Monday, March 6, 2017

Kepala baby dah engaged, berat badan naik


Tadi pergi klinik. Since kandungan dah nak masuk 9 bulan, appointment ke klinik dah jadi seminggu sekali. Jenuh tak jenuh, iols kena juga gagahkan diri.

Lepas letak buku, nurse panggil nama, kena suruh pergi check urine and alhamdulillah negatif takde pape. HB tak check lagi sebab khamis ni kena jumpa doktor untuk scan perut. So, masa tu baru nak check HB sekali.

Sebelum masuk bilik nak jumpa nurse, kena timbang berat badan dulu.

Nurse : Eh, 53kg? Baru minggu lepas check kan. Naik 2kg ni. Minggu lepas 51kg, minggu ni dah naik 53kg. Banyak makan ke mama?

Me : Takdelah nurse. Makan macam biasa jugak. Kadang tu makan nasi pun sekali sehari je.

Nurse : Ada makan makanan berminyak tak?

Me : Makan jugak tapi takdelah banyak mana. Kuantiti yang sikit je nurse. Ala kadar.

Nurse : Okey takpe. Nanti kita akan pantau k.


haa, ambik ko. Dalam masa seminggu, berat badan naik sampai 2 kg uols. Nak kata kuat makan, tak jugak. Biasa je pun. hmm. Tapi setakat ni, 53 kg tulah berat i yang paling tinggi.

Dah masuk jumpa nurse, macam biasa kena suruh baring sebab nurse nak check perut. Tekan sana, tekan sini, nurse nak cari kepala baby samada dah engaged ke belum. Lama jugak nurse cari sampai i yang susah hati.

Sambil tekan-tekan perut tu, nurse asyik kata sorry je. Takut i rasa sakit kot. Tapi takdelah sakit sangat. Godek punya godek finally jumpa juga kepala baby.

"Haa ni kepala baby dah turun ni. Dah engaged."

Okey baiklah sayanggg.

Esok nurse nak datang melawat ke rumah. I kena tido awal. Tak memasal kang lambat bangun, nurse dah sampai depan pintu.

Toodles!

posted from Bloggeroid

1 comment:

  1. Tahniah Tia bakal lahir ahli keluarga baharu..
    Semoga dipermudahkan segala urusan dan dilindungiNya selalu.. 😍😍😍

    ReplyDelete