Besarnya Tanggungjawab Blogger

Assalamualaikum ..


Halu, halu, haluuuu. Eh, da macam dj radio. Kahkahkahh! Rasa macam berhari Tia tak buka blog. Adeh, internet dekat sini punya pasal lah! Ada renovation entah apa benda Tia pun tak tau. Sabar ajelah.


Ni baru dapat online. Nak online sampai lebam boleh?? Hahaa! Nak balas dendam. Hwa3x! Sebelum Tia buat entri ni, Tia sempat berblogwalking dan terbaca satu entri tu. Dia cerita lain sebenarnya.


Tia tertarik dengan ayat tanggungjawab sebagai blogger ni besar. Kalau difikir-fikirkan, betul jugak tu. Kita blogger ni menulis. Bila sudah menulis, mesti tersebarkan. Kecuali blog tu di private kan oleh tuan punya blog.


Seboleh-bolehnya, kita kena hati-hati dalam menulis ni. Jangan sebarkan sesuatu artikel kalau tak pasti tentang kesahihannya dulu. Lebih-lebih lagi artikel pasal agama. Jangan buat main tau.


Tu sebab kalau kita copy artikel tu dari mana-mana sekalipun, kita kena letak link bagitau sumbernya. Kalaulah kan artikel tu tak betul, sumber dari mana pun tak letak. Haa, siapa yang akan dipersalahkan?


Bak ada kata, "mencegah lebih baik dari mengubati" kan. Err~ Macam takde kena mengena je kan. Kita tukar lah. "Sediakan payung sebelum hujan". Haaa! Baru betul kan. Hahaaa! Sama-samalah kita ingat mengingati.


Sekian...
Previous
Next Post »

36 Comments

Click here for Comments
Bro ahmad
admin
July 18, 2011 at 11:46 PM ×

hahaa tia..lagi2 nak dekat puasa ni..nanti semua keluar..sumber mana pun tak tau..

Reply
avatar
gadis melayu
admin
July 18, 2011 at 11:46 PM ×

dulu ingat blog nie suka2 jer.. tp rupanyer byk betol yg kena blaja pasal blog nie.. hehehe..^_^

Reply
avatar
July 18, 2011 at 11:47 PM ×

betul tu..sokong tia.

wan penah baca blog member wan sendiri..blog pasal politik..dia punya ceria tu entah betol atau tak.
kes rogol plak tu.

bahaya..boleh menimbulkan fitnah.

elakkan buat entry mcam tu.

have a good day tia. :)

Reply
avatar
July 18, 2011 at 11:49 PM ×

blog boleh jadi baik dan buruk untuk kita.huhu

Reply
avatar
Freaky
admin
July 18, 2011 at 11:55 PM ×

betol tu tia.. emm tak tau nak komen ape dah. haha .. follower dah cecah 1010 tu.. cool :D

Reply
avatar
July 18, 2011 at 11:56 PM ×

betul2. tak boleh nak guna tagline "blog aku, sukati aku" lagi dah. kalo nak jugak macam tuh, private kan je la

Reply
avatar
kotak bulat
admin
July 18, 2011 at 11:57 PM ×

betul.. jd elakkan tulis bnda yang tak betul dan memburukkan org lain.. :)

Reply
avatar
Arpiiz
admin
July 18, 2011 at 11:57 PM ×

betul tu, kalau yang nak sebarkan info tu, sila pastikan info itu benar..

Reply
avatar
Amira Chan
admin
July 19, 2011 at 12:10 AM ×

setuju! kalau nak bagi info kena berlandaskan fakta yang sahih lagi rasmi(pebende ayat ni) hehe

Reply
avatar
cik najihah
admin
July 19, 2011 at 12:15 AM ×

betul tu tia..sebelum nak buat sesuatu entry kenelah betul2 pk dulu..takut tersalah

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
July 19, 2011 at 12:27 AM ×

pastikan dulu sumber info tu boleh dipercayai...(^^,)

Reply
avatar
She's Gee
admin
July 19, 2011 at 12:29 AM ×

betul tu, kdg2 bile kita bwt rujukan kita lupe nak letak sumber. bila kena, susah nak menjawap ye.. ^^

Reply
avatar
July 19, 2011 at 12:29 AM ×

betol! sangat sokong...byk sebenrnye keperihalan blog ni =)

Reply
avatar
cucu umie
admin
July 19, 2011 at 12:33 AM ×

betol tu..kalo berkaitn agama better selitkan link sebb kdng2 orng boleh confius dengan apa yg kita utrakan.. bg ayielh..hehe

Reply
avatar
adan
admin
July 19, 2011 at 12:38 AM ×

yes.. sokong dengan entri ko ni..

Reply
avatar
iMBobo
admin
July 19, 2011 at 12:40 AM ×

kalau tak, free2 je dpt dosa...org sentiasa akan terbaca apa yg kita tulis..

Reply
avatar
Nurnajwa
admin
July 19, 2011 at 12:53 AM ×

Betul ni :]

Kte selalu pk ape nk jwb klau Allah tnye nnt ape kte buat dgn blog kte :[

Reply
avatar
Shuk_ArChie
admin
July 19, 2011 at 1:37 AM ×

Betul... setuju! jangan main suka2 hati je nak menembak kan?

Reply
avatar
July 19, 2011 at 2:32 AM ×

kita bebas menulis dlm blog kita sebab ia adalah blog kita ..tapi kita kena beretika dan bertanggungjawab dgn apa yang kita tulis ...kalu memberi keburukan kpd org ..dah kira berdosa tu ....:)

insaallah semoga blog kita memberi sedikit kebaikan walaupun sekecil kuman ...

Reply
avatar
July 19, 2011 at 9:23 AM ×

tul tu tia...lagi2 kalau suke menganyam ketupat..takut yg dinyam tuh terbaca...dan terasa...lagilah mendatangkan kemarahan org...

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
July 19, 2011 at 10:39 AM ×

tulis jangan tk tulis..jgn tulis surat cinta plak..kih kih kih

Reply
avatar
syaz@rozelt
admin
July 19, 2011 at 11:08 AM ×

mmg x berani nak letak pape info tanpa link dapat dari mane..masak kite nnt..hehe

Reply
avatar
yatie Awang
admin
July 19, 2011 at 11:38 AM ×

betul tu Tia, terutama hal agama jangan main2

Reply
avatar
July 19, 2011 at 12:06 PM ×

betol3.... kang xpasal2 kan... tak sangup tak sanggup...

Reply
avatar
CutieLiesa
admin
July 19, 2011 at 12:25 PM ×

baru smlm citer pasal nie dgn membe ...mmg kene ltk link nya sekali kan...

Reply
avatar
Mya
admin
July 19, 2011 at 6:02 PM ×

betul2 setuju. yg pntg etika kita sebagai blogger =)

Reply
avatar
syashafie
admin
July 19, 2011 at 6:41 PM ×

betul sebetul-betulnya. kesahihan tu penting :)

Reply
avatar
July 19, 2011 at 7:51 PM ×

hehe, buat apa-apa pon pasti ade kesannya :)

p/s : cepat tol ranking alexa turun :P

Reply
avatar
July 19, 2011 at 8:38 PM ×

as salam..
yup. pakcik sokong ;)
kalau masih hidup, boleh ubah lagi..
kalau dah dijemput-Nya.
haa..

wallahua'lam..
kadang2 tu ada yang lupa letak. atau berminat nak kupas. tapi tresalah taip isi. maksud jadi lain..

eh. dah masuk wkatu isyak. pakcik out sat

=)

BY : FADZLI-RT

Reply
avatar
July 19, 2011 at 8:40 PM ×

HEHE.MACAM FARA FAUZANA LAK MASA MULA2 JADI DJ.

HALLUUUU~
ANDA BERSAMA-SAMA LAGI DENGAN SAYA, FARA FAUZANA SELAKU DJ BERTUGAS PADA PAGI INI~

HAHA.

Reply
avatar
July 19, 2011 at 11:48 PM ×

ehhhhhh.. lama xsinggah sini heehhehhehehe

Reply
avatar
July 20, 2011 at 8:59 AM ×

Ye betul tu tia..menulis perlu hati-hati sebab mungkin ade pembaca akan terpengaruh dengan tulisan kita tu.. :D

Reply
avatar
siti kektus
admin
July 20, 2011 at 1:09 PM ×

mmg kena hati2, kalau tak memakan diri nanti. hehe :p

Reply
avatar
Meck
admin
July 20, 2011 at 3:35 PM ×

yup sumber tu paling penting dalam berblogging ni

Reply
avatar
Kei Seichi
admin
July 20, 2011 at 5:58 PM ×

betul2..
skali tulis, orang dah baca..tak boleh tarik balik..
kalau salah sampai boleh dikecam..hehe..<--bahasa nak hebat.. =P

Reply
avatar