Apa Itu Watermark? - Tip Blogging

Assalamualaikum. Apa itu watermark. Masa dulu mula-mula Tia jumpa perkataan watermark ni , Tia pun tak tau sebenarnya. Sampai ada yang sanggup tempah tu. Dah lama sikit baru Tia tau apa watermark ni.

Macamana Nak Guna Watermark?

Cara nak guna watermark ni mudah je. Pilih mana-mana gambar dan letakkan watermark di atas gambar tu. Kemudian pudarkan sikit watermark tu dan letakkan sikit pada content gambar tu. Letak dekat tengah ke. Hah , mudah kan?

Kesilapan Penggunaan Watermark

Kadang-kadang ada yang silap meletakkan watermark ni dalam gambar dorang. Contohnya diletakkan di hujung-hujung bawah. Saiz watermark pula kecil dan susah nak nampak. So , gambar tu masih lagi boleh di copy , di crop dan dibuang watermarknya.

Kepentingan Watermark

  • Melindungi gambar dari di copy dan di salahgunakan oleh pihak lain terutamanya gambar-gambar peribadi.
  • Memperkenalkan lagi blog walau di mana juga gambar itu berada.

Software Apa yang Digunakan?


Contoh Watermark

Sorry geng , aku popularkan korang dalam blog aku .. Hahaa!


Previous
Next Post »

2 comments

Click here for comments
ariana
admin
March 27, 2012 at 12:01 PM ×

Dulu pun x tau..skrg dah pandai guna photoscape juga..:)

Reply
avatar
maszull
admin
March 27, 2012 at 12:40 PM ×

assalamualaikum Tia...yer la kalauletak kat bawah senang juga org nak ambil oleh itu kenalah ikut cara Tia ni mekacih ye...:)

Reply
avatar