Kemaafan buat yang pernah menyakiti


Dulu memang pernah berkawan dengan sorang guy ni dan biasalah perempuan. Kalau boleh, bila dah berkawan tu nak serius je takde dah nak main-main.

Tapi i tak lucky sangat sebab that guy mungkin masih dalam fasa nak bersuka ria kot. Darah muda gittew. So, dia macam ada orang lainlah pada masa yang sama i kawan dengan dia. i frust kot. Takleh nak terima dia ada someone else. bahahahaa.

End up kami lost contact sebab sedar relationship memang takkan berjaya. So, byebye. Dah bertahun benda ni. And alhamdulillah, i move on sebab masa tu percaya yang Allah ada simpan someone somewhere untuk i cuma cepat atau lambat je.

Satu petang, handphone i ringing ada orang call. Tengok dekat skrin takde nama. Just a number yang i langsung takleh nak recognize. Selalunya kalau ada number baru, i takkan angkat. Tapi entah kenapa masa tu jari tetiba lak nak sambut.

Dah sambut, i diam. Buat senyap je sebab nak dengar suara pemanggil. And suara lelaki pun kedengaran. I was shocked! Tanya punya tanya rupanya itu guy yang once upon a time i pernah kenal. You guys should know lah kan boleh teka lelaki mana i maksudkan.

Yes, its him. Dah bertahun lost contact entah darimana dapat number i pun taktau. So, banyaklah soalan dia. And rupanya dia taktau pun yang i dah kahwin. Bakal ada anak lagi. Yang dia pulak masih single mingle padahal, as i know before kahwin dulu this guy dah bertunang with the same girl yang i citer tuu. kekekkek

Pendekkan citer, dia dah putus tunang. Bukan sekali tau. Tapi 2 atau 3 kali lah kalau i tak salah. Okey, takde jodoh.

Then i tanyalah kenapa dia suddenly buat comeback sampai cari number i bagai. Dia kata, since banyak kali relationship dia dengan perempuan macam tak menjadi, dia syak ada orang kenakan dia. Dah jumpa 3 ustaz tapi lepas tu stop sebab malas. hehh?

i direct to the point je cakap denga dia.

"Mungkin sebab ko dah banyak lukakan hati orang kot sebab aku tau jugak habit ko ni dulu. Kejap dengan A, kejap dengan B, kejap dengan C. Kot lah kan ada antara dorang yang tak puas hati dengan ko. Haa."

Benda macam ni kan tak mustahil. Sebab tu kita tak boleh nak sakitkan hati orang. Then dia balas camni,

"Aku tau dulu aku salah. Banyak sangat sakitkan hati orang. Ni lah aku cari ko balik ni sebab aku nak minta maaf. Aku tau dulu aku banyak buat salah. Ko maafkan aku k."

Tu sebablah that guy cari i balik. Nak minta maaf. huhu. I pun katalah yang tu cerita lama dan i dah lama maafkan pun takde nya nak dendam. I positif je.

Allah nak uji dia kan. After that, dia dah tak cari i dah. Mungkin tengah cari orang lain kut nak minta maaf jugak. Apa orang kata. Salah dengan Allah, kita boleh direct mintak ampun sujud sungguh-sungguh atas sejadah. Tapi kalau salah dengan manusia, merangkak weyh mencari nak minta maaf.

Tapi kan, sedangkan Nabi ampunkan umat apatah lagi kita ni manusia biasa. Maafkanlah orang yang pernah sakitkan hati kita. Mudah-mudahan kita boleh hidup aman bahagia, insyaAllah.

posted from Bloggeroid

Previous
Next Post »

2 comments

Click here for comments
I am LZ
admin
March 7, 2017 at 11:26 PM ×

Salam IK Tia,

Itulah takdir yang tertulis.. Kenangan lama memang susah dilupakan 😢

Reply
avatar
tiga lalat
admin
March 13, 2017 at 6:09 AM ×

luka lama berdarah kembali, luka yg baharu nak letak kat mane kann cik Ita kannns., ;p

Reply
avatar