Macamana Nak Jadi Blogger Dikenali

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum ..


Yes! Puas aku blogwalking. Hehe. Tau tak kenapa pentingnya blogwalking ni? Oh , sebelum tu aku nak kita refresh balik sebab utama kita berblog ni. Tapi aku sure , majoriti mesti akan kata tujuan dia masa berblog mesti just for fun kan? Suka-suka , buang-buang boring.


But at the end , bila dah kenal selok-belok dunia blogging ni. Sedikit sebanyak "suka-suka" dan "buang-buang boring" tu mesti akan mula berubah sedikit demi sedikit. Belum lagi bila dia dapat tahu yang berblog ni boleh kasi income masyukkkkk .. Sure akan bertambah tujuannya berblog.


Its normal lah bila orang bagi alasan tujuan dia berblog hanya untuk berseronok. Yes! Majoriti blogger , berblog just for fun you know. Same to me as well ..


Terpulanglah pada individu tu sendiri apa tujuan dia untuk berblog.


Pernah dengar pasal blogger popular tak? Haa , blogger mana yang tetiba muncul dekat skrin otak you sekarang bila sebut pasal BLOGGER POPULAR? Maria Elena? Ben Ashaari? Fatin Liyana? Yuyu Zulaikha? Huh , siapa-siapa?


For our information , mereka-mereka ni actually dah lama bertapak dalam dunia blogging ni. No wonderlah dorang boleh jadi antara blogger yang famous amous. Orang kata , berpengalamanlah kata kan ..


And the truth is , dorang pun bermula dari bawah. Dan aku yakin , setiap orang yang berjaya mesti akan melalui kesusahan dulu sebelum mengecapi kejayaan. Kan , kan?


Dalam dunia blogging ni , kita berblog untuk kasi orang baca blog kita. Lainlah yang kalau nak duduk dalam "gua". Private-kan aje , habis cerita. Again , same to me as well. Saya buat blog , saya menulis untuk supaya orang boleh baca sekaligus bagi pendapat dan diiringi sedikit sokongan dan dorongan. Walaupun hakikatnya saya menulis yang entah pape entah.


Seronok you know kalau orang suka baca penulisan kita. Bagi pendapat segala. Fewh! Gembira tak terkata.


Banyak cara sebenarnya kalau nak jadi blogger yang dikenali. Tempek muka? Teruskan. Kau artis tv? Okey fine. Kau penyanyi? Hmm ..


Kau nak jadi blogger dikenali , ada cara terhormat yang kau boleh pakai. Start blogwalking honey! Jangan blogwalking dengan tangan kosong. Bawa nama blog kau sekali. Hey , nak berjaya memang tak mudah. Tapi ada caranya.


Perkenalkan blog kau. Tapi , lain ceritalah kalau ada orang yang sanggup tolong kau jajankan nama blog kau dekat merata tempat sampai jadi famous. Wow! Heaven kot dapat orang yang baik hati macam tu. Hehe ..


Happy blogging :)


Previous
Next Post »

14 comments

Click here for comments
Zehan Ilyana
admin
December 29, 2012 at 11:26 AM ×

hihi..nice one..
kalau betul nak jadi bllogger famous, biarlah mula dari bawah kan..
sebab dari situ orang tengok perubahan demi perubahan yg kita buat..
:)

Reply
avatar
AtieAbid
admin
December 29, 2012 at 11:47 AM ×

betul2..bukan mudah nak tempah nama dipersana bloging ni..

1. kena la ada entry yang nice untuk orang baca..bila dah berkenan dgan 1 entry, mesti orang akan masuk selalu..

2. jgn sombong untuk berbalas blogwalking..

3. kena rajin la update..jgn mcm saya yg update sebulan 2 kali je. sob sob.

Reply
avatar
ary_lee
admin
December 29, 2012 at 12:02 PM ×

Blogwalking? Tapi kalau bz cner~

Btw,ary nak ikot tips tia. Bwk nama blog.
Arisyalee.blogspot.com. Peace^^
Hahaha!

Reply
avatar
December 29, 2012 at 12:30 PM ×

pokok pangkalnya kena rajin update :)

jangan la update ntah pape kan

bukannya org lg nak masuk, ntah2 tgk pon org tak nak sbb asyik2 entry ntah pape.

Reply
avatar
Hans
admin
December 29, 2012 at 12:39 PM ×

berblog dengan gembira
:-)

Reply
avatar
December 29, 2012 at 12:42 PM ×

http://ruaibujangkenyalang.blogspot.com/
follow la yer....baru dlam dunia blog ni haaa.....

Reply
avatar
Encik H
admin
December 29, 2012 at 12:52 PM ×

seronok sebenarnya berblogging bila dikelilingi kelompok yang sentiasa sokong and treat kita sebagai kawan dia..memang seronok..

aku setakat ni Alhamdulillah..nak popular or dikenali tu memang tak la..tapi at least ada kawan untuk gelak ketawa..:)

Reply
avatar
norli yusoff
admin
December 29, 2012 at 12:55 PM ×

betul tu.... tapi mesti kena dengan caranyakan.... bukan main terjah jer kan....visit my blog ok.

Reply
avatar
norli yusoff
admin
December 29, 2012 at 12:56 PM ×

http://santai2jom.blogspot.com/2012/12/hari-pendaftaran-sekolah-presint-18r12.html come visit me yer. thanks

Reply
avatar
Miss Mong
admin
December 29, 2012 at 1:40 PM ×

hehehehe emm betol-2 but for me blogging isn't just for fun... :) blogwalking..i love doing that...:)and sye sokong 100% ape yg akk ckp tu :)

btw nie blog sye...http://cikeylasukasenyum.blogspot.com/

Reply
avatar
isam ismail
admin
December 29, 2012 at 3:40 PM ×

blog ni blh membawa kebahagian ke?

Reply
avatar
Quera Aini
admin
December 29, 2012 at 7:24 PM ×

agree 100%.. :) kena rajin blogwalking, takmo sombong2,. Jom ke site aini pulak :)

http://gadisemasa91.blogspot.com/

Reply
avatar
najihahfara
admin
December 29, 2012 at 11:22 PM ×

betul ckp tia. jadi blogger ni jangan sombong. tu je

Reply
avatar
Nur Hidayah
admin
December 29, 2012 at 11:32 PM ×

jom blog walking! :D

anda ditag
http://gilapotato.blogspot.com/2012/12/gempak-giveaway-by-farah-puteri-ain.html

Reply
avatar