MOMMY especially bila update status or post entri yang ditujukan pada anak yang tengah duduk dalam perut masa nih. Rasa macam panggilan tu cheeky cheeky sikit. Even i bukan orang kaya yang ada duit berkepuk-kepuk, tapi panggilan MOMMY tu rasa macam awet muda je. kahkah

Mommy lah sangat :D
posted from Bloggeroid
Previous
Next Post »

1 Comments:

Click here for Comments
Nour Adieb
admin
April 7, 2017 at 8:13 AM ×

tapi ada juga yg panggil Ummi-Abi, Ummi-Abuya. tapi x ramai la

Congrats bro Nour Adieb you got PERTAMAX...! hehehehe...
Reply
avatar