Baru lepas dapat duit

Semenjak stay dengan mak sambil tunggu hari i nak bersalin ni, selalu juga ikut jalan-jalan. Pergi rumah makcik Leha, makcik Timah, makcik Jenab, makcik Peah.

Nak jadikan cerita, masa ni turn mak i dapat duit kutu. Ha ah, mak i main kutu. Bukan kutu garu-garu kepala tu. Kutu duit. Selain kutu, ada juga yang panggil tarikan. Nama lain, tapi konsep sama. Eh, uols main kutu juga ke? Tau tak APA HUKUM MAIN KUTU?


So, kitorang pun pergilah tempat makcik Jenab and the gang berkumpul. Sampai situ, macam biasalah. Sok sek sok sek dulu. Sambil soksek tulah makcik Jenab hulur duit kutu dekat mak i.

Okey, mak i dah dapat duit dia kan?

Kebetulan, makcik Peah yang jual barang kosmetik ada dekat situ. Dia ada bawa satu produk ni. Pada i, produk tu takdelah gempak mana. Harga pun boleh tahan mahal. Tak worth langsung kalau nak dibeli.

Ingat lagi makcik Jenab yang hulur duit kutu kat mak i tadi?

Makcik Jenab tu beria suruh mak i beli produk tu.

"Ko belilah ni. Ko kan baru dapat duit kutu. Alah, doploh hinggit je ponnn. Ko belilah. Pastu ko try produk ni. Aku nak try jugak. Tapi ko lah yang beli."

Nampak tak game dia dekat situ? Suruh mak i yang beli, tapi dia yang beria nak cuba pakai.

I tengok je reaksi mak. I tak campur sebab tu kan geng dia. I ni sekadar melukut di tepian. Perati jelah.

Faham tak situasi mak i? Dia baru dapat duit, pastu orang paksa dia beli barang sebab dia baru dapat duit, and then yang paksa dia beli tu kawan juga.

Mak i dah macam, duit taknak membazir beli benda merepek, tapi at the same time nak jaga hati kawan.

I paham situasi tu sebab pernah merasa.

Lepas drama push sana, push sini antara makcik Jenab dengan mak i, tetiba mak bersuara.

"Eh, kambing masuk dalam kebun ko lah Jenab!"

Makcik Jenab yang duk push push mak i tadi pun sebok cari kambing tu. Perhatian dia hilang kejap and then topik nak paksa mak i beli produk tu hilang macam tu jew.

kahkah!

I yang tarik nafas lega sebab mak tak termakan pujukan dan paksaan ittew.

Seriously, kalau uols ada habit macam ni. Please lah. Jangan dibuat selalu. Benda-benda macam ni berlaku depan mata i sekaligus buat i terfikir dan bayangkan how if i yang kena macam tu.

Tak suka kot!

posted from Bloggeroid

Previous
Next Post »

1 Comments:

Click here for Comments
Nour Adieb
admin
April 7, 2017 at 8:11 AM ×

susah nak buat pilihan. nak kena juga jaga hati kawan. tapi kalau sy, memang x belilah sebab belum tentu pakai produk tu. membazir ja �� kawan x kawan, kalau benda tu kita x pakai memang x akan beli

Congrats bro Nour Adieb you got PERTAMAX...! hehehehe...
Reply
avatar