Bahayanya Fraud Klik - NUFFNANG

Assalamualaikum ..
Terima kasih sudi singgah blog Tia dan baca entri :)


Entri ni khas untuk mereka yang jana pendapatan melalui blog. Yee, yang pasang iklan-iklan tu. Tapi sebelum tu, Tia minta maaf kot-kot entri ni bakal melukakan hati siapa-siapa. Tak ada niat macam tu langsung.

Niat Tia adalah untuk mengingatkan sebelum apa-apa yang buruk terjadi. Korang tau pasal Click Fraud? Penipuan dengan klik? Percaya tak kalau ada blogger yang nak cashout duit dia tapi last-last duit tu burn gara-gara click fraud.

Apa itu Click Fraud? Click fraud ni dengan kata mudahnya yang kita sendiri pi gatai tangan duk klik iklan sendiri. Bukan tu aje, click secara berkumpulan pun dikira fraud click jugak.

Bahaya ni. Silap haribulan, duit yang dah dikumpul sampai masuk 3 angka boleh burn semua cuma sebab click fraud aje. Tu kes burn aje, belum masuk kes jadi haram.

Tak boleh minta atau suruh-suruh orang klik iklan kita. "I dah click  iklan you, apakata you singgah pulak blog I dan click mana yang patut.." Jangan dek kerana wang, mata dan hati kita jadi kabur ye adik, kakak abang..

Pendapatan dari iklan nuffnang boleh jadi HARAM jika anda menyuruh pelawat blog anda klik pada IKLAN anda. Contohnya :

" SINGGAH KLIK2 KAT SINI! TOLONG KLIK SAYA BALIK! "

" TOLONG KLIK IKLAN! SAYA NAK GUNA DUIT TU NAK KAHWIN! "

" U CLICK ME, I CLICK U! "

dan bermacam-macam lagi cara nak suruh orang klik iklan kita untuk dapatkan duit tu.

Itu sikit sedutan dari blog SZ. Boleh baca ENTRI kalau nak baca selanjut dan sehabisnya. Semua pun tau kan apa akibatnya kalau makan dan pakai guna duit haram.

So, akhir kata. Kalau nak kaya melalui berblog, bolehlah buka blogshop kat blog. Iklan tu sampingan aje..

Sekian...
Previous
Next Post »

27 Comments

Click here for Comments
kc kasedah
admin
June 23, 2011 at 9:44 AM ×

la yeke? baru tahu. selama neh main biar gitu je iklan tuh. nak klik ke tanak klik, suka hati la. hehe tak penah pakse pun ;)

Reply
avatar
EYFAalias
admin
June 23, 2011 at 9:55 AM ×

kalau terklik mcm mana? haha

Reply
avatar
June 23, 2011 at 9:58 AM ×

oo..baik..thanks tia for the information,..

Reply
avatar
Tea
admin
June 23, 2011 at 10:09 AM ×

xyah nk suruh org click. diorg mnat diorg click la nt. huhu. tp, iklan kte sendiri tu, nuffnang ade gtau. klw kte btol2 mnat kt ssuatu produk tu yg kua kt iklan kte tu, xpe..

Reply
avatar
June 23, 2011 at 10:19 AM ×

btol2 ... biar ja .. t klau depa berminat or apa2 pun t depa akn sndri akn klik.. jgn pksa , t tak pasal2 mkn duit haram..=)

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
June 23, 2011 at 10:31 AM ×

ok..tq utk info ni...

Reply
avatar
dyanne
admin
June 23, 2011 at 10:36 AM ×

two thumbs up! tapi ada jugak yang suka tipu kita, diorang letak pix lain suma, konon2 kalau click ada magic la, jadi kita pon click la, pastu tgk2 nuffnang..benci btoi. haihhhh~ :/

Reply
avatar
nur adam
admin
June 23, 2011 at 10:59 AM ×

nuffnang..mcm tu jer la tia...siapalah sudi..:(

Reply
avatar
June 23, 2011 at 11:05 AM ×

betul2..boleh jadi haram..nauzubillah..kita sellau gak kena, kita blogging just suka2 je isi masa lapang, tp takde lah dsperate sgt nak dapat duet kan..huhu..sedeh tgk segelintir manusia camnih..

Reply
avatar
saiazuan
admin
June 23, 2011 at 11:34 AM ×

alhamdulillah, sofar xpernah buat mcm ni lg la, thanks for the reminder :)

Reply
avatar
Munna
admin
June 23, 2011 at 11:42 AM ×

click fraud. masa nak apply nuff tu kita dah agree dgn terma2 yg ditetapkan...bila dh langgar sma jga dgn mgkir janji...haram ttp haram.

Reply
avatar
adwafarahin
admin
June 23, 2011 at 11:43 AM ×

thanx ya 4 da info
bru adwa tau

Reply
avatar
chemay
admin
June 23, 2011 at 11:55 AM ×

nuff pernah hantar email pasal fraud click nie dulu.
macam2 orang nak duit sekarang nie kan
-.-

Reply
avatar
June 23, 2011 at 12:00 PM ×

hee tak pernah lagi mintak orang klik... kalau nak klik biarlah ikhlas... :)

Reply
avatar
HAFIZAL
admin
June 23, 2011 at 12:01 PM ×

yup setuju dengan pendapat tia

Reply
avatar
syaz@rozelt
admin
June 23, 2011 at 12:50 PM ×

tQ2x cik tia..ingatkan..hhee~

Reply
avatar
June 23, 2011 at 12:50 PM ×

hehe, nice sharing tia !!

:)

Reply
avatar
teyn teyn
admin
June 23, 2011 at 1:34 PM ×

kite dh buang nuffnang . hehe ..

tp pksa org klik .. hehe

Reply
avatar
Abu Huzaifah
admin
June 23, 2011 at 1:44 PM ×

pergghh!! bahaya click fraud ni.... trime kasih sbb info.. :)

Reply
avatar
GaRy™
admin
June 23, 2011 at 2:00 PM ×

hehe... gary dah baca benda ni tapi selepas gary lancarkan segmen tu.. dah terlanjur...apa ble buat... ada orang nak join CU tu, gary teruskan je la...

Reply
avatar
zaty
admin
June 23, 2011 at 2:24 PM ×

owh, baru tahu. temkue.

Reply
avatar
Arpiiz
admin
June 23, 2011 at 4:32 PM ×

hehe, kita pun rajin klik iklan sendiri, tapi itu pun sebab nak tau lebih lanjut tentang iklan tu..^^

Reply
avatar
NOOR FATIN
admin
June 23, 2011 at 4:45 PM ×

xpenah klik iklan sendiri. takot. hehehe.. letak je, kalau ada sapa2 klik, klik je la. hehe :)

Reply
avatar
cik eira
admin
June 23, 2011 at 5:21 PM ×

huhu betul tu , kdg2 rasa serba salah kan dibuatnya

http://cikeira.blogspot.com/

Reply
avatar
zarulfarhana
admin
June 23, 2011 at 10:42 PM ×

laaa..jd haram ka
xkisah la.
blog saya xda lak iklan apa pon..xtrasa lak nk letakkn..

Reply
avatar
yana halim
admin
June 24, 2011 at 7:36 AM ×

akak letak saje bagi nampak bling2 kat blog. Orang lain ada, nak la jugak. Nak kumpul duit tu zaman bila la boleh cash out. Macam takde makna je pun....hahaha..

Reply
avatar