Due date nak bersalin dah dekat


Dah nak dekat due, nurse pesan kena rajin jalan-jalan. Tapi i tak jalan sangat pon. Jalan kejap, dah huh huh huh. Semput. Bila tengok dekat cermin tu i memboyot dengan jayanya, rasa macam wehh unbelievable betul lah. Mula-mula pregnant, flat je perut. Tapi sekarang, hewhewheww

20.3.2017 ni due date i. Lepas buat calculation pakai jari, hmm ada lebih kurang 4 hari lah macam tu. Hey! 4 hari kot, 4 hari. Bukan 4 minggu, bukan 4 bulan dan bukan juga 4 tahun.

4 hari tu, kalau kerja asyik bangun, makan, tengok tv je ulang-ulang memang dah tak rasa dah 4 harinya. Tau-tau dah baring dekat hospital. -.-

Nervous tu haruslah ada sebab baby sulung kan. Takde pengalaman lagi. Tanda-tanda yang doktor dan nurse keep repeat tiap kali pergi klinik pun langsung takde. Secara tak langsung, dia punya rasa ingin tahu tu makin membuak tau.

I asyiklah tertanya how lah rasa dia nak bersalin nanti yea? Contraction tu macamana? Braxton hicks tu rasa apa? Air ketuban?

Bukan i takde baca pasal tu semua. Ada. I baca like everyday kot. Tapi apa yang you baca doesnt mean itu yang you akan rasa. Kadang tak sama tau. Bagi i, membaca ni just untuk buat kita bersedia. At least, bayangan tu adalah sikit. Rasa contraction tu macamana, air ketuban bila pecah apa cirinya.

Conclusion nya, selagi i tak rasa sendiri, selagi tu rasa nak tau tu ada. Tak menyabo tau.

Paling penting, dah akhir-akhir ni i makin cuba fokus pergerakan baby. Kena make sure 10 pergerakan tu cukup. As mak-mak to be ni, risau dia tu of course lah ada. Kadang siap over lagi.

Esok Andy nak balik sini sebab dia dah start cuti. Manalah tau kan baby nak tunggu abah dia. I suruh dia pulun ambik sampai 2 minggu. InsyaAllah. Yelah, lepas i habis pantang kot baru balik rumah mentua. Kira-kira sebulan lebih juga tu. I nak berpantang dengan family sendiri. Ekekekk

Doakan lah i dengan baby selamat ye. Mudah-mudahan Allah permudahkan urusan kami. 😂

Toodles!

posted from Bloggeroid

Previous
Next Post »

5 Comments

Click here for Comments
Mrs. A
admin
March 17, 2017 at 8:24 AM ×

Semoga dipermudahkan segala urusan

Reply
avatar
ewanthology
admin
March 17, 2017 at 8:29 AM ×

InsyaAllah....semoga dipermudahkan segala urusan.

Reply
avatar
March 17, 2017 at 3:09 PM ×

pergerakan tu kira dari berapa bulan ye

Reply
avatar
NanyFadhly
admin
March 18, 2017 at 8:43 AM ×

Lagi 2 hari tuh nak due. Wahhhh!!! Nany doakan awak selamat bersalin yer. Sihat semuanya. Mommy and baby. InshaALLAH.. Aminnn...

Reply
avatar
Lynn Damya
admin
March 24, 2017 at 2:24 PM ×

Salam....hahaha same lah dgn saye ni haa....berhari2 duk bace pnegalaman org bersalin mcm mana, dan ape rasa dia..sgt teringin nak tau camne rasanya..hahaha..btw, nanti awk tulislah pengalaman awk pula ya :D hihi

Reply
avatar